Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schrijven van de provincie Limburg, omtrent het afschaffen van de Hemmenbeek en deels de Voortbeek.
Het advies van de dienst milieubeleid is als volgt:
"Algemeen:
Het gemeentebestuur ontving het schrijven van het provinciebestuur Limburg dd 24.03.2022, omtrent het deels afschaffen van de Voortbeek en het volledig afschaffen van de Hemmenbeek.
De provinciale afdeling waterbeheer heeft dit initiatief genomen, waarbij verplicht een openbaar onderzoek dient gevoerd te worden. Het openbaar onderzoek loopt van 16.04.2022 tem 15.05.2022.
Het dossier werd voorbesproken met de diensten FAM, Patrimonium en afdeling Ruimte.
Advies
Hemmenbeek:
Deze beek begint op de Weg op Genk (gelegen te natuurgebied de Teut) en mondt uit in de Roosterbeek (thv gemeentehuis). Als motivatie tot schrappen van deze waterloop wordt meegedeeld dat deze niet meer aanwezig is op het terrein. De afwatering van de bestaande percelen langs dit tracé is meegenomen in het bestaande rioleringsstelsel.
De Hemmenbeek is inderdaad quasi niet meer zichtbaar op terrein en het uitgangspunt dat de bestaande percelen afwateren naar het bestaand rioleringsstelsel klopt, maar slechts gedeeltelijk. Aan het beginpunt van de beek, ter hoogte van hoeve Gijbels, Weg op Genk, is nog een lichte glooiing in het landschap waarneembaar. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft aan de hogerop gelegen vijvers werken uitgevoerd en o.a. de watertoevoer naar deze vijvers hersteld. Hierbij heeft ze ook een aflaat gecreëerd van deze vijvers, tót het beginpunt van de Hemmenbeek. Het is niet duidelijk of ANB de intentie had om aan te takken op de Hemmenbeek.
Echter door het feit dat de Hemmenbeek onvoldoende waterdragend is, staat bij hevige regenval deze zone volledige blank en zijn de wandelpaden onbegaanbaar.
Bij eender welke aanvraag (vb. bemalingswerken) zorgt de intekening van de Hemmenbeek voor verwarring.
Gelet op bovenstaande, kan akkoord gegaan worden met het uitschrijven van de Hemmenbeek, maar er wordt gewezen op het feit dat een alternatief op terrein moet gerealiseerd worden gezien bij hevige regenval er afwatering moet zijn van de zone, thv het beginpunt van de Hemmenbeek (zie gele aanduiding op plan). In het verleden zou deze afwatering niet richting Hemmenbeek gelopen zijn, eerder richting het noorden, doorheen de weilanden. Door de aanleg van de autosnelweg werd vermoedelijk de afwatering teniet gedaan. Terugkoppeling met ANB hierover is wenselijk.
Voortbeek:
De provinciale dienst stelt voor om een gedeelte van de Voortbeek te schrappen en een nieuw punt van oorsprong vast te leggen.
Er is twijfel of de aangeduide loop op het toegevoegde plan, ook effectief op deze manier op het terrein gerealiseerd/aanwezig is. Dit zou immers betekenen dat de waterloop dwars doorheen meerdere percelen loopt, waar in realiteit de beek veelal op de perceelsgrenzen ligt.
Volgens gemeentelijke kaartgegevens loopt dit gedeelte van de Voortbeek inderdaad langsheen de perceelsgrenzen.
Kaart afkomstig uit gemeentelijke inventaris van de niet bevaarbare waterlopen: waarbij de Voortbeek de donkerblauwe lijn is; de lichtblauwe lijn is de gracht op terrein.
De wijk Kolveren (o.a. straten Vogelzangstraat, Haagstraat, Raafstraat etc) zal in de toekomst voorzien worden van gescheiden riolering. Voor de bemaling bij de aanleg van de rioleringswerken zal geloosd worden op nabijgelegen grachten.
Verder geeft het hemelwaterplan aan maximaal gebruik te maken van de bestaande grachtenstelsels.
Het afschaffen van dit gedeelte van de Voortbeek mag geen nadelig invloed hebben op het gebruik van het bestaand grachtenstelsel, in de onmiddellijke omgeving.
Verder wordt verwezen naar het BPA Colverenheide (www.zonhoven.be). Ten noorden van het bedrijventerrein Rettig ligt hun wachtbekken. De voorschriften en het bijhorend plan omschrijven dit wachtbekken als “Zone voor waterloop met wachtbekken”. Indien blijkt dat de Voortbeek en het wachtbekken één geheel vormen thv deze site, dan wordt de Voortbeek best verlegd, ipv afgeschaft. "
Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met het advies van de dienst milieubeleid en maakt dit over aan het provinciebestuur Limburg.