Terug
Gepubliceerd op 23/05/2023

2023_GR_00089 - Aanvaarding rooilijn - Bremstraat - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 22/05/2023 - 20:00 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Sofie Vanoppen, voorzitter ; Johny De Raeve, burgemeester; Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Yannick Aerts; Inge Becks; Pol Bos; Jean-Paul Briers; Nathalie Claes; Libera Crescente; Bart Heleven; Katrien Hoebers; Kris Knuts; Johny Lenskens; Sven Lieten; Steven Reynders; Céderique Schellis; Karen Schillebeeks; Dominic Tholen; Lieve Vandeput; Martin Vandereyt; Bart Vanhorenbeek, raadsleden; Bart Telen, algemeen directeur

Verontschuldigd

Lennert Kippers

Secretaris

Bart Telen, algemeen directeur
2023_GR_00089 - Aanvaarding rooilijn - Bremstraat - Goedkeuring 2023_GR_00089 - Aanvaarding rooilijn - Bremstraat - Goedkeuring

Motivering

Verwijzingsdocumenten

Het omgevingsdecreet, in bijzonder artikel 31 dat het volgende bepaalt: 

“§1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt. 

§2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.” 

Het omgevingsbesluit, in bijzonder artikel 47 dat het volgende bepaalt: 

“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.” 

De toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit: 

“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald: 

  • de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;
  • de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden; 
  • beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep; 
  • de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
  • de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

Feiten context en argumentatie

De aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022135137 (intern nummer 2023/00043) op 15/12/2022 ingediend door Fluvius Limburg en dhr. Kris Iven bij de Deputatie Limburg en op 14/03/2023 voor advies overgemaakt aan de gemeente Zonhoven voor wegenis- en rioleringswerken voor de wegen Schutenseweg, Donkeindeweg (deel), Schoenmakersweg, Keurstraat, Bremstraat, Beemdstraat en Varenstraat, het wijzigen van het reliëf van de bodem, het rooien van bomen, het ontbossen, een bronbemaling en vegetatiewijzigingen te Zonhoven. 

Deze omgevingsvergunning voorziet in de plaatselijke verbreding in de Schutenseweg. Verder worden in de straten waar de rioleringswerken worden uitgevoerd (Schutenseweg, Donkeindeweg (deel), Schoenmakersweg, Keurstraat, Bremstraat, Beemdstraat en Varenstraat) rooilijnen vastgelegd die het openbaar domein begrenzen. Het betreft overal een bestendiging van de bestaande grenzen die binnen de voorliggende vergunningsaanvraag juridisch worden vastgelegd.

Deze omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen omvat onder meer de vastlegging van de rooilijnen Bremstraat

Tijdens het openbaar onderzoek, georganiseerd van 25/03/2023 tot en met 23/04/2023, werden 15 bezwaarschriften ingediend waarbij volgende bezwaren betrekking hebben op het wegenisdossier of in verband kunnen gebracht worden met de beoordelingsgronden opgesomd in art. 3, 4 en desgevallend art. 6 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019. 

De bespreking van de ingediende bezwaren in zitting van heden; 

Bezwaar 1 luidt als volgt: 

De berm dient terug aangelegd te worden zoals hij was in kiezel i.p.v. gras. De kiezelverharding wordt o.a. gebruikt als parkeerplaats. Gras wordt kapotgereden, moet gemaaid worden,… 

De raad neemt volgend gemotiveerd standpunt in voor bezwaar 1:

De gemeente voorziet bij de herinrichting van wegen buiten het centrum van Zonhoven in een groene inrichting van de bermen om het landelijk karakter van de gemeente Zonhoven te vrijwaren. De gemeente volgt hierbij ook de ruimtelijke strategie van Vlaanderen waarbij wordt ingezet op ontharden. Tenslotte veroorzaakt te veel verharding bijkomende hittestress, droogte en wateroverlast. Daarom kunnen in de bermen enkel de noodzakelijke toegang(en) tot het perceel worden verhard en kunnen de verhardingen, dewelke reeds eerder werden vergund, behouden blijven in de bermen. Voor het overige wenst de gemeente de bermen in te zaaien met gras al dan niet voorzien van de aanplant van bomen. Het parkeren dient te gebeuren op eigen perceel of op straat waar toegelaten. Het bezwaar wordt niet weerhouden. 

Bezwaar 2 luidt als volgt: 

Graag alle bomen in de Keurstraat verwijderen en nieuwe aanplanten. Mooier en oude bomen deels verrot met gevaar van omvallen, overhangende takken en veel last van bladeren.

De raad neemt volgend gemotiveerd standpunt in voor bezwaar 2:

Voorliggende aanvraag werd in samenspraak met de gemeente opgemaakt en er werd geoordeeld dat de te behouden bomen nog in goede gezondheid verkeren. Het behoud van gezonde bomen in het straatbeeld zorgt er voor dat het landelijk karakter van de gemeente Zonhoven gevrijwaard blijft. Het bezwaar wordt niet weerhouden.

Bezwaar 3 luidt als volgt:

“Ik wil graag de opmerking maken dat deze werken de kans bieden om de verkeersveiligheid van de omgeving te verhogen …. Door het ontmoedigen van verkeer dat een kortere weg neemt vanuit bijvoorbeeld Halveweg richting Hasselt via de Schutenseweg, Beverzakbroekweg en Varenstraat, verlaagt het risico voor aanrijding van de vele (schoolgaande) fietsers. …” 

De raad neemt volgend gemotiveerd standpunt in voor bezwaar 3:

Voorliggende aanvraag bestendigt louter de bestaande weginfrastructuur en de bestaande verkeerssituatie. Er is geen weet van verkeersonveilige situaties in de omgeving. Het bezwaar wordt niet weerhouden. 

In de uitgebrachte adviezen van de gevraagde adviesinstanties worden geen extra voorwaarden opgelegd omtrent de rooilijnplannen. 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om te beraadslagen over voorliggende zaak van de wegen voor de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022135137 (intern nummer 2023/00043) op 15/12/2022 ingediend door Fluvius Limburg en dhr. Kris Iven bij de Deputatie Limburg en op 14/03/2023 voor advies overgemaakt aan de gemeente Zonhoven voor wegenis- en rioleringswerken voor de wegen Schutenseweg, Donkeindeweg (deel), Schoenmakersweg, Keurstraat, Bremstraat, Beemdstraat en Varenstraat, het wijzigen van het reliëf van de bodem, het rooien van bomen, het ontbossen, een bronbemaling en vegetatiewijzigingen te Zonhoven.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de vastlegging van de rooilijnen van de Bremstraat, zoals weergegeven op het ingediende plan van Landmeter – expert Mathieu Rutten van 30/03/2022 goed.

Artikel 2

Het rooilijnplan van Landmeter – expert Mathieu Rutten van 30/03/2022 wordt als integrerend deel gehecht aan dit besluit.

Artikel 3

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering.

De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

Artikel 4

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig: 

  • Wanneer de aanvraag voor een omgevingsvergunning met dossiernummer OMV_2022135137 (intern nummer 2023/00043) op 15/12/2022 ingediend bij de Deputatie Limburg door Fluvius Limburg en dhr. Kris Iven voor wegenis- en rioleringswerken voor de wegen Schutenseweg, Donkeindeweg (deel), Schoenmakersweg, Keurstraat, Bremstraat, Beemdstraat en Varenstraat, het wijzigen van het reliëf van de bodem, het rooien van bomen, het ontbossen, een bronbemaling en vegetatiewijzigingen te Zonhoven niet wordt verleend, of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd.
  • Wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.