Terug
Gepubliceerd op 26/04/2023

2023_CBS_00421 - OMV - Vergunning - Verbindingsweg 12 - 2022/00305 - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 18/04/2023 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Johny De Raeve, burgemeester

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2023_CBS_00421 - OMV - Vergunning - Verbindingsweg 12 - 2022/00305 - Goedkeuring 2023_CBS_00421 - OMV - Vergunning - Verbindingsweg 12 - 2022/00305 - Goedkeuring

Motivering

Feiten context en argumentatie

VERSLAG GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Dossiernummer:    2022/00305
Referentie omgevingsloket:    OMV_2022174431

De aanvraag, ingediend door mevrouw Carolien Van Gaal wonende te Hovenstraat 12 te 3530 Helchteren, werd ontvangen op 29/12/2022 en op 25/01/2023 ontvankelijk en volledig verklaard.

De aanvraag gaat over een terrein, gelegen Verbindingsweg 12, kadastraal gekend als afdeling 1 sectie B nr. 315M.

De aanvraag gaat over het bouwen van een vrijstaande eengezinswoning met carport en bijgebouw.

De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de geldende wettelijke bepalingen, (in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende Algemene Bepalingen inzake Milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid, het decreet Natuurbehoud en hun uitvoeringsbesluiten).

1.    STEDENBOUWKUNDIGE BASISGEGEVENS
De locatie van de aanvraag is volgens het Origineel bij Koninklijk besluit goedgekeurd gewestplan op 3 april 1979 gelegen in woongebied en woonuitbreidingsgebied.
De locatie is niet gelegen binnen een bijzonder plan van aanleg.
De locatie is niet gelegen binnen een ruimtelijk uitvoeringsplan.
Het project maakt deel uit van de goedgekeurde verkaveling OMV_2021035861/1323.B.874.2 goedgekeurd op 31 augustus 2021. Het betreft lot 2 van de verkaveling (Niet vervallen).
Men vraagt volgende afwijkingen volgens art. 4.4.1 van de VCRO:
- De bouwdiepte op de 1ste verdieping zit op 11,46 m i.p.v. 10 m.
- De carport ligt 2,71 m terug t.o.v. de voorgevel i.p.v. max. 1,50 m.
-  Het bijgebouw ligt op 30 cm van de linker perceelgrens i.p.v. 1 m. 

Volgende verordeningen zijn van kracht:
• algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven goedgekeurd op 8 juli 2005;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten,... goedgekeurd op 23 juni 2006;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.

2.    HISTORIEK
Volgende dossiers zijn relevant:
•    Omgevingsvergunning 1323.B.874.2/OMV_2021035861 voor het slopen van de bestaande bebouwing en het verkavelen van grond in 2 loten voor open bebouwing. lot 3 wordt gratis afgestaan aan de gemeente ter verbreding van het openbaar domein goedgekeurd op 31/08/2021.

3.    BESCHRIJVING OMGEVING EN AANVRAAG
Beschrijving van de plaats & omgeving
Het perceel bevindt zich aan de Verbindingsweg, een goed uitgeruste gemeenteweg. De omgeving bestaat hoofdzakelijk uit vrijstaande eengezinswoningen in een open bebouwing. De bebouwing bestaat uit twee bouwlagen onder voornamelijk hellende daken, en is voornamelijk afgewerkt in een gevelsteen in diverse tinten en texturen. Het perceel is onbebouwd. 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvraag gaat over het bouwen van een vrijstaande eengezinswoning met bijgebouw. 

De woning wordt ingeplant op 8 m van de rooilijn, op 4,03 m van de rechter perceelsgrens en 30 cm van de linker perceelgrens. Deze  inplanting is te wijten aan een aangebouwde carport. Het ontwerp heeft een hellend dak met een kroonlijsthoogte van 5,65  m en een nokhoogte van 9,92 m. De maximale breedte van de woning bedraagt 15,78 m en de maximale bouwdiepte 16,10 m. De maximale bouwdiepte op de verdieping bedraagt 11,46 m. De effectieve bouwdiepte op de verdieping bedraagt 9,46 m. De maximale bouwdiepte op de verdieping is te wijten aan het feit dat de verdieping 2 m terugspringt t.o.v. de bouwlijn door de aanwezigheid van een inpandige garage. 

De aangebouwde carport heeft eveneens een hellend dak met een kroonlijsthoogte van 2,76 m en een nokhoogte van 5,21 m. De carport heeft een open structuur en wordt ingeplant op 2,71 m t.o.v. de voorgevel. De aangebouwde carport heeft een breedte van 3,25 m en een lengte van 6,00 m. 

In de achtertuinzone wordt een vrijstaand bijgebouw aangevraagd met als functie tuinberging en hondenhokken voor privé-doeleinden. Het gebouw wordt ingeplant op 9,36 m van de achtergevel van de woning en op 30 cm van de linker perceelgrens. Het gebouw heeft een hellend dak met een kroonlijsthoogte van 2,70 m en een nokhoogte van 4,50 m. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 40 m² met een breedte van 5 m en een lengte van 8 m.

De gebruikte materialen voor zowel de woning als het vrijstaand bijgebouw zijn dezelfde namelijk, bruin genuanceerd gevelmetselwerk in combinatie met een dakbedekking in gebakken aarde.  

In de voortuinzone wordt een oprit voorzien van 3 m t.h.v. de rooilijn in waterdoorlatend materiaal (grinddallen). De oprit waaiert uit naar de carport toe en heeft een oppervlakte van 26 m² (oprit) en 24,76 m² (uitwaaiering naar de carport toe). Er is tevens een tuinpad naar de voordeur dat ook vertrekt vanuit de oprit. Dit wordt aangelegd in waterdoorlatend materiaal (klinkers met open voegen) en heeft een totale oppervlakte van 9,28 m². In de achtertuin wordt een terras aangelegd dat grenst aan de achtergevel in tegels die kunnen afwateren naar de aangrenzende gazon. Dit terras heeft een totale oppervlakte van 20 m².  

4.    OPENBAAR ONDERZOEK
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 4 februari 2023 t.e.m. 5 maart 2023.

5.    ADVIEZEN
Aan volgende adviesverleners werd advies gevraagd:
• NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN
• INFRABEL.

6.    PROJECT-MER
    De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van bijlage I, II en III van het besluit inzake projectmilieueffectrapportage van 10 december 2004 en latere wijzigingen.

7.    INHOUDELIJKE BEOORDELING
Decretale beoordelingselementen
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de VCRO kan gesteld worden dat de Verbindingsweg een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag gaat niet over de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook. Verder is het goed niet getroffen door een rooilijn.

Zonering
Het perceel is volgens het zoneringsplan voor riolering, van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), gelegen in centraal gebied. Er is al geruime tijd riolering aanwezig en die is aangesloten op een waterzuivering. Er moet geen septische put voorzien worden. 

Waterparagraaf
Het decreet over het integraal waterbeleid van 18 juli 2003, gewijzigd door het wijzigingsdecreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013, legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd worden. Deze watertoets schat de eventuele schadelijke effecten in ten koste van de watersystemen bij de inname van ruimte.   

Het voorliggende bouwproject heeft geen omvangrijke oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone voor overstromingen. Daarom moet in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt is. Enkel door de toename van de verharde oppervlakte wordt de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Dit moet gecompenseerd worden overeenkomstig de normen vastgelegd in de geldende gewestelijke hemelwaterverordening: 

De plannen geven aan dat voor de nieuw opgerichte woning met een horizontale dakoppervlakte van 156,61 m² een hemelwaterput voorzien wordt met een inhoud van 10.000 liter en recuperatie van het hemelwater voor toiletten en buitenkranen. De overloop van de hemelwaterput wordt aangesloten op een infiltratievoorziening waarvan de oppervlakte en het volume voldoen aan de verordening. 

De verordening is niet van toepassing op de aanleg van de voorziene verhardingen. Het hemelwater dat op de verharding valt, wordt namelijk niet opgevangen en afgevoerd, maar kan volgens de aanvraag op natuurlijke wijze op eigen terrein in de bodem infiltreren. 

Natuurtoets
Het perceel is niet gelegen binnen of grenzend aan een speciaal beschermingsgebied. 

Erfgoed- & Archeologietoets
Het perceel is niet gelegen binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht. Er zijn geen monumenten in de omgeving.  Conform het Onroerenderfgoeddecreet d.d. 12/07/2013 en latere wijzigingen is geen bekrachtigde archeologienota verplicht voor de aanvraag gezien de oppervlakte van het perceel kleiner is dan 3000 m².  

Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening
De aanvraag voldoet grotendeels aan de voorschriften van de verkaveling. Er worden afwijkingen gevraagd volgens art. 4.4.1 van de VCRO. Gezien de voorschriften de criteria van een goede ruimtelijke ordening weergeven, stemt de aanvraag hiermee overeen, met uitzondering van de gevraagde afwijkingen: 

De bouwdiepte op de verdieping bedraagt 11,46 m in plaats van 10 m. De reden hiervoor is dat de voorgevel op de verdieping 2 m terugspringt t.o.v. de voorgevel van het gelijkvloers. De effectieve bouwdiepte op de verdieping is 9,46 m. In de achterste 1,78 m van de verdieping zitten geen ramen in de zijgevels om de privacy van de naastliggenden zoveel mogelijk te garanderen. Om deze reden kan deze afwijking positief beoordeeld worden. 

Er wordt een aangebouwde carport voorzien die zich bevindt op 30 cm van de linker perceelgrens. De carport heeft een open structuur en de inplanting gebeurt op 2,71 m t.o.v. de voorgevel i.p.v. op maximaal 1,50 m. Dit is 1,21 m dieper dan voorzien in de verkavelingsvoorschriften. Deze plaatsing is te verantwoorden aangezien de garage 2 m uitspringt aan de voorgevel en de achterdeur bij voorkeur uitkomt onder de overkapping van de carport. Er is een overlapping van 0,50 cm aan de voorgevel door een esthetisch element, namelijk een toenemende verbreding naar beneden toe van het gevelmetselwerk aan de linkerkant van de garagepoort. Ook deze afwijking is aanvaardbaar.

Het vrijstaande bijgebouw wordt ingeplant op 30 cm van de linker perceelgrens i.p.v. op 1 m en zal hoofdzakelijk gebruikt worden als hondenhokken voor privé doeleinden alsook tuinberging. In het ontwerp worden 3 hokken voorzien. Er werd een schriftelijke goedkeuring toegevoegd aan het dossier van de naastliggende (onbebouwd perceel) met betrekking tot deze afwijking. Deze afwijking wordt echter niet positief beoordeeld omwille van de mogelijke problemen met onderhoud en de mogelijke overlast met betrekking tot de functie van het bijgebouw (hondenhokken). Door de plaatsing van het bijgebouw op 30 cm van de perceelgrens zal onderhoud van zowel een haag als van de dakgoot van het bijgebouw praktisch onmogelijk worden. Daarnaast bestaat de kans dat bij vervreemding van het naastliggende, onbebouwde perceel er overlast ontstaat door de aanwezigheid van een hondenkennel op 30 cm van de perceelgrens. Om deze redenen adviseren we ongunstig om af te wijken van de recent opgestelde verkavelingsvoorschriften (d.d. 31/08/2021). 

De aanvraag creëert voldoende woonkwaliteit en gebruiksgenot voor de bewoners. De footprint op het perceel, 32% bebouwing/verharding vs. 68% groenaanleg, voldoet aan de normen die de gemeente Zonhoven nastreeft. 

Resultaten van het openbaar onderzoek
Er werden geen bezwaren ingediend.

Bespreking van de adviezen
NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN heeft op 26 januari 2023 aangegeven dat ze geen advies gaan verstrekken.
• Het advies van INFRABEL d.d. 30 januari 2023 is voorwaardelijk gunstig.
De veiligheidsafstanden en de algemene voorwaarden m.b.t. bouwaanvragen dienen strikt te worden nageleefd (zie bijlage).
De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden. 

8.    ADVIES GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, en dat het gevraagde verenigbaar is met een goede ruimtelijke ordening, mits het opleggen van voorwaarden:
• Er dient integraal voldaan te worden aan het advies van INFRABEL.
• Het vrijstaande bijgebouw dient op 1 m van de linker perceelgrens gebouwd te worden i.p.v. op 30 cm.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar d.d. 15/04/2023 en volgt dit standpunt integraal.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist tot het voorwaardelijk afleveren van de omgevingsvergunning aan mevrouw Carolien Van Gaal wonende te Hovenstraat 12 te 3530 Helchteren voor het bouwen van een vrijstaande eengezinswoning met carport en bijgebouw, gelegen te Verbindingsweg 12, kadastraal gekend als afdeling 1 sectie B nr. 315M.

Artikel 3

Volgende voorwaarden worden opgelegd:
Stedenbouwkundige voorwaarden

    - Er dient integraal voldaan te worden aan het advies van INFRABEL. 

    - Het vrijstaande bijgebouw dient op 1 m van de linker perceelgrens gebouwd te worden i.p.v. op 30 cm.