Terug
Gepubliceerd op 14/06/2023

2023_CBS_00645 - Site De Kwint - Japanse Duizendknoop - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 06/06/2023 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johny De Raeve, burgemeester; Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2023_CBS_00645 - Site De Kwint - Japanse Duizendknoop - Goedkeuring 2023_CBS_00645 - Site De Kwint - Japanse Duizendknoop - Goedkeuring

Motivering

Verwijzingsdocumenten

Schrijven Consenso Advocaten (projectontwikkelaars);

College van burgemeester en schepenen d.d. 30/05/2023.

Feiten context en argumentatie

De projectontwikkelaars, Vanhout-Kolmont, van site de Kwint meldden in een schrijven d.d. 25/05/2023 dat er Japanse Duizendknoop ontdekt werd op de site. Ze vragen een opschorting van het opstalrecht wegens vervuiling van de bodem alsook opschorting van de uitvoeringstermijn wegens onvoorziene omstandigheid.

Ze verwijzen hiervoor naar de PPS-overeenkomst. Volgens hun valt deze ontdekking namelijk onder "verontreiniging" in de zin van de PPS-overeenkomst.

De Japanse Duizendknoop werden een eerste keer opgemerkt op 2 mei 2023. De werken werden aangevat op 14 februari 2023. het eerste technisch verslag van de bodem, aan de hand van stalen genomen op 23 maart 2023 en afgeleverd op 19 april 2023, merkten géén Japanse Duizendknoop op.

Het college van burgemeester en schepenen in zitting op 30 mei 2023 nam hier kennis van en besloot dat dit geen grond was tot onvoorziene omstandigheden.

In navolging van bovenstaande meldde de projectontwikkelaars dat o.b.v. de PPS-overeenkomst, de aanbestedende overheid instaat voor de ruiming van deze invasieve plantensoort, ofwel op basis van de betaling van een meerwerk ofwel door zelf het nodige te doen voor deze ontruiming. De projectontwikkelaars hebben de (richtgevende) prijs meegegeven voor de meerwerken ten belope van € 143.395,00 (excl. btw), oftewel € 173.507,95 (incl btw).

De administratie is van mening dat hier echter géén sprake is van vervuiling van de grond zoals bedoeld in de PPS-overeenkomst waar door de projectontwikkelaars naar verwezen wordt. Op basis van de projectontwikkelaars is art. 8.14 van de PPS-overeenkomst, met als titel "bodemsanering" de grond dat de aanbestedende overheid instaat voor deze kost, in het bijzonder "[...] Indien alsnog op de Projectgronden verontreiniging wordt vastgesteld zal dit leiden tot een meerwerk of zal de Opdrachtgever zelf instaan voor de uitvoering van deze werken. [...] ". Dit hele artikel slaat echter op verontreiniging in de zin van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006. Planten, zelfs invasieve exoten zoals de Japanse Duizendknoop, vallen niet onder de definitie van vervuiling/verontreiniging. Sterker nog: In het juridisch advies, opgemaakt door Consenso advocaten voor de projectontwikkelaars, wordt verwezen naar twee wetenschappelijke artikels waarin letterlijk te lezen valt dat invasieve exoten een hiaat zijn in de vigerende wetgeving omtrent bodemvervuiling.

De PPS-overeenkomst bepaalt in artikel 8.13, met als titel "Hindernissen", dat de opdrachtnemer voor de kosten instaat om hinderissen, bovengronds of ondergronds, bekend of onbekend, uit te roeien, af te breken, weg te nemen of te verplaatsen.

Er wordt aangeraden het standpunt in te nemen dat het ontdekken van de Japanse Duizendknoop géén vervuiling betreft zoals bedoeld in de PPS-overeenkomst en in het Bodemdecreet en dat, op basis van art. 8.13 van de PPS-overeenkomst, de projectontwikkelaar zelf instaat voor de kosten deze grond op een correcte manier af te voeren en zuiveren.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist, in aanvulling en nuancering op de beslissing genomen op 30 mei 2023, niet akkoord te gaan met het schrijven van de TM Van Hout Projects-Kolmont Woonprojecten betreffende de opschorting van de werken van site De Kwint wegens het aantreffen van Japanse Duizendknoop, aangezien het ontdekken van de exoot géén vervuiling betreft zoals bedoeld in art. 8.14 van de PPS-overeenkomst maar slechts een hindernis betreft zoals bedoeld in art. 8.13 van de PPS-overeenkomst, waarvoor de TM Van Hout Projects-Kolmont Woonprojecten zelf instaat voor de kosten.