Terug
Gepubliceerd op 21/06/2023

2023_CBS_00659 - Aktename melding voor droogzuiging - 2023/00103MM - Kapelbergweg 93 - Kennisneming

College van burgemeester en schepenen
di 13/06/2023 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johny De Raeve, burgemeester; Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2023_CBS_00659 - Aktename melding voor droogzuiging - 2023/00103MM - Kapelbergweg 93 - Kennisneming 2023_CBS_00659 - Aktename melding voor droogzuiging - 2023/00103MM - Kapelbergweg 93 - Kennisneming

Motivering

Feiten context en argumentatie

Het betreft een droogzuiging voor de bouw van een onderkelderde woning, te Kapelbergweg 93, Zonhoven, afdeling 2, sectie D, nrs. 110D2 en 110E2.
Voor de realisatie van de bouw moet een grondwatertafelverlaging van 3 meter bekomen worden. Er zullen 26 aanzuigpunten geplaatst worden, op een diepte van max. 5 meter.
Het gevraagde debiet bedraagt 4,1 m³/uur, gedurende 90 dagen. Dit komt neer op een jaardebiet van 4312 m³.   

Dit is vermoedelijk een onrealistische inschatting van het opgepompte debiet. Naar onze verwachtingen zal de totale opgepompte hoeveelheid water hoger liggen dan wat hier wordt aangevraagd. Om deze inschatting op te volgen, dient een logboek met wekelijkse meterstanden bijgehouden te worden. De gegevens in dit logboek kunnen door de toezichthoudende overheid opgevraagd worden. 

In de melding wordt een lozing op de speciale beschermingszone aan de overzijde van de straat aangevraagd. Dit om de aanwezige arseenvervuiling, natuurlijk van oorsprong, ter plaatse te houden. Het herinfiltreren van het bemalingswater op deze wijze, kan niet worden toegestaan. Een passende beoordeling is noodzakelijk gezien de ligging in een speciale beschermingszone en het feit dat dit perceel in beheer is bij ANB. 

De gracht aan de overzijde van de straat is eveneens niet geschikt om het water in te lozen. Dit is een bezinkingsgracht die door het lozen van bemalingswater mogelijk kan overlopen richting de straat.

Aangezien de invloedsstraal van de bemaling niet tot aan de arseenvervuiling reikt, kan het water via de openbare riolering van de Kapelbergweg worden afgevoerd. Dit is een open baangracht die op het gemengde stelsel uitkomt. In de onmiddellijke omgeving zijn er geen mogelijkheden om het grondwater af te voeren naar een gescheiden stelsel of in een oppervlaktewater. De mogelijkheid tot hergebruik van het water moet worden voorzien door tussen de pomp en de gracht een opvangbak te plaatsen. Deze opvangbak wordt op de rooilijn geplaatst en moet publiek toegankelijk zijn. 

Indien zou blijken dat er meer dan 10 m³/uur geloosd wordt op het gemengd stelsel, dient bij Aquafin toelating gevraagd te worden.  

De aanvraag is vermoedelijk onder gedimensioneerd maar wordt gunstig beoordeeld gezien het beperkt debiet en de beperkte tijdsduur.

Gunstig voor een bronbemaling te Kapelbergweg 93, voor de realisatie van een onderkelderde woning, voor een debiet van 4,1 m³/dag, 4312 m³/jaar, mits volgende voorwaarden:
* Indien blijkt dat het aangevraagde debiet niet overeenkomt met het opgepompte debiet, m.n. een overschrijding, dient er een nieuwe omgevingsaanvraag ingediend te worden binnen de 10 dagen na overschrijding van 4312 m³.
* Een goed functionerende debietsteller moet aanwezig zijn op elke pomp.
* De start en stopdatum van de bemaling met telkens de stand van de debietsteller wordt gemeld aan de gemeentelijke dienst milieubeleid via leefmilieu@zonhoven.be.
* Wekelijks dient er een registratie te gebeuren van de opgepompte debieten grondwater. Deze gegevens worden in een logboek bijgehouden dat elke 1e en 15de van de maand naar leefmilieu@zonhoven.be gemaild wordt.
* Indien de bemaling in werking is tussen de maanden april tot en met september moet de mogelijkheid tot hergebruik van het grondwater worden aangeboden aan derden. Dit kan door de plaatsing van een open opvangbak met overloop naar de open gracht, op de rooilijn.  Via de toegestuurde affiche maakt de bouwheer dit kenbaar aan derden met eventueel zijn/haar contactgegevens erbij.
* De sectorale voorwaarden van Vlarem II, hoofdstuk 5.53, moeten nageleefd worden.
* Indien een volume van meer dan 10 m³/uur wordt geloosd op een gemengd rioleringsstelsel, moet de aanvrager op voorhand een toelating bekomen van Aquafin (art. 5.53.6.1.1 van Vlarem II) op www.aquafin.be. Het startvolume van de bronbemaling wordt ook in rekening gebracht bij het bepalen van het uurdebiet.
* De droogzuiging wordt onmiddellijk verwijderd zodra dit bouwtechnisch mogelijk is en wordt beperkt in tijd en debiet tot het absolute, noodzakelijke, minimum.
* De lozing van het grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken.
* Indien de stroomgroep geluidshinder vormt voor de omwonenden, moeten onmiddellijk gepaste maatregelen genomen worden om de hinder tot een absoluut minimum te beperken (eventueel overschakelen op een elektrische pomp).
* De bemaling zal max. 90 dagen in werking zijn.

Besluit:
Artikel 1
De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft op 06/06/2023 akte genomen van de melding ingediend door Swerts Mathias, Priesterse Heidestraat 86 te 3560 Lummen, voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, zijnde een tijdelijke bronbemaling voor het plaatsen van een nieuwbouw met kelder voor een maximaal debiet van 4312 m³/jaar, gelegen aan Kapelbergweg 93 te 3520 Zonhoven, kadastraal bekend: 2de afdeling, sectie D, nummer 110D2 en 110E2 met rubriek: 53.2.2°a). 

53.2.2°a)

maximaal 30.000 m3 per jaar

Bronbemaling voor het plaatsen van een nieuwbouw met kelder met een max. totaal debiet van 4312m³ gedurende een max. totaal periode van 90 dagen.

Artikel 2
Volgende voorwaarden moeten worden nageleefd:

  • Indien blijkt dat het aangevraagde debiet niet overeenkomt met het opgepompte debiet, m.n. een overschrijding, dient er een nieuwe omgevingsaanvraag ingediend te worden binnen de 10 dagen na overschrijding van 4312 m³.
  • Een goed functionerende debietsteller moet aanwezig zijn op elke pomp.   
  • De start en stopdatum van de bemaling met telkens de stand van de debietsteller wordt gemeld aan de gemeentelijke dienst milieubeleid via leefmilieu@zonhoven.be. 
  • Wekelijks dient er een registratie te gebeuren van de opgepompte debieten grondwater. Deze gegevens worden in een logboek bijgehouden dat elke 1e en 15de van de maand naar leefmilieu@zonhoven.be gemaild wordt.
  • Indien de bemaling in werking is tussen de maanden april tot en met september moet de mogelijkheid tot hergebruik van het grondwater worden aangeboden aan derden. Dit kan door de plaatsing van een open opvangbak met overloop naar de open gracht, op de rooilijn.  Via de toegestuurde affiche maakt de bouwheer dit kenbaar aan derden met eventueel zijn/haar contactgegevens erbij. 
  • De sectorale voorwaarden van Vlarem II, hoofdstuk 5.53, moeten nageleefd worden. 
  • Indien een volume van meer dan 10 m³/uur wordt geloosd op een gemengd rioleringsstelsel, moet de aanvrager op voorhand een toelating bekomen van Aquafin (art. 5.53.6.1.1 van Vlarem II) op www.aquafin.be. Het startvolume van de bronbemaling wordt ook in rekening gebracht bij het bepalen van het uurdebiet.   
  • De droogzuiging wordt onmiddellijk verwijderd zodra dit bouwtechnisch mogelijk is en wordt beperkt in tijd en debiet tot het absolute, noodzakelijke, minimum.  
  • De lozing van het grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken. 
  • Indien de stroomgroep geluidshinder vormt voor de omwonenden, moeten onmiddellijk gepaste maatregelen genomen worden om de hinder tot een absoluut minimum te beperken (eventueel overschakelen op een elektrische pomp).  
  • De bemaling zal max. 90 dagen in werking zijn.

Deze aktename stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het besluit van de gemeentelijk omgevingsambtenaar.