Terug
Gepubliceerd op 16/05/2023

2023_CBS_00501 - Vergroenen binnengebied Genkerbaan Dorpsstraat - Principiële Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 09/05/2023 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johny De Raeve, burgemeester; Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2023_CBS_00501 - Vergroenen binnengebied Genkerbaan Dorpsstraat - Principiële Goedkeuring 2023_CBS_00501 - Vergroenen binnengebied Genkerbaan Dorpsstraat - Principiële Goedkeuring

Motivering

Verwijzingsdocumenten

Het schattingsverslag dd. 28 januari 2019 (zie bijlage) voor de percelen gelegen te Zonhoven afdeling 3 sectie E nr 1x3, 1y3, 1w3, 1f3 en 7m, opgemaakt door landmeter-expert Guy Gillissen.

Feiten context en argumentatie

Woensdag 25 januari 2023 vond er een gesprek plaats met mevrouw Carla Maris over een mogelijke aankoop door de gemeente van de achterliggende gronden binnengebied Dorpsstraat Genkerbaan waarvan zij mede-eigenaar is. In concreto gaat het om de percelen 1f3, 1w3, 1x3 en 7m, zie blauw gemarkeerd op het meegeleverde percelenplan in bijlage. Perceel 1y3 is niet langer in eigendom van de familie. Voor het geheel der percelen werd destijds een schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Gillissen.

Mevrouw Carla Maris is akkoord met de verkoop van de achterliggende gronden onder voorwaarden:

  • Het achterliggende gebied dient als groen park te worden ingericht.
  • Daarbij is het niet de intentie om in het gebied bebouwing toe te laten of een parkeerzone te voorzien.
  • Het plaatsen van enkele natuurlijke speelelementen voor kinderen is gewenst.
  • Zitbanken kunnen worden voorzien met zicht op het water van de Roosterbeek.
  • Mevrouw Maris wenst haar garage te behouden en gebruiken voor het stallen van haar auto.
  • In geval van het slopen van de woning Dorpsstraat 18, dienen de vrijgekomen zijgevels van de woningen Dorpsstraat huisnummers 16 en 20 te worden afgewerkt met kwaliteitsvolle bouwmaterialen (isolatie en baksteen).
  • De terreinafscheiding in betonplaten dient behouden te blijven om rechtstreeks inzicht bij mevrouw Maris te vermijden.

De grootteorde van het bedrag zoals vermeld in het schattingsverslag kan aanvaard worden, maar dient nog wel geïndexeerd te worden. Grote verschillen zijn er echter niet te verwachten. Wel belangrijk is dat perceel 1y3 niet langer eigendom is van de familie en bijgevolg niet door de familie Maris aan de gemeente kan worden verkocht.

A/ Groene long

Zonhoven-centrum maakt deel uit van het regionaal stedelijk gebied. Zonhoven wil het centrum verdichten door er grotere bouwprojecten toe te laten, maar dan is het ook van belang om voldoende open en groene ruimte in het centrum te behouden als tegengewicht voor de verdichting. Indien de gemeente de achterliggende gronden van de familie Maris kan aankopen, dan ontstaan er mogelijkheden om in het binnengebied Dorpsstraat Genkerbaan een nieuwe groene long te voorzien die van grote meerwaarde is voor het centrum. Perceel 1L4, waar de voormalige gemeentelijke magazijnen stonden, kan mee betrokken worden voor het creëren van een aaneengesloten groen binnengebied.

In het binnengebied is er de mogelijkheid om enkele zitbanken te plaatsen om vanaf de waterkant te genieten van het kabbelende water van de Roosterbeek. De zitbanken in de huisstijl van De Wijers komen hiervoor in aanmerking. Door enkele natuurlijke speelelementen te voorzien, vergroot de aantrekkingskracht voor spelende kinderen, wat een positieve bijdrage levert aan de sociale controle.

B/ Ontharden

De gemeente zoekt steeds naar nieuwe opportuniteiten om te ontharden. Op deze locatie kan een belangrijk deel van de aanwezige verharding verdwijnen. De verharding van de 'servitudeweg' aan de achterzijde van de aanpalende percelen mag niet verdwijnen. Een dergelijk onthardingsproject kadert binnen de gemeentelijke strategie om te ontharden: https://www.zonhoven.be/thema/detail/2976/de-gemeente-onthardt.

C/ Sloop woning Dorpsstraat 18

Het handelshuis Dorpsstraat 18 is opgenomen op de gemeentelijke inventaris van leegstaande panden. De gemeente heeft al langer de wens om er een nieuwe bestemming/functie aan te geven. Door het slopen van de aanwezige bebouwing wordt het mogelijk om het binnengebied toegankelijk te stellen via een trage doorsteek vanuit de Dorpsstraat. Daarbij moet worden opgemerkt dat het pand Dorpsstraat 16-18 in de jaren 50 gebouwd is als een dubbel handelshuis. Constructief dient daarom bekeken te worden hoe de woning Dorpsstraat 18 kan worden afgebroken zonder de aansluitende woning Dorpsstraat 16 bouwvallig te maken.

In geval van afbraak van de woning Dorpsstraat 18 dienen de zijgevels van de aanpalende woningen met kwaliteitsvolle bouwmaterialen te worden afgewerkt.

D/ Eigendomsgrens

Op het luchtbeeld in bijlage worden de eigendomsgrenzen bij benadering voorgesteld: de rode lijn bakent de eigendom van mevrouw Maris af, de blauwe lijn toont de eigendom van de gemeente Zonhoven. Hierbij valt op dat het toegangspad aan de achterzijde van de woning van mevrouw Maris (nr. 20) via de eigendom van de gemeente (nr. 18) loopt. Dit lijkt op het eerste zicht echter geen onoverkomelijk probleem. Wellicht dient het poortje wel op te schuiven om de toegang tot de tuinzone van mevrouw Maris te kunnen afschermen.

Ter plaatse is vast te stellen dat de garage aan de achterzijde van nr. 18 (eigendom gemeente) is opengebroken en dat er sprake is van vandalisme. In geval van een sloop kan alles worden opgeruimd zodat het er weer netjes bijligt.

E/ Budget

De gemeente dient de kosten te dragen voor de aankoop van de achterliggende gronden, de sloop van het pand Dorpsstraat 18, de afwerking van de zijgevels Dorpsstraat 16 en 20 met kwaliteitsvolle bouwmaterialen, het gedeeltelijk ontharden van het binnengebied, het ingroenen en het plaatsen van zitelementen en natuurlijke speelelementen.

In het gemeentelijk meerjarenplan is een uitgavebudget van € 150.000 voorzien voor de afbraak van de huidige woning, de afwerking van de aanpalende gevels en de realisatie van een trage doorsteek tussen Dorpsstraat en het binnengebied Dorpsstraat Genkerbaan.

Mogelijkheden voor subsidiëring zullen verder worden onderzocht. 

F/ Plan van aanpak

  1. Het CBS neemt een principiële beslissing over de inhoud van voorliggende nota. Er dienst eerst principieel akkoord te worden gegaan om het binnengebied Dorpsstraat Genkerbaan in te groenen en daartoe de achterliggende gronden in eigendom van de familie Maris aan te kopen.
    Merk op: slechts in geval van een principieel akkoord worden de vervolgstappen 2 - 10 geïnitieerd.
  2. Actualisatie schattingsverslag dd. 28 januari 2019 (zie bijlage) door landmeter-expert Guy Gillissen.
  3. Geactualiseerd schattingsverslag aan de familie Maris bezorgen + vragen om akkoord aankoop gronden + start procedure aankoop gronden.
  4. 3.1/ In het geval de familie Maris akkoord gaat met de verkoop van de gronden aan de gemeente Zonhoven, dient de aankoop door de gemeente te worden doorgezet tot het einde.

    3.2/ In het geval de familie Maris akkoord gaat met de verkoop van de gronden aan de gemeente Zonhoven, zal aan mevrouw Maris een persoonlijk recht gegeven moeten worden om de garage en de toegang daarnaar te kunnen gebruiken. Dit is zeker niet problematisch, maar essentieel is dat hier een louter persoonlijk en geen zakelijk recht (erfdienstbaarheid of iets dergelijk) gevestigd wordt om ervoor te zorgen dat de gemeente naar de toekomst toe vrij kan beschikken over het geheel van de gronden zonder rekening te moeten houden met eventuele erfdienstbaarheden.

  5. Provincie Limburg contacteren om de intenties duidelijk te maken en te bespreken wat hun inbreng kan zijn. De provincie heeft in het verleden reeds toegezegd te willen bijdragen, maar deze gesprekken moeten opnieuw opgestart worden. Ook eventuele subsidiëringsmogelijkheden zullen verder worden onderzocht.
  6. Onderhandelingen opstarten met eigenaar van perceel 1y3 (opp. 57ca = andere garage) om dit eveneens te kunnen aankopen.
  7. Opmaak inrichtingsschets voor het vergroenen van het binnengebied.
  8. Opmaak kostenraming: in samenspraak met de diensten PAT en FAM dient te worden bepaald welke werken in eigen beheer worden uitgevoerd en welke niet. Voor de uit te besteden werken zal de dienst PAT de nodige kostenramingen opmaken.
  9. CBS neemt definitieve beslissing over inrichtingsschets + uit te voeren werken + te besteden budgetten.
  10. De eventueel noodzakelijke omgevingsvergunningsaanvraag kan ondertussen gebeuren: sloop woning Dorpsstraat 18 + ontharden en ingroenen binnengebied + aanbrengen reliëfwijzigingen. Mogelijk kan dit nog gebeuren binnen de bestaande overeenkomst met architect Leander Kippers.
  11. Aanstellen firma('s) voor het uitvoeren van de uit te besteden werken.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgmeester en schepenen is principieel akkoord om het binnengebied Dorpsstraat Genkerbaan in te groenen en daartoe de achterliggende gronden in eigendom van de familie Maris aan te kopen.

Artikel 2

Het college van burgmeester en schepenen is akkoord met de voorgestelde aanpak, beslist de vervolgstappen te initiëren en vraagt om op geregelde tijdstippen van de voortgang op de hoogte gehouden te worden.