Terug
Gepubliceerd op 16/05/2023

2023_CBS_00510 - OMV - Vergunning - Grote Hemmenweg z/n en Vaartstraat - 2022/00310 - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 09/05/2023 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johny De Raeve, burgemeester; Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2023_CBS_00510 - OMV - Vergunning - Grote Hemmenweg z/n en Vaartstraat - 2022/00310 - Goedkeuring 2023_CBS_00510 - OMV - Vergunning - Grote Hemmenweg z/n en Vaartstraat - 2022/00310 - Goedkeuring

Motivering

Feiten context en argumentatie

VERSLAG GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Dossiernummer:    2022/00310
Referentie omgevingsloket:    OMV_2022173722

De aanvraag, ingediend door mevrouw Miet Daniels wonende te Grote Hemmenweg 172 te 3520 Zonhoven, werd ontvangen op 31/12/2022 en op 16/03/2023 ontvankelijk en volledig verklaard.

De aanvraag gaat over een terrein, gelegen Grote Hemmenweg z/n en Vaartstraat, kadastraal gekend als afdeling 2 sectie C nr. 694K.

De aanvraag gaat over het vellen van hoogstammige bomen en het bouwen van een één- en een meergezinswoning met aangebouwde bijgebouwen en terreinaanleg.

De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de geldende wettelijke bepalingen, (in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende Algemene Bepalingen inzake Milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid, het decreet Natuurbehoud en hun uitvoeringsbesluiten).

1.    STEDENBOUWKUNDIGE BASISGEGEVENS
De locatie van de aanvraag is volgens het Origineel bij Koninklijk besluit goedgekeurd gewestplan op 3 april 1979 gelegen in woongebied.
De locatie is niet gelegen binnen een bijzonder plan van aanleg.
De locatie is gelegen binnen het ruimtelijk uitvoeringsplan grup afbakening regionaalstedelijk gebied Hasselt-Genk goedgekeurd op 20 juni 2014.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

Volgende verordeningen zijn van kracht:
• algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven goedgekeurd op 8 juli 2005;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten,... goedgekeurd op 23 juni 2006;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.

2.    HISTORIEK
Volgende dossiers zijn relevant:
• Stedenbouwkundig attest 2004/00045 voor nog aan te vullen - positief gevonden op 25/01/2005.

3.    BESCHRIJVING OMGEVING EN AANVRAAG

 Beschrijving van de plaats & omgeving
Het perceel bevindt zich aan de kruising van de Vaartstraat en de Grote Hemmenweg, twee gemeentewegen in het centrum van de gemeente Zonhoven.
De ruimere omgeving bestaat hoofdzakelijk uit vrijstaande eengezinswoningen, gelegen in een woonlint met achterliggend agrarisch gebied, een bufferzone of een zone voor ambachtelijke bedrijven en KMO’s. De bebouwing bestaat uit twee bouwlagen onder voornamelijk hellende daken, en is afgewerkt in gevelstenen in diverse tinten en texturen.
Het perceel is onbebouwd en is begroeid met struikgewas en bomen.

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvraag omvat het vellen van 6 hoogstammige bomen, het aanleggen van het terrein en het oprichten van een gekoppelde eengezins- en meergezinswoning.
De eengezinswoning bestaat uit 1 bouwlaag, ze wordt ingeplant op 5,23 meter van de voorste perceelsgrens t.o.v. de Vaartstraat en, door de aangebouwde garage in de zijtuin, op minimaal 15,73 meter van de rechterperceelsgrens. De totale horizontale dakoppervlakte van de eengezinswoning met beide aangebouwde bijgebouwen bedraagt 223,92m². De bouwdiepte van de eengezinswoning is 15 meter en de dakrandhoogte bedraagt 4,44 meter. De eengezinswoning wordt in de voortuin voorzien van een betonnen inrit naar de garage met een oppervlakte van 25,57 m² en een geklinkerde parkeerzone met een oppervlakte van 26,2 m². In de achtertuin worden een tuinberging van 16,03 m² met een betonnen toegangspad van 13,08 m² en een niet-overdekt terras met een oppervlakte van 21,12 m² geplaatst. De tuinzone van de eengezinswoning bedraagt tenminste 12,05 meter.
De meergezinswoning bestaat uit 2 bouwlagen en wordt ingeplant op 5,23 meter van de Vaartstraat en op tenminste 6,34 meter van de Grote Hemmenweg. De horizontale dakoppervlakte van de meergezinswoning met haar bijgebouw bedraagt 176,65 m². De bouwdieptes van zowel het gelijkvloers als van de verdieping bedragen 13 meter. De dakrandhoogte telt 6,5 meter. De meergezinswoning wordt in de voortuin voorzien van een geklinkerde inrit met parkeerzone en toegang tot de voordeur met een gezamenlijke oppervlakte van 142,18 m². Een privacywand koppelt de tuinberging aan de woning. De tuinzone van de meergezinswoning bedraagt 10 meter. De afstand van de constructies tot de linker perceelsgrens bedraagt 1 meter en die tot de rechter perceelsgrens bedraagt tenminste 15,73 meter.
Aangezien het om een hoekperceel gaat is de voorste perceelsgrens 100,85 meter breed. De koppeling van beide woningen met elkaar en hun aangebouwde bijgebouwen maakt dat de bouwbreedte 69,86% van de voorste perceelsgrens bedraagt.
Naast de noodzakelijke inrit worden er autostalplaatsen aangelegd voor in totaal 5 voertuigen. De bovengrondse verharding van de autostalplaatsen langs de Grote Hemmenweg ligt tot op 0,19 meter van de linker perceelsgrens.
De breedte van het toegangspad naar het flatgebouw bedraagt 3 meter.
De verhardingsgraad van de voortuin bedraagt 17,37% en het totale aandeel verhardingen en constructies op het perceel bedraagt 32.77%.
Het terrein wordt plaatselijk opgehoogd met een hoogte tot 0,42 meter en daardoor tot 0,09 meter boven de Vaartstraat en tot 0,28 meter boven Grote Hemmenweg.
Met uitzondering van de 6 bomen waarvan gevraagd wordt ze te rooien, blijven de bestaande hoogstammige bomen behouden.
Na beëindiging van de werken zal de woondichtheid op het perceel 14,96 we/ha bedragen.

4.    OPENBAAR ONDERZOEK
Het dossier werd volgens de vereenvoudigde procedure behandeld.
Er werd bijgevolg geen openbaar onderzoek gehouden.

5.    ADVIEZEN
Aan volgende adviesverleners werd advies gevraagd:
• dienst facilitair management
• dienst patrimonium
• Agentschap Natuur en Bos
• PROXIMUS
• Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, dienst preventie
• De Watergroep
• Fluvius System Operator.

6.    PROJECT-MER
Het project komt voor op bijlage III van het project-m.e.r.-besluit, nl. rubriek 10b – stadsontwikkelingsprojecten. Daarom moet een project-m.e.r. opgemaakt worden, tenzij de initiatiefnemer via een project-m.e.r.-screeningsnota kan aantonen dat het project geen aanzienlijke milieueffecten zal veroorzaken.
Er werd een project-m.e.r.-screeningsnota bij de aanvraag gevoegd. De effecten op milieu en omgeving werden voldoende omschreven en uit de nota blijkt dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

7.    INHOUDELIJKE BEOORDELING
Decretale beoordelingselementen
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de VCRO kan gesteld worden dat de Vaartstraat en de Grote Hemmenweg voldoende uitgeruste openbare wegen zijn.
De aanvraag gaat niet over de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook.
Op 18/08/1969 werd de rooilijn van de Vaartstraat definitief aanvaard via Koninklijk Besluit.

Zonering
Het perceel is volgens het zoneringsplan voor riolering, van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), gelegen in centraal gebied. Er is al geruime tijd riolering aanwezig en die is aangesloten op een waterzuivering. Er moet geen septische put voorzien worden. 

Waterparagraaf
Het decreet betreffende het integraal waterbeleid van 18 juli 2003, gewijzigd door het wijzigingsdecreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013,verplicht de vergunningverlenende overheid om de watertoets uit te voeren bij elke aanvraag tot omgevingsvergunning. Dit decreet vormt het juridisch kader voor het integraal waterbeleid in Vlaanderen. Het decreet bevat ook de omzetting van de kaderrichtlijn Water en de Overstromingsrichtlijn.
Het voorliggende bouwproject heeft geen omvangrijke oppervlakte en ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone voor overstromingen, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat het schadelijk effect beperkt is. Enkel wordt door de toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Voor het betrokken project werd de watertoets uitgevoerd volgens de richtlijnen van het uitvoeringsbesluit van 20 juli 2006. Dit Watertoetsbesluit werd gewijzigd bij Besluit van de Vlaamse Regering van 14 oktober 2011. Dit besluit is in werking getreden op 1 maart 2012.
Daaruit volgt dat een positieve uitspraak mogelijk is indien de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater wordt nageleefd. Zoals hoger aangehaald voldoet het voorliggende ontwerp aan deze verordening. Het ontwerp is verenigbaar met de doelstellingen van artikel 5 van het decreet integraal waterbeleid.

Natuurtoets
Het perceel is niet gelegen binnen of grenzend aan een speciaal beschermingsgebied. Omwille van de ligging, de aard van het project en de afstand tot de waardevolle natuurgebieden wordt gesteld dat er geen impact is van de projectaanvraag op de natuurwaarden.

Boscompensatie
De aanvraag houdt een ontbossing in.  Daarom werd advies ingewonnen bij het Agentschap voor Natuur en Bos. 

Erfgoed- & Archeologietoets
Het perceel is niet gelegen binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht. Er zijn geen monumenten in de omgeving. 
Conform het Onroerenderfgoeddecreet d.d. 12/07/2013 en latere wijzigingen is geen bekrachtigde archeologienota verplicht voor de aanvraag gezien de oppervlakte van het perceel kleiner is dan 3000 m² en het goed zich niet in een beschermde archeologische site en ook niet in een vastgestelde archeologische zone bevindt.

Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening

Functionele inpasbaarheid
De bestaande woonfunctie blijft behouden en is functioneel inpasbaar op deze locatie, net buiten de kern van Zonhoven, binnen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Afbakening Regionaal Stedelijk Gebied Hasselt-Genk’.

Mobiliteitsimpact
De gemeente Zonhoven hanteert volgende parkeernorm voor een woning: tenminste 1 autostaanplaats voor de bewoners en 0,5 autostaanplaatsen voor bezoekers.
De aanvraag komt hieraan tegemoet, want voor de eengezinswoning worden een aangebouwde garage voor de bewoners en 2 autostaanplaatsen voorzien. Voor het flatgebouw worden 2 autostaanplaatsen voorzien voor de bewoners en telkens 1 autostaanplaats voor de bezoekers.
De gemeente Zonhoven verwacht bij deze meergezinswoning een overdekte fietsenberging voor min. 7 stalplaatsen voor fietsen van de bewoners. De aanvraag komt hieraan tegemoet, want er worden stalplaatsen voorzien voor 8 fietsen . De fietsenbergingen bevinden zich ter hoogte van de aangebouwde garage en de autostalplaatsen zodat het fietsgebruik wordt gestimuleerd.
Omwille van de verkeersveiligheid mag de hoogte van beplanting binnen een zone van 5 meter van de rooilijn, met uitzondering van bomen, maximaal 1 meter bedragen.

Schaal
De hoogte en bouwdiepte van de eengezinswoning en de meergezinswoning voldoen aan de normen die in Zonhoven gehanteerd worden en passen in het straatbeeld. De privacywand en de koppeling van beide woningen zorgen voor een aanzienlijke verbreding van de voorgevels. Doch aangezien het perceel 2 voortuinen heeft is het afschermen van de tuinzone via een gesloten afsluiting gebruikelijk.  De koppeling van beide woningen gebeurt door een muur die qua hoogte afwijkt van het kroonlijsthoogte van de eengezinswoning en daardoor het effect van een te brede voorgevel doorbreekt.  Door de detaillering in het metselwerk wordt dit effect extra ondersteund.

Ruimtegebruik en bouwdichtheid
De woondichtheid op het perceel zal na uitvoering van de werken afgerond 15 woningen per hectare bedragen, wat aanvaardbaar is op deze locatie.
Ook het aandeel aan verhardingen en constructies op het hele perceel alsook de verhardingsgraad van de voortuin blijven binnen de norm van een maximale footprint van 40% waarnaar de gemeente streeft.
De verharding van de autostaanplaatsen langs de Grote Hemmenweg ligt te dicht tegen de linker perceelsgrens waardoor onderliggende fundering mogelijk tot over de perceelsgrens komt wat het plaatsen van afsluiting hypotekeert. Deze verharding moet dan ook tot op minimaal 0,5 meter van de perceelsgrens geplaatst worden.
Diverse bomen op het perceel voldoen, na het bekomen van een definitieve vergunning, aan de voorwaarden van artikel 6.1 van het Vrijstellingsbesluit zodat het rooien ervan zonder vergunning mogelijk zou zijn.  Dit is niet wenselijk.  De te behouden bomen moeten maximaal bewaard en beschermd worden.  Om die reden moet er een vergunningsvoorwaarde opgelegd te worden dat de te behouden bomen niet gekapt mogen worden zonder omgevingsvergunning. 

Visueel-vormelijke elementen
Er is gekozen voor een moderne en stijlvolle architectuur die het uitzicht van de omgeving moderniseert.
De lichtgrijze gevelsteen met beige nuancering laat de woning mooi integreren in zijn natuurlijke omgeving. Het bronzen kleurig buitenschrijnwerk, samen met een gevelbekleding en balustrades in dezelfde tint, geeft de woning luxueuze uitstraling en zorgt tegelijk voor wat pit.

Cultuurhistorische aspecten
Het perceel is niet gelegen in of nabij een beschermd dorpsgezicht. De aanvraag is niet gelegen in een beschermde archeologische site. De aanvraag is, bekeken vanuit de erfgoedaspecten, aanvaardbaar.

Bodemreliëf
Het maaiveld wordt beperkt gewijzigd in functie van de inplanting van de woning. De aanvraag verduidelijkt niet hoe de aansluiting op de aanpalende percelen zal gebeuren. Om hinder op vlak van o.a. de waterhuishouding te voorkomen, moeten volgende voorwaarden worden opgelegd:
• Een strook van 1 m langsheen de perceelsgrenzen mag bij eventuele terreinwijzigingen nooit hoger worden gebracht dan het niveau van de aanpalende percelen.
• Sommige bomen, bijvoorbeeld eiken, zijn erg gevoelig voor ophogingen van het terrein ter hoogte van de stam. Bij deze bomen mogen er geen terreinwijzigingen uitgevoerd worden op een afstand van minder dan 0,5 meter tot de rand van de stam.

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen
De aanvraag genereert geen bijkomende hinder.

Bespreking van de adviezen

•    Het advies van Agentschap Natuur en Bos d.d. 27 april 2023 is voorwaardelijk gunstig.
 Het goedgekeurde boscompensatievoorstel met inbegrip van haar voorwaarde(n) dient integraal deel uit te maken van de stedenbouwkundige vergunning.
 De bomen dienen gekapt te worden buiten de schoontijd (= april tot eind juni)
 De vergunning wordt verleend op grond van artikel 90bis, §5, derde lid, van het Bosdecreet en onder de voorwaarden zoals opgenomen in het hierbij gevoegde compensatieformulier met kenmerk: 23-204803.
 De te ontbossen oppervlakte bedraagt 1620 m². Deze oppervlakte valt niet meer onder het toepassingsgebied van het Bosdecreet.
 De resterende bosoppervlakte 430 m² moet ALS BOS behouden blijven. Bijkomende kappingen in deze zone kunnen maar uitgevoerd worden mits machtiging door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is evenmin toegelaten in deze zone constructies op te richten of ingrijpende wijzigingen van de bodem, de strooisel-, kruid- of boomlaag uit te voeren.
 De ontbossing kan enkel worden uitgevoerd conform het plan toegevoegd als bijlage, waarop ook de als bos te behouden zones zijn aangeduid.
    De bosbehoudsbijdrage van € 9768.60 dient binnen de 4 maanden, vanaf de datum waarop gebruik mag gemaakt worden van deze vergunning, gestort te worden. Het overschrijvingsformulier voor het vereffenen van de bosbehoudsbijdrage zal rechtstreeks door ons Agentschap worden overgemaakt aan de aanvrager van zodra de vergunning van kracht wordt.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden.

•    Het advies van PROXIMUS d.d. 22 maart 2023 is gunstig.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies.

•    Het advies van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, dienst preventie d.d. 12 april 2023 is voorwaardelijk gunstig.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden. 

•    Het advies van De Watergroep d.d. 17 maart 2023 is gedeeltelijk voorwaardelijk gunstig.

    Iedere wooneenheid dient over een afzonderlijke watermeter te beschikken.
 De plaats van de watermeter dient te beantwoorden aan de voorschriften van De Watergroep.
 Bij het plaatsen van de energiebocht dient rekening gehouden te worden met de afmetingen van de drinkwateraftakking.
 Voor de uitrusting van de verkaveling met een drinkwaterleiding op het openbaar domein moet door de initiatiefnemer onderstaande betaald worden:
o    een forfaitaire kost per bijkomend aan te sluiten kavel
o    een kost voor ontwerp en veiligheidscoördinatie per project

    Elke aftakking moet in rechte lijn, haaks op de rijweg kunnen uitgevoerd worden.
    De kosten van de nieuwe aftakking(en) zijn ten laste van de aanvrager(s).

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich deels aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden, met uitzondering van de kosten die betaald moeten worden voor het uitrusten van de verkaveling aangezien het in deze geen verkaveling betreft.

•    Het advies van Fluvius System Operator d.d. 20 april 2023 is gedeeltelijk voorwaardelijk gunstig.

“Naar aanleiding van uw vraag hebben wij een studie opgemaakt voor de aanleg en/of aanpassingen van de nutsleidingen voor het bovenvermeld project en dit op basis van de gegevens waarover wij vandaag beschikken.
Voor uw project zijn volgende werken van toepassing en noodzakelijk:
-Aanleg van nieuwe nutsleidingen voor kabeldistributie
Deze voorwaarden worden gelijktijdig overgemaakt aan u en aan het betrokken college van burgemeester en schepenen van de gemeente Zonhoven, die de voorwaarden mee zal opnemen in de omgevingsvergunning.

Bij een eventuele wijziging, zeker indien het gaat om een wijziging van de gevraagde vermogens, of herverkaveling, moet u een nieuwe aanvraag indienen. Op basis van de gewijzigde gegevens zullen wij een studie uitvoeren om te bepalen of een netuitbreiding en/of het plaatsen van een nieuwe distributiecabine vereist is om het project te kunnen aansluiten. De bouwheer dient in dat geval een grond of lokaal op het gelijkvloers ter beschikking te stellen voor deze distributiecabine.

De aansluitingskosten van de individuele woningen, appartementen of panden zijn niet inbegrepen in deze voorwaarden, zij worden later met de offerte voor aansluiting afgerekend. Bijkomende kosten die moeten worden gemaakt naar aanleiding van het verplaatsen van bestaande leidingen of installaties, kunnen afzonderlijk worden aangerekend na de vaststelling van de noodzaak tot verplaatsing.

Indien u deze werken wenst te laten uitvoeren, verzoeken wij u dit document voor akkoord te ondertekenen en terug te sturen via het digitaal omgevingsloket via ('Acties' > 'Versturen bericht') of via bovenstaand e-mailadres.
De volledige reglementering kunt u raadplegen op www.fluvius.be. U dient deze na te leven.
Het detail van de voorwaarden en de daaraan verbonden financiële tussenkomsten zijn opgenomen in onderstaande tabel. (zie advies)

De voorwaarden blijven 6 maanden geldig.
Het gasnet is reeds aanwezig, aanleg is dus niet noodzakelijk.

Riolering:
Voor de activiteit riolering, kunnen deze loten/woningen aangesloten worden op de rioleringen de aanpalende straat.

De toekomstige eigenaars van de respectievelijke loten/woningen dienen voor hun rioolaansluiting een aanvraag in te dienen bij Fluvius, telefonisch via 078 35 35 34 of online via www.fluvius.be/aansluitingen. Wij raden de klanten ten zeerste aan om zo vroeg mogelijk een aansluitingsaanvraag riolering in te dienen bij Fluvius vooraleer de grondwerken op privé aan te vatten. De mogelijke diepte van aansluiting is pas gekend na plaatsing van de huisaansluitputjes door Fluvius. De klant dient de privé-riolering op deze diepte af te stemmen.

De eigenaars dienen een vergoeding voor de 1ste ingebruikname te betalen.

Indien de huisaansluitputjes reeds voorafgaandelijk geplaatst werden op het perceel, ontslaat dit de klant niet van het indienen van een aansluitingsaanvraag bij Fluvius. De klant mag, na het doorlopen van de aanvraagprocedure, dan zelf aansluiten op de huisaansluitputjes. Fluvius zal dan niet meer ter plaatse komen, om de verbinding van de aansluitputjes naar de privé-riolering te maken.

Indien de huisaansluitputjes nog niet geplaatst zouden zijn op het perceel en de privériolering werd wel reeds uitgevoerd tot op de grens openbaar/privé, zal Fluvius op het moment van de plaatsing van de huisaansluitputjes (na aanvraag procedure), deze putjes met de privé-riolering (indien technisch mogelijk) verbinden.

De klant dient zelf in te staan voor het plaatsen van de privé-riolering voor zijn nieuwe woning en is verplicht deze uit te voeren volgens de wettelijke bepalingen ter zake. Voor meer info kan u terecht op www.fluvius.be/aansluitingen.

Indien de privé-riolering niet correct en volledig volgens deze wettelijke bepalingen werd uitgevoerd, zelfs indien dit niet expliciet door de omgevingsvergunning opgelegd is, behoudt Fluvius het recht om de woning niet aan te sluiten op het rioleringsnet. Dit gescheiden stelsel op privaat terrein dient doorgetrokken te worden met afzonderlijke leidingen vuilwater en indien van toepassing regenwater tot aan de huisaansluitputjes.

Fluvius voorziet per aansluiting 1 vuilwaterhuisaansluitputje met aansluitdiameter 125 mm en indien van toepassing 1 regenwaterhuisaansluitputje met aansluitdiameter 160mm op privé-grond (net achter de rooilijn) en zal instaan voor de aansluiting van deze privé-riolering op het rioleringsnet op openbaar domein.

Door de invoering van het Algemeen Waterverkoopreglement is de keuring van privériolering verplicht vanaf 1 juli 2011. De lijst van Fluvius erkende keurders kan u vinden op: www.fluvius.be/nl/thema/aansluitingen/keuring-riolering.

Verdere verloop van de procedure:
Als u akkoord gaat met de voorwaarden van deze offerte, starten wij met de voorbereiding  van het dossier, nemen wij de uitvoering ervan op in onze planning en versturen wij u de bijhorende facturen.

Na uw akkoord, moet u rekening houden met een termijn van minimum 120 werkdagen voor de start van de infrastructuurwerken.

U moet ook rekening houden met de levertermijn van materialen en eventuele vergunningen. Ten vroegste 8 weken nadat uw facturen zijn betaald, kunnen de werken worden aangevat.

Na ontvangst van uw akkoord wordt de factuur opgemaakt om deze binnen de 30 dagen te betalen.
De prijzen blijven nog 12 maanden geldig.

Er moet een nieuwe aanvraag worden ingediend bij wijziging of herverdeling. De overeenkomst vervalt als de omgevingsvergunning wordt geweigerd.

De gemeente wordt in kennis gesteld als u aan alle voorwaarden heeft voldaan. De gemeente zal dan volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening een verkoopbaarheidsattest afleveren. 

De omgevingsvergunning die reeds is afgeleverd mag in uitvoering gebracht worden.

Wij hopen u met deze informatie van dienst te zijn. Indien u hieromtrent nog vragen hebt, kunt u ons altijd contacteren”

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden. 

•    Het advies van dienst facilitair management d.d. 4 april 2023 is voorwaardelijk gunstig.
“- Aanstellen van boomverzorger die de toestand van bomen voor, tijdens en na de werken opvolgt,
- Aannemer dient een plan van aanpak op te stellen, waarin aangegeven wordt hoe de bomen tijdens en na de werken beschermd worden tegen negatieve invloeden t.g.v. de werken.
- aanbrengen van stambescherming tijdens de werken,
- voorzien flankerende maatregelen, bv. wortelwerende folie of platen, om ingroeien van wortels of opdrukken van verharding te voorkomen
- Als er na het afleveren van deze vergunning bomen, van de nu aangeduid als te behouden bomen, zouden moeten gerooid worden, dienen hiervoor de nodige vergunningen te worden aangevraagd. De vrijstelling voor bomen binnen de 15 meter van een woning komt hier te vervallen.
Willen volgende opmerken:
- van de 29 geïnventariseerde bomen dienen en 6 gerooid te worden om de bebouwing te kunnen realiseren.
- Bij de 23 bomen bomen die aangeduid worden als te behouden hebben we volgende bedenkingen:

1) 14 bomen op minder dan 5 meter van de te realiseren bebouwing, hier zullen enerzijds de nodige maatregelen nodig zijn om deze bomen te beschermen tijdens de werken en anderszijds zal hier nodige maatregelen moeten genomen worden om de hinder van deze bomen t.o.v. de woningen tot het absolute minimum te beperken,

2) 6 bomen staan tussen de 5 en 10 meter van de te realiseren bebouwing, ook hier moeten maatregelen genomen worden om de bomen tijdens de werken te beschermen en om de hinder naar woningen te minimaliseren

3) Slechts 3 bomen staan op meer dan 10 meter van de bebouwing, wat maakt dat de invloed van de werken op deze bomen eerder beperkt is en de hinder van de bomen t.o.v. de bebouwing ook wat beperkter is.

De toekomstige gebruikers (of eigenaars) van deze woningen dienen duidelijk ingelicht te worden over de aanwezigheid van deze bomen en de gevolgen ervan.

4) De bomen die vlakbij de woning staan zullen ook vanaf de start van de bouwwerken op een adequate manier, en met kennis van zaken, moeten onderhouden en/of gesnoeid worden, om zo hinder t.o.v. de bebouwing tot het miminmum te beperken. Wat wordt er verstaan onder adequaat en met kennis van zaken snoeien:
- Snoei dubbele toppen weg,
- bij het opkronen snoei de onderste takken langs de stam weg, zodat er voldoende vrije ruimte ontstaat voor het passerende verkeer en/of voetgangers,
- Snoei tegen elkaar schurende takken weg, zo oorkom je wonden, schimmels groeien graag in de schuurwonden en verzwakken de bomen,
- verwijder het aanwezige dode hout,
- verwijder plakoksels,
- maak geen snoeiwonden groter dan polsdikte, circa 10 cm in diameter,
- Hou rekening met tijdstip van snoeien, snoeien doe je best in de zomer en winter, bij voorkeur voor het jaareinde. Nooit bomen snoeien wanneer de deze terug beginnen uit te lopen. 'Bloedende' boomsoorten (bomen die in het latijn meestal met A, B of C beginnen) worden best in de winter, maar voor het jaareinde gesnoeid. Ofwel in de zomer wanneer ze volledig in blad staan.
- ...
Wat houdt snoeien met kennis van zaken zeker niet in:
- meer dan 1/3 van de kroon in één keer verwijderen, de boom gaat dan nl. reageren met veel waterlot. Dit zijn snelgroeiende rechtopgaande takken die nauwelijks tot geen stevigheid hebben,
- kandelaberen van de boom,
- de boom gedurende enkele jaren op dusdanige wijze snoeien dat hij afsterft ten gevolge van het onoordeelkundige snoeiwerk”

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden.

•    Het advies van dienst patrimonium d.d. 17 maart 2023 is voorwaardelijk gunstig.
    De inritten mogen niet doorheen het fietspad aangelegd worden. Het fietspad dient doorlopend te zijn.
    De inrit op openbaar domein aan de woning dient ook aangelegd te worden in waterdoorlatende of waterpasserende materialen.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden.

8.    ADVIES GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, en dat het gevraagde verenigbaar is met een goede ruimtelijke ordening, mits het opleggen van voorwaarden.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar adviseert volgende voorwaarden op te leggen:
Stedenbouwkundige voorwaarde
• Er moet voldaan worden aan de voorwaarden en aanbevelingen in het advies van de dienst Patrimonium van de gemeente Zonhoven.
• Er moet voldaan worden aan de voorwaarden en aanbevelingen in het advies van de dienst Facilitair Management van de gemeente Zonhoven.
• Er moet voldaan worden aan de voorwaarden en aanbevelingen in het advies van de dienst Preventie van de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.
• Er moet voldaan worden aan de voorwaarden en aanbevelingen in het advies van Fluvius.
• Er moet voldaan worden een de voorwaarden en aanbevelingen van De Watergroep, met uitzondering van de kosten inzake verkavelingen.
• De bovengrondse verharding van de autostalplaatsen langs de Grote Hemmenweg moet op minimaal 0,5 meter van de linker perceelsgrens ingeplant worden.
• Een strook van 1 m langsheen de perceelsgrenzen mag bij eventuele terreinwijzigingen nooit hoger worden gebracht dan het niveau van de aanpalende percelen.
• Bij bomen die gevoelig zijn aan terreinophogingen rond de stam mogen er binnen 0,5 meter van de rand van de stam geen terreinwijzigingen uitgevoerd worden.
• Bomen die volgens de ingediende informatie en plannen blijven staan, mogen na de definitieve verlening van de omgevingsvergunning niet gerooid worden zonder het bekomen van een nieuwe omgevingsvergunning.
• Omwille van de verkeersveiligheid mag de hoogte van beplanting binnen een zone van 5 meter van de rooilijn, met uitzondering van bomen, maximaal 1 meter bedragen.
• Er moet voldaan worden aan de voorwaarden en aanbevelingen in het advies van het Agentschap Natuur en Bos en in het bijzonder:
  o De vergunning wordt verleend op grond van artikel 90bis, §5, derde lid, van het Bosdecreet en onder de voorwaarden zoals  opgenomen in het hierbij gevoegde compensatieformulier met kenmerk: 23-204803.
  o De te ontbossen oppervlakte bedraagt 1620 m². Deze oppervlakte valt niet meer onder het toepassingsgebied van het Bosdecreet.
  o De resterende bosoppervlakte 430 m² moet ALS BOS behouden blijven. Bijkomende kappingen in deze zone kunnen maar uitgevoerd worden mits machtiging door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is evenmin toegelaten in deze zone constructies op te richten of ingrijpende wijzigingen van de bodem, de strooisel-, kruid- of boomlaag uit te voeren.
  o De ontbossing kan enkel worden uitgevoerd conform het plan toegevoegd als bijlage, waarop ook de als bos te behouden zones zijn aangeduid.
  o De bosbehoudsbijdrage van € 9768.60 dient binnen de 4 maanden, vanaf de datum waarop gebruik mag gemaakt worden van deze vergunning, gestort te worden. Het overschrijvingsformulier voor het vereffenen van de bosbehoudsbijdrage zal rechtstreeks door ons Agentschap worden overgemaakt aan de aanvrager van zodra de vergunning van kracht wordt.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar d.d. 03/05/2023 en volgt dit standpunt integraal.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist tot het voorwaardelijk afleveren van de omgevingsvergunning aan mevrouw Miet Daniels wonende te Grote Hemmenweg 172 te 3520 Zonhoven voor het vellen van hoogstammige bomen en het bouwen van een één- en een meergezinswoning met aangebouwde bijgebouwen en terreinaanleg, gelegen te Grote Hemmenweg z/n en Vaartstraat, kadastraal gekend als afdeling 2 sectie C nr. 694K.

Artikel 3

Volgende voorwaarden worden opgelegd:
Er moet voldaan worden aan de voorwaarden en aanbevelingen in het advies van de dienst Patrimonium van de gemeente Zonhoven.

Er moet voldaan worden aan de voorwaarden en aanbevelingen in het advies van de dienst Facilitair Management van de gemeente Zonhoven.

Er moet voldaan worden aan de voorwaarden en aanbevelingen in het advies van de dienst Preventie van de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

Er moet voldaan worden aan de voorwaarden en aanbevelingen in het advies van Fluvius.

Er moet voldaan worden een de voorwaarden en aanbevelingen van De Watergroep, met uitzondering van de kosten inzake verkavelingen.

De bovengrondse verharding van de autostalplaatsen langs de Grote Hemmenweg moet op minimaal 0,5 meter van de linker perceelsgrens ingeplant worden.

Een strook van 1 m langsheen de perceelsgrenzen mag bij eventuele terreinwijzigingen nooit hoger worden gebracht dan het niveau van de aanpalende percelen.

Bij bomen die gevoelig zijn aan terreinophogingen rond de stam mogen er binnen 0,5 meter van de rand van de stam geen terreinwijzigingen uitgevoerd worden.

Bomen die volgens de ingediende informatie en plannen blijven staan, kunnen na de definitieve verlening van de omgevingsvergunning niet gerooid worden zonder het bekomen van een nieuwe omgevingsvergunning.  

Er moet voldaan worden aan de voorwaarden en aanbevelingen in het advies van het Agentschap Natuur en Bos en in het bijzonder:

  • De vergunning wordt verleend op grond van artikel 90bis, §5, derde lid, van het Bosdecreet en onder de voorwaarden zoals opgenomen in het hierbij gevoegde compensatieformulier met kenmerk: 23-204803.
  • De te ontbossen oppervlakte bedraagt 1620 m². Deze oppervlakte valt niet meer onder het toepassingsgebied van het Bosdecreet.
  • De resterende bosoppervlakte 430 m² moet ALS BOS behouden blijven. Bijkomende kappingen in deze zone kunnen maar uitgevoerd worden mits machtiging door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is evenmin toegelaten in deze zone constructies op te richten of ingrijpende wijzigingen van de bodem, de strooisel-, kruid- of boomlaag uit te voeren.
  • De ontbossing kan enkel worden uitgevoerd conform het plan toegevoegd als bijlage, waarop ook de als bos te behouden zones zijn aangeduid.
  • De bosbehoudsbijdrage van € 9768.60 dient binnen de 4 maanden, vanaf de datum waarop gebruik mag gemaakt worden van deze vergunning, gestort te worden. Het overschrijvingsformulier voor het vereffenen van de bosbehoudsbijdrage zal rechtstreeks door ons Agentschap worden overgemaakt aan de aanvrager van zodra de vergunning van kracht wordt.

Omwille van de verkeersveiligheid mag de hoogte van beplanting binnen een zone van 5 meter van de rooilijn, met uitzondering van bomen, maximaal 1 meter bedragen.