Terug
Gepubliceerd op 03/07/2023

2023_GR_00130 - Variapunten - Kennisneming

Gemeenteraad
ma 26/06/2023 - 20:00 raadzaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Sofie Vanoppen, voorzitter ; Johny De Raeve, burgemeester; Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Yannick Aerts; Inge Becks; Pol Bos; Jean-Paul Briers; Nathalie Claes; Libera Crescente; Bart Heleven; Katrien Hoebers; Lennert Kippers; Kris Knuts; Johny Lenskens; Sven Lieten; Steven Reynders; Céderique Schellis; Karen Schillebeeks; Dominic Tholen; Lieve Vandeput; Martin Vandereyt, raadsleden; Bart Telen, algemeen directeur

Verontschuldigd

Bart Vanhorenbeek

Secretaris

Bart Telen, algemeen directeur
2023_GR_00130 - Variapunten - Kennisneming 2023_GR_00130 - Variapunten - Kennisneming

Motivering

Feiten context en argumentatie

Ingediend door raadslid Jean-Paul Briers via mail op 17 juni 2023: 

Betreft: Gemeenschapsdienst

 

Op de webstek van de VRT lezen we op 17 mei dat de gemeente Malle mensen die al langer dan 2 jaar werkloos zijn, gemeenschapsdienst gaat opleggen. Het is de bedoeling hen te motiveren om weer aan de slag te gaan en de drempels naar een echte job te verlagen. Want wie werkt, loopt volgens de gemeente minder risico om in armoede en isolatie te belanden. Bovendien zoeken veel werkgevers nog personeel.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/05/17/malle-gaat-langdurig-werklozen-gemeenschapsdienst-opleggen/

 

Ook schrijft het nieuwsblad op 19 mei dat deze regeling eigenlijk begin dit jaar al inging, maar bij gebrek aan belangstelling verlengde minister van Werk Jo Brouns (CD&V) al twee keer de deadline voor gemeenten om in te tekenen op het systeem. Nu hebben de lokale besturen tot 15 juli om mee te doen. Dat er ondertussen ook Europese subsidies aan vasthangen, vergroot de appetijt ook wel. Ondertussen hebben zich 48 steden en gemeenten ingeschreven. Volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) zou dit cijfer nog kunnen oplopen tot 72.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230518_96417324

 

Het Vlaams Belang wil dat wie een beroep doet op de solidariteit van de gemeenschap, ook bereid is iets terug te doen voor die gemeenschap in de vorm van een maatschappelijk nuttige tegenprestatie indien hij of zij daartoe in staat is. Bij voorkeur via een lokale gemeenschapsdienst.

 

Vragen van onze fractie:

 

-Is het bestuur van onze gemeente bereid om in deze regeling mee te stappen?

-Zo neen, wat is de reden?


Woordelijk verslag

    Gemeenschapsdienst – ingediend door raadslid Briers

De overweging werd gemaakt om al dan niet hier in mee te stappen. Als lokaal bestuur moet je in de optie “small” hier minimaal drie plaatsen voor open stellen en een mentor voorzien. Deze mentor moet op de werkvloer aanwezig zijn en over de nodige vaardigheden beschikken voor de begeleiding en het coachen van deze bijzondere doelgroep. Hiervoor zouden we een specifieke aanwerving moeten doen. Daarnaast kunnen we zelf niet beslissen wie we uit de doelgroep voor dit project aanwerven, deze personen worden aangeleverd via de VDAB. Kandidaten zijn werkloos en minimum twee jaar werkzoekend. Op het moment van de aanvraag was er één gemeente in Limburg die te kennen gaf in te stappen in de optie “small”, de stad Genk. Het vast bureau besliste wel op 20 december 2022 om in te stappen in het project “Capacity building”. Deze nieuwe vorm van samenwerking tussen ESF, VDAB, lokale besturen en andere dienstverlenende partners streeft naar duurzame, open en dynamische lokale partnerschappen, die aan de slag gaan met niet-beroepsactieven en de meest kwetsbare groepen met een complexe problematiek. Dit gebeurt in functie van een versterkte participatie in de samenleving, inclusief maar niet uitsluitend door werk. Rond dit project wordt de komende maanden verder gewerkt en de mogelijkheden voor Zonhoven afgetoetst.


 

Ingediend door raadslid Steven Reynders via mail op 22 juni 2023:  

Onderwerp: informatie ivm oppompen grondwater aan gemeentelijke werven.

 

De werken in het centrum van Zonhoven en in Termolen, zijn in volle gang.

Omwille van de droogte van de afgelopen weken krijgen we vragen over wat er gebeurt met het opgepompte grondwater? 

 

Wordt dit terug in de grond gebracht via infiltratieputten? En hoe wordt er vermeden dat dit in de riolering terecht komt?

 

Ik ga ervan uit dat dit wel correct volgens de wet gebeurt, maar zou het niet nuttig zijn om een informatiebord te voorzien voor passanten aan de werven zodat er hier geen foutieve informatie de ronde doet?


Woordelijk verslag

    Werken: opgepompt grondwater – ingediend door raadslid Reynders

Het opgepompt water wordt waar mogelijk steeds opnieuw in open water gebracht. Wanneer binnen 200 meter van de bemaling geen open gracht, waterloop of vijver is waar het water in geloosd kan worden, wordt het water in de regenwaterafvoer geloosd. Als er geen gescheiden stelsel is, moet het water in het gemengde stelsel geloosd worden. In de maanden april tot september leggen we dan wel op dat er een opvangbak voorzien wordt aan de rooilijn wanneer er in het gemengde stelsel geloosd wordt. Zo kunnen buurtbewoners hier grondwater komen halen. Bij de opvangbak moet dan door de bouwheer een affiche uitgehangen worden die duidelijk maakt dat er hier water gehaald kan worden.

Aan het Dorpshart wordt het water aan de parking geloosd in een rooster dat uitkomt in de Roosterbeek. Een tuinslang vloeit naar de beplanting. De opvangbak die hier staat kan ook door onze eigen diensten gebruikt worden wanneer ze water nodig hebben.

Aan de rioleringswerken in Termolen gaat alles naar de RWA van de Elsbergweg en wordt er ook niet op het gemengde stelsel geloosd. Deze RWA gaat over in een open gracht aan de Elsbergweg waardoor het water opnieuw in de grond kan infiltreren.

 

 

Ingediend door raadslid Nathalie Claes via mail op 23 juni 2023:   

Variapunt 1: Blokbar

In het verslag van burgemeester en schepenen van 19/02/2019 is de goedkeuring gegeven om een blokbar in Zonhoven te openen in samenwerking met jeugdhuis nachtwacht.  Hoe staat het met dit initiatief vandaag?  Is er nog een blokbar in Zonhoven? Indien neen, wat zijn de redenen waarom de blokbar in onze gemeente gestopt is en kan dit initiatief terug opgenomen worden?


Woordelijk verslag

    Blokbar – ingediend door raadslid Claes

In 2019 zijn we inderdaad gestart met een blokbar in samenwerking met het jeugdhuis. Maar in de praktijk is daar in de loop der jaren nooit veel gebruik van gemaakt. Daarnaast organiseren de meeste jeugdbewegingen in hun eigen lokalen ook een blokbar voor hun leden en leiding. Zowel het jeugdhuis als de jeugdverenigingen gebruiken hun lokalen momenteel nog steeds als studieruimte. De weinige vragen die we bij de jeugddienst krijgen van studenten, die ruimte zoeken, verwijzen we door naar de verenigingen en het jeugdhuis. 


 

Variapunt 2: Buzzy Pazz

De Buzzy Pazz is een abonnement van de lijn voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 24 jaar. Met een Buzzy Pazz mag men onbeperkt reizen op alle geregeld vervoer van De Lijn (uitgezonderd snellijnen).  Daarbij is het gebruik van het openbaar vervoer milieuvriendelijker.

Verschillende gemeenten dienen kortingen toe of geven gratis Buzzy Pazz abonnementen.  Kan er voor onze gemeente ook gekeken worden of er iets voor onze Zonhovense jongeren gedaan kan worden?  


Woordelijk verslag

    Buzzy Pazz - ingediend door raadslid Claes

Het faciliteren van het openbaar vervoer voor jongeren via tussenkomsten in abonnementen kan positief zijn o.a. bij de aanpak van de mobiliteitsproblematiek in schoolomgevingen.  Dergelijke incentives sluiten aan bij de ambities van het regionale mobiliteitsplan om een modal shift (60% auto/ 40% alternatieve vervoerswijzen) te realiseren. Jongeren tussen 6 en 24 jaar reizen met een Buzzy Pazz onbeperkt met alle bussen en trams van De Lijn in Vlaanderen en Brussel. Diverse Limburgse gemeentes die hierin tussenkomen geven kortingen tot 25% van de aankoopprijs. De stad Hasselt biedt dit gratis aan.  Ook voor andere abonnementsformules zijn er tussenkomsten van de gemeente mogelijk.

In het verleden werd nooit op dit voorstel ingetekend. Er bestaan verschillende abonnementsformules voor diverse doelgroepen, al deze doelgroepen hebben dan een richt op tussenkomst. Daarnaast kunnen ouders, indien gewenst en nodig, steeds beroep doen op de diensten van het OCMW voor een tussenkomst in de schoolkosten van de kinderen, waaronder het busabonnement.