Terug
Gepubliceerd op 21/06/2023

2023_CBS_00652 - OMV - Vergunning - Molenweg 45 - 2023/00007 - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 13/06/2023 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johny De Raeve, burgemeester; Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2023_CBS_00652 - OMV - Vergunning - Molenweg 45 - 2023/00007 - Goedkeuring 2023_CBS_00652 - OMV - Vergunning - Molenweg 45 - 2023/00007 - Goedkeuring

Motivering

Feiten context en argumentatie

VERSLAG GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Dossiernummer:                                       2023/00007

Referentie omgevingsloket:                  OMV_2023004449 

De aanvraag, ingediend door Francesco en Kathleen Furnari - Abeels wonende te Molenweg 45 te 3520 Zonhoven, werd ontvangen op 20/01/2023 en op 17/04/2023 ontvankelijk en volledig verklaard. 

De aanvraag gaat over een terrein, gelegen Molenweg 45, kadastraal gekend als afdeling 2 sectie D nr. 115N. 

De aanvraag gaat over het uitbreiden van een vrijstaande eengezinswoning, het regulariseren van een niet-vergunde achteruitbouw en een niet-vergund vrijstaand bijgebouw en de herinrichting van het terrein. 

De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen. 

De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de geldende wettelijke bepalingen, (in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende Algemene Bepalingen inzake Milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid, het decreet Natuurbehoud en hun uitvoeringsbesluiten). 

1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

De locatie van de aanvraag is volgens het Origineel bij Koninklijk besluit goedgekeurd gewestplan op 3 april 1979 gelegen in woongebied en gebieden voor dagrecreatie.

De locatie van de aanvraag is niet gelegen binnen een bijzonder plan van aanleg.

De locatie van de aanvraag is niet gelegen binnen een ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling. 

Volgende verordeningen zijn van kracht:

  • algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997;
  • gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven goedgekeurd op 8 juli 2005;
  • gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten,... goedgekeurd op 23 juni 2006;
  • gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009. 

2. Historiek

 

Volgende dossiers zijn relevant:

  • Gebouwen en constructie dossier GEB/2017/00019 voor woning - opname in register op 30/01/2018. 

3. Beschrijving omgeving en aanvraag

 

Beschrijving van de plaats & omgeving

Het perceel bevindt zich aan de Molenweg, een voldoende uitgeruste gemeenteweg in de deelkern Termolen. De nabije/ruimere omgeving bestaat hoofdzakelijk uit eengezinswoningen en handelsruimten van diverse typologie. De bebouwing varieert qua bouwhoogte, dakprofiel alsook materiaalgebruik. 

Op het perceel bevindt zich een vrijstaande eengezinswoning met een niet-vergunde achterbouw (25,50 m² + 7,60 m²). Rechts van deze achterbouw bevindt zich een niet-vergunde terrasoverkapping (31,23 m²). Nog in de zijstuinstrook bevindt zich een houten terras met opbouwzwembad (33,81 m²). Er bevindt zich een niet-vergund vrijstaand bijgebouw (56 m²) in de achtertuinstrook. 

Aan de gevels van het hoofdgebouw bevinden zich reclamepanelen tegen de voor- en zijgevels. Er bevindt zich tevens een niet-vergund vrijstaand, verlicht reclamepaneel op de linker perceelgrens. 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag omvat het uitbreiden van een vrijstaande eengezinswoning, het regulariseren van een niet-vergunde achteruitbouw en een niet-vergund vrijstaand bijgebouw en de herinrichting van het terrein. 

Op het perceel bevindt zich een vrijstaande eengezinswoning die ingeplant is op minimum 3,94 m van de rooilijn, op minimum 3,56 m van de linker perceelgrens en op minimum 8,07 m van de rechter perceelgrens. De woning heeft 2 bouwlagen en een hellend dak met een kroonlijsthoogte van 6,24 m en een nokhoogte van 9,40m t.o.v. het maaiveld. De bouwdiepte van het hoofdvolume bedraagt 7,98 m. De woning werd uitgevoerd in rood-bruin gevelmetselwerk en zwarte leien als dakbedekking. Er is een deels vergunde achteruitbouw met 1 bouwlaag en een licht hellend dak met een kroonlijsthoogte van 3,31 m en nokhoogte 3,90 m t.o.v. het maaiveld. De maximale bouwdiepte op het gelijkvloers bedraagt 18,55 m. 

Het hoofdvolume en een gedeelte van de achteruitbouw werden als vergund geacht opgenomen in het vergunningenregister op basis van een historische kadasterschets van 1959 via een gebouwendossier 2017/00019. 

Het niet-vergunde gedeelte bestaat uit een uitbreiding rechts achteraan de woning van 7,60 m² en een uitbreiding links achteraan de woning van 25,50 m². Hiervoor wordt een regularisatie aangevraagd. 

De woning wordt aan de rechterzijde op het gelijkvloers uitgebreid met 2 slaapkamers. Deze uitbreiding wordt uitgevoerd met een plat dak met een dakrandhoogte van 4,03 m en heeft een maximale oppervlakte van 39,99 m². De bouwbreedte aan de voorgevel neemt door deze ingreep toe van 5,52 m naar 11,50 m. De constructie heeft een maximale bouwdiepte van 8,08 m en bevindt zich op minimum 3,00 m van de rechter perceelgrens. De uitbreiding zal uitgevoerd worden in een soortgelijk rood-bruin gevelmetselwerk als het hoofdgebouw om een samenhangend geheel te bekomen. Het buitenschrijnwerk wordt voorzien in antraciet PVC, net zoals het hoofdgebouw. 

Rechts van de achteruitbouw bevindt zich een niet-vergunde terrasoverkapping (31,23 m²). Deze overkapping zal verwijderd worden. Dit gedeelte zal heraangelegd worden met waterdoorlatende klinkerverharding, samen met een toegangspad naar de uitbreiding met een maximale oppervlakte van 46,50 m². De verharding rechts van de terrasoverkapping met een oppervlakte van 51,37 m² zal eveneens verwijderd worden en heraangelegd worden met gazon. 

Er staat in de zijtuinstrook een opbouwzwembad met terras in houten beplanking met een oppervlakte van 33,81 m². Het terras wordt aan 2 kanten omgeven door een groenstrook van 15,22 m². Volgens het plan gaat het over gazon, op de luchtfoto lijkt het mogelijk om kunstgras te gaan. Hiervoor dient er eveneens een regularisatie te gebeuren aangezien het gaat om een vaste constructie, het geheel werd tot tegen de rechter perceelgrens gebouwd.   

In de achtertuinzone bevindt zich een niet- vergund vrijstaand bijgebouw met een plat dak met een maximale oppervlakte van 56 m² (dakoppervlakte: 64 m²) dat momenteel gebruikt wordt voor de uitbating van een autoherstelwerkplaats (milieuvergunning klasse 3, toegekend d.d. 22/12/2017). Deze activiteit zal weldra volledig stopgezet worden op deze locatie. Het bijgebouw zal vervolgens dienstdoen als garage voor privégebruik. Er wordt een regularisatie aangevraagd voor deze constructie. Het aangebouwde afdak (12,14 m²) dat zich tot tegen de rechter perceelsgrens bevindt, zal verwijderd worden. 

Er bevinden zich niet-vergunde reclamepanelen tegen de linkerzijgevel (12 m²) en de rechterzijgevel (3,13 m²). Deze reclamepanelen zullen verwijderd worden bij afloop van het contract (d.d. 11/12/2024 voor het linkerpaneel en d.d. 22/02/2025 voor het rechterpaneel). Het bewijs van opzegging van het contract werd toegevoegd aan het dossier. Het reclamezeil tegen de voorgevel (3,68 m²) zal verwijderd worden. 

In de voortuinstrook bevindt zich tegen de linker perceelgrens een vrijstaand, verlicht reclamepaneel (6,48 m²). Het betreft een bedrukt zeildoek met een aluminium frame dat ophangt aan een constructie met 2 zwart gelakte stalen kolommen. Het heeft een hoogte van 4,16 m en hierop staat aan beide zijde een verlichtingsarmatuur met een hoogte van 79 cm. De maximale hoogte van de constructie bedraagt om die reden 4,88 m. De maximale breedte van het reclamepaneel is 3,38 m. Het reclamepaneel bevindt zich dwars op de voorliggende rijweg, op zo’n 50 cm van de rooilijn en heeft een horizontale doorsnede van 11 cm. Hiervoor wordt een regularisatie aangevraagd. 

In de voortuinstrook zal de kiezelverharding met een oppervlakte van 122,35 m² verwijderd worden. Een gedeelte hiervan zal aangelegd worden met gazon (79,12 m²) met een toegangspad naar de voordeur in waterdoorlatende kiezelverharding (6,23 m²). Op het overige gedeelte, rechts van het hoofdgebouw zal de uitbreiding van de eengezinswoning komen met een oppervlakte van 39,99 m². De inrit naar de vrijstaande garage zal versmald worden naar een maximale breedte van 3 m, over de volledige lengte tot aan de achtergevel van de achterbouw. Er zal een groenstrook met een breedte van 56 cm (8,67 m²) aangelegd worden, uitgevoerd met lage sierbeplanting, tot tegen de linker perceelgrens. Op deze manier kan het hemelwater op eigen terrein infiltreren. De overige ruimte tussen de inrit en de linkerzijgevel zal eveneens ingevuld worden met lage sierbeplanting (14,14 m²).   

In de achtertuinstrook zal er een zone onthard worden links van de inrit, achter en naast het vrijstaande bijgebouw. Deze zone heeft een totale oppervlakte van 144,48 m² (kiezelverharding + aangebouwd afdak garage) en zal volledig heraangelegd worden met gazon. 

 4. Openbaar onderzoek

 

Het dossier werd volgens de vereenvoudigde procedure behandeld.
Er werd bijgevolg geen openbaar onderzoek gehouden.

 5. Adviezen

 

Er zijn geen adviezen vereist.

 6. Project-MER

 

De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van bijlage I, II en III van het besluit inzake projectmilieueffectrapportage van 10 december 2004 en latere wijzigingen.

 7. Inhoudelijke beoordeling

 

Decretale beoordelingselementen

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de VCRO kan gesteld worden dat de Molenweg een voldoende uitgeruste openbare weg is.   

De aanvraag gaat niet over de oprichting van een bedrijfswoning. 

De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. 

Verder is het goed niet getroffen door een rooilijn. 

Zonering

Het perceel is volgens het zoneringsplan voor riolering, van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), gelegen in centraal gebied. Er is al geruime tijd riolering aanwezig en die is aangesloten op een waterzuivering. Er moet geen septische put voorzien worden.  

Waterparagraaf

Het decreet over het integraal waterbeleid van 18 juli 2003, gewijzigd door het wijzigingsdecreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013, legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd worden. Deze watertoets schat de eventuele schadelijke effecten in ten koste van de watersystemen bij de inname van ruimte.

Sedert de inwerkingtreding van omzendbrief OMG/2022/1 d.d. 15/12/2022 dient de vergunningverlenende overheid de watertoets op een gewijzigde manier uit te voeren bij dossiers ingediend vanaf 01/01/2023.  De watertoetsprocedure werd geoptimaliseerd, er werden aandachtspunten en richtlijnen geformuleerd en het kaartmateriaal inzake overstromingsgevoelige gebieden werd aangepast.

Het voorliggende bouwproject heeft geen omvangrijke oppervlakte en ligt noch in een pluviaal, noch in een fluviaal overstromingsgebied. Het terrein is logischerwijze evenmin in een gebied voor zeeoverstromingen gesitueerd.

Daarom moet in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt is. Enkel door de toename van de verharde oppervlakte wordt de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Dit moet gecompenseerd worden overeenkomstig de normen vastgelegd in de geldende gewestelijke hemelwaterverordening:

De plannen geven aan dat voor de uitbreiding van de bestaande woning met een totale horizontale dakoppervlakte van 138,37 m² een infiltratievoorziening nodig is waarvan de oppervlakte en het volume voldoen aan de verordening.

Volgens de aanvraag is de verordening niet van toepassing op de aanleg van de voorziene verhardingen en de regularisatie van het vrijstaande bijgebouw in de achtertuin. Het hemelwater dat op de verharding en het bijgebouw valt, wordt namelijk niet opgevangen en afgevoerd, maar kan volgens de aanvraag op natuurlijke wijze op eigen terrein in de bodem infiltreren.

Door de aanzienlijke dakoppervlakte van het bijgebouw (64 m²) én de beperkte afstand tot de achterste en de rechterperceelgrens is het niet wenselijk om de afwatering te voorzien op natuurlijke wijze (volgens de luchtfoto’s is de afstand tot de achterste perceelsgrens minder groot dan op plan aangegeven). Dit levert mogelijks hinder op voor de naastliggende percelen aangezien de verhouding groenpercentage te klein is om een goede infiltratie in het omliggende groen te voorzien. Het vrijstaande bijgebouw dient bijgevolg aangesloten te worden op de infiltratievoorziening. Bij het berekenen van het volume en de oppervlakte van de infiltratievoorziening dient de dakoppervlakte van het vrijstaande bijgebouw meegerekend te worden waardoor de minimale oppervlakte 8,09 m² moet bedragen en het volume 5059 liter. Dit wordt opgenomen in de vergunningsvoorwaarden. 

Gezien de aanvraag voldoet aan de hemelwaterverordening mits er voldaan wordt aan bovenstaande voorwaarde, doorstaat deze ook de droogtetoets. Het effect van droogte wordt namelijk gemilderd door het regenwater dat op het terrein terecht komt maximaal vast te houden. 

Natuurtoets

Het perceel is deels gelegen in woongebied en deels in gebied voor dagrecreatie. Omwille van de ligging, de aard van het project en de afstand tot de waardevolle natuurgebieden wordt gesteld dat er geen impact is van de projectaanvraag op de natuurwaarden. De voorziene uitbreiding is gelegen op een stuk van het perceel gelegen in woongebied. 

Erfgoed- & Archeologietoets

Het perceel is niet gelegen binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht. Er zijn geen monumenten in de omgeving.  

Conform het Onroerenderfgoeddecreet d.d. 12/07/2013 en latere wijzigingen is geen bekrachtigde archeologienota verplicht voor de aanvraag gezien de oppervlakte van het perceel kleiner is dan 3000 m² en/of het goed zich niet in een beschermde archeologische site en/of ook niet in een vastgestelde archeologische zone bevindt. 

Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening

Functionele inpasbaarheid

De bestaande woonfunctie blijft behouden en is functioneel inpasbaar op deze locatie. De huidige milieuvergunning klasse 3, toegekend dd. 2/12/2017 voor de uitbating van een autoherstelwerkplaats zal stopgezet worden. Deze activiteiten zullen verder gezet worden op een andere locatie gelegen in gebied voor ambachtelijke bedrijven en KMO’s. De parkeerdruk o.w.v. de bedrijvigheid zal door deze ingreep aanzienlijk verlagen, evenals de overlast door het stallen van voertuigen in de omgeving.  

Mobiliteitsimpact

De gemeente Zonhoven hanteert volgende parkeernorm voor een woning: 1,5 autostaanplaatsen. De aanvraag komt hieraan tegemoet, want de woning heeft een bestaande oprit die heraangelegd zal worden met een lengte van min. 23 m waarop min. 3 wagens kunnen parkeren. Er kunnen tevens 2 voertuigen overdekt parkeren in de vrijstaande te regulariseren garage in de achtertuin. Het stallen van de voertuigen kan dan ook geheel op eigen terrein opgevangen worden waardoor de last van het autobezit niet wordt afgeschoven naar het openbaar domein. De stopzetting van de bedrijvigheid (autoherstelplaats) op deze locatie zal een positieve impact hebben op de mobiliteit op en rond het perceel.  

Schaal

De uitbreiding aan de rechterzijde van het bestaande hoofdgebouw zal de woning de nodige ademruimte geven en meer woonkwaliteit voor de bewoners opleveren. De voorgevel van de uitbreiding sluit aan bij de bestaande voorbouwlijn en wordt uitgevoerd in hetzelfde materiaal waardoor er een samenhangend geheel gecreëerd wordt. De breedte van de voorgevel wordt wel verruimd van 5,52 m naar 11,50 m maar het straatbeeld zal kwalitatiever worden door de inspanningen die worden geleverd om de voortuin maximaal te vergroenen.   

De reclamepanelen die zich bevinden tegen de linker- en de rechterzijgevel zullen verwijderd worden bij afloop van de huurcontracten. Het reclamezeil tegen de voorgevel dient verwijderd te worden ten laatste 6 maanden na het afleveren van de omgevingsvergunning. De regularisatie van het vrijstaande reclamepaneel in de voortuinstrook kan niet gunstig beoordeeld worden omdat de bedrijfsfunctie op deze locatie verdwijnt. Het is niet wenselijk dat er in het straatbeeld dergelijke reclamepanelen aanwezig zijn. Op deze manier wordt het duidelijk dat er enkel een woonfunctie gevestigd is op deze locatie. Het vrijstaande reclamepaneel dient verwijderd te worden ten laatste 6 maanden na het afleveren van de omgevingsvergunning. 

Bovenstaande verplichtingen worden vastgelegd in de vergunningsvoorwaarden. 

Ruimtegebruik en bouwdichtheid

De functie als eengezinswoning blijft ongewijzigd en de woondichtheid blijft bijgevolg behouden waardoor deze aanvaardbaar is op deze locatie. Het verdwijnen van de uitbating van een autoherstelplaats in een vrijstaand bijgebouw in de achtertuin is een positief gegeven voor de situatie op het perceel, alsook voor de ruimere omgeving. 

Momenteel is het perceel nagenoeg volledig verhard met een footprint van min. 96 %, mogelijks zelfs 100 % indien de kleine grasstrook nabij het opbouwzwembad kunstgras blijkt te zijn. Dit strookt helemaal niet met de visie van de gemeente Zonhoven. Er zullen een aantal constructies verwijderd worden alsook een groot gedeelte van de verharding. De niet-vergunde terrasoverkapping, rechts van de achterbouw met een oppervlakte van 31,23 m² zal verwijderd worden. Dit gedeelte zal heraangelegd worden met waterdoorlatende klinkerverharding met een maximale oppervlakte van 46,50 m². De verharding rechts van de terrasoverkapping met een oppervlakte van 51,37 m² zal eveneens verwijderd worden en heraangelegd worden met gazon. In de voortuinstrook zal de kiezelverharding met een oppervlakte van 122,35 m² verwijderd worden. Een gedeelte hiervan zal aangelegd worden met gazon (79,12 m²) met een toegangspad naar de voordeur in waterdoorlatende kiezelverharding (6,23 m²). Op het overige gedeelte, rechts van het hoofdgebouw zal de uitbreiding van de eengezinswoning komen met een oppervlakte van 39,99 m². De inrit naar de vrijstaande garage zal versmald worden naar een maximale breedte van 3 m, over de volledige lengte tot aan de achtergevel van de achterbouw. Er zal een groenstrook (breedte: 56 cm, opp. 8,67 m², uitgevoerd met lage sierbeplanting) aangelegd worden tot tegen de linker perceelgrens. Op deze manier kan het hemelwater op eigen terrein infiltreren. De overige ruimte tussen de inrit en de linkerzijgevel zal eveneens ingevuld worden met lage sierbeplanting (14,14 m²). Door al deze ingrepen verlaagt de footprint van 96% naar 58 % verharding, indien we de oppervlaktes hanteren die op de plannen vermeld staan. Echter, volgens de gegevens waarover wij beschikken, luchtfoto’s en dergelijke, blijkt de groene zone tussen het vrijstaande bijgebouw en de achterste perceelgrens smaller te zijn dan ingetekend op het inplantingsplan. Dit zorgt ervoor dat de werkelijke footprint (% verharding) hoger ligt dan de berekende footprint.  

Om de ruimtelijke draagkracht op het perceel te verbeteren, wordt opgelegd in de vergunningsvoorwaarden de aanleg van de oprit in kiezelverharding te vervangen door een karrespoor van aan de rooilijn tot aan de achtergevel van de woning. De verharding gelegen voor de garage mag behouden blijven zoals voorgesteld op het plan om draaibewegingen op eigen terrein mogelijk te maken. Daarnaast wordt er een negatief advies gegeven met betrekking tot het houten terras/zwembad in de zijtuinstrook. Dit terras werd tot tegen de rechter perceelgrens gebouwd en dit kan hinder veroorzaken op vlak van afwatering naar de naastliggende. Door het vergroenen van deze zone kan de werkelijke footprint verder verlaagd worden naar 47% verharding - 53% groen, wat aanvaardbaar is  Hierdoor zal het perceel zijn maximale bezetting bereiken.  Er wordt dan ook in de vergunningsvoorwaarden opgelegd dat elke bijkomende verharding na het bekomen van deze vergunning niet als vrijgesteld wordt beschouwd, maar vergunningsplichtig is. 

Deze ingrepen hebben een positieve impact op de draagkracht van het perceel en hierdoor kan er bijgevolg akkoord gegaan worden met de aanvraag tot het regulariseren van enerzijds de niet-vergunde achterbouw met een oppervlakte van 25,50 m² en 7,60 m² en anderzijds het vrijstaande bijgebouw van 56 m² (dakoppervlakte 64 m²) in de achtertuinstrook. Daarnaast wordt er positief advies gegeven voor de uitbreiding van 39,99 m² rechts van het hoofdgebouw. De 2 gelijkvloerse slaapkamers die gevestigd worden in dit nieuwe gedeelte bieden de bewoners meer ademruimte en het nodige wooncomfort.       

Visueel-vormelijke elementen

Het bestaande hoofdvolume met 2 bouwlagen, hellend dak en het vergund geachte gedeelte van de achterbouw blijft behouden. De uitbreiding wordt uitgevoerd in dezelfde materialen en vormt een nieuw architecturaal geheel met de bestaande woning. De reclamepanelen tegen voor- en zijgevels zullen verwijderd worden. Dit heeft een positieve impact op het straatbeeld en levert overigens een verkeersveiligere omgeving op aan de drukke Molenweg door minder afleiding van weggebruikers.  

Cultuurhistorische aspecten

Het perceel is niet gelegen in of nabij een beschermd dorpsgezicht. De aanvraag is niet gelegen in een beschermde archeologische site. De aanvraag is, bekeken vanuit de erfgoedaspecten, aanvaardbaar. 

Bodemreliëf

Volgens de aanvraag wordt het bestaande reliëf niet gewijzigd. 

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen

De aanvraag creëert voldoende woonkwaliteit en gebruiksgenot voor de bewoners. Door de aanvraag ontstaat geen bijkomende hinder. 

8. ADVIES GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, en dat het gevraagde verenigbaar is met een goede ruimtelijke ordening, mits het opleggen van voorwaarden.  

De gemeentelijke omgevingsambtenaar adviseert volgende voorwaarden op te leggen:

Stedenbouwkundige voorwaarden

  • Het verwijderen van de publiciteit tegen de voorgevel en het verwijderen van het vrijstaande reclamepaneel in de voortuinstrook dient te gebeuren ten laatste 6 maanden na het afleveren van de omgevingsvergunning. Er dient een bewijs van uitvoering (aan de hand van fotomateriaal) te worden bezorgd aan de dienst vergunningen en handhaving ten laatste 6 maanden na het afleveren van de omgevingsvergunning.
  • De publiciteit tegen de zijgevels van de woning dient verwijderd te worden bij afloop van het huurcontract met BMF World. Voor de linkerzijgevel stopt het contract op 11/12/2024. Voor de rechter zijgevel stopt het contract op 22/02/2025. Er dient een bewijs van uitvoering (aan de hand van fotomateriaal) afgeleverd te worden aan de dienst RO ten laatste 1 maand na het aflopen van het huurcontract.
  • Het verwijderen van de verhardingen op het perceel dient te gebeuren voor aanvang van de uitbreidingswerken. Er dient een bewijs van uitvoering (aan de hand van fotomateriaal) te worden bezorgd aan de dienst vergunningen en handhaving ten laatste 6 maanden na het afleveren van de omgevingsvergunning.
  • De oprit in kiezelverharding dient vervangen te worden door een karrespoor (22,77 m) van aan de rooilijn tot aan de achtergevellijn van de woning (achterbouw).
  • Het terras/zwembad in houten beplanking in de zijtuinstrook dient verwijderd te worden en heraangelegd te worden als groenzone.
  • Volgende verhardingen worden vergund mits huidige vergunning (zie vergund inplantingsplan): een beperkt looppad tot aan de voordeur, een inrit in de vorm van een karrespoor tot aan de achtergevel van de woning (achterbouw), de verharding links van de garage, het terras rechts van de achterbouw van de woning (31,23m²).   Alle toekomstige bijkomende verhardingen op het terrein zijn vergunningsplichtig.  
  • De vrijwillige stopzetting wordt door de exploitant gemeld d.m.v. een melding stopzetting op het omgevingsloket (art. 98 omgevingsbesluit) . Dit dient binnen de 2 maanden na stopzetting van de activiteit, hetzij binnen de 8 maanden na de uitvoering van de verleende omgevingsvergunning te gebeuren.
  • Een oriënterend bodemonderzoek moet uitgevoerd worden gezien het een risico-inrichting betreft dewelke wordt stopgezet (categorie A van het Vlarebo is van toepassing). Het formulier 'Melding van sluiting van een risico-inrichting' moet ingevuld worden en samen met het bodemonderzoek overgemaakt worden aan OVAM.  Dit dient te gebeuren binnen de 90 dagen na sluiting van de risico-inrichting (art. 122 van het Bodemdecreet). 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar d.d. 08/06/2023 en volgt dit standpunt slechts gedeeltelijk.

De GOA geeft in haar berekeningen aan dat de footprint op het perceel 58% bedraagt. Het CBS volgt de voorwaarde om de kiezelverharding aan de linkerzijde te vervangen door een karrespoor. Door deze voorwaarde verlaagt de verhardingsgraad al aanzienlijk. Op het inplantingsplan duidt men voor deze zone 120m² verharding aan. De exacte oppervlakte van een karrespoor is onduidelijk maar het college verwacht dat hier minstens 50m² minder onthardt dient te worden door het opleggen van deze voorwaarde. Gezien de oppervlakte van perceel 5a 47ca bedraagt, verlaagt de verhardingsgraad zo richting 49% tot 50%. In haar visie betreffende maximale verharding streeft de gemeente Zonhoven naar een verhardingsgraad van 40% op percelen met een reguliere oppervlakte. Dit streefcijfer is echter niet altijd haalbaar voor een perceel van 5a. Voor deze oppervlaktes is een verhardingsgraad van 50% zeker aanvaardbaar. Het college acht het dus niet nodig dat ook het terras/zwembad in de zijtuinstrook dient verwijderd te worden.
Wel gelden hier de reguliere voorwaarden inzake afstand tot de perceelgrens. Behoudens goedkeuring van de buur dient hier een afstand van 1 meter bewaard te worden tot de perceelgrens.   

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist tot het gedeeltelijk voorwaardelijk afleveren van de omgevingsvergunning aan Francesco en Kathleen Furnari - Abeels wonende te Molenweg 45 te 3520 Zonhoven voor het uitbreiden van een vrijstaande eengezinswoning, het regulariseren van een niet-vergunde achteruitbouw, het regulariseren van een niet-vergund vrijstaand bijgebouw, de herinrichting van het terrein, gelegen te Molenweg 45 kadastraal gekend als afdeling 2 sectie D nr. 115N. Het regulariseren van een vrijstaand, verlicht reclamepaneel in de voortuin wordt geweigerd

Artikel 3

Volgende voorwaarden worden opgelegd:

  • Het verwijderen van de publiciteit tegen de voorgevel en het verwijderen van het vrijstaande reclamepaneel in de voortuinstrook dient te gebeuren ten laatste 6 maanden na het afleveren van de omgevingsvergunning. Er dient een bewijs van uitvoering (aan de hand van fotomateriaal) te worden bezorgd aan de dienst vergunningen en handhaving ten laatste 6 maanden na het afleveren van de omgevingsvergunning.
  • De publiciteit tegen de zijgevels van de woning dient verwijderd te worden bij afloop van het huurcontract met BMF World. Voor de linkerzijgevel stop het contract op 11/12/2024. Voor de rechter zijgevel stopt het contract op 22/02/2025. Er dient een bewijs van uitvoering (aan de hand van fotomateriaal) afgeleverd te worden aan de dienst RO ten laatste 1 maand na het aflopen van het huurcontract.
  • Het verwijderen van de verhardingen op het perceel dient te gebeuren voor aanvang van de uitbreidingswerken. Er dient een bewijs van uitvoering (aan de hand van fotomateriaal) te worden bezorgd aan de dienst vergunningen en handhaving ten laatste 6 maanden na het afleveren van de omgevingsvergunning.
  • De oprit in kiezelverharding dient vervangen te worden door een karrespoor (22,77 m) van aan de rooilijn tot aan de achtergevellijn van de woning (achterbouw).
  • Het terras/zwembad in houten beplanking in de zijtuinstrook moet, behoudens goedkeuring van de buur, op een afstand van 1 meter tot de rechter perceelgrens verwijderd te worden.
  • Volgende verhardingen worden vergund mits huidige vergunning (zie vergund inplantingsplan): een beperkt looppad tot aan de voordeur, een inrit in de vorm van een karrespoor tot aan de achtergevel van de woning (achterbouw), de verharding links van de garage, het terras rechts van de achterbouw van de woning (31,23m²).   Alle toekomstige bijkomende verhardingen op het terrein zijn vergunningsplichtig.
  • De vrijwillige stopzetting wordt door de exploitant gemeld dmv een melding stopzetting op het omgevingsloket (art. 98 omgevingsbesluit) . Dit dient binnen de 2 maanden na stopzetting van de activiteit, hetzij binnen de 8 maanden na de uitvoering van de verleende omgevingsvergunning te gebeuren.
  • Een oriënterend bodemonderzoek moet uitgevoerd worden gezien het een risico-inrichting betreft dewelke wordt stopgezet (categorie A van het Vlarebo is van toepassing). Het formulier 'Melding van sluiting van een risico-inrichting' moet ingevuld worden en samen met het bodemonderzoek overgemaakt worden aan OVAM.  Dit dient te gebeuren binnen de 90 dagen na sluiting van de risico-inrichting (art. 122 van het Bodemdecreet).