Terug
Gepubliceerd op 10/05/2023

2023_VB_00089 - Ontwikkeling geschonken grond Hortweidenweg 31 - Goedkeuring

Vast Bureau
di 02/05/2023 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johny De Raeve, burgemeester; Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, algemeen directeur

Secretaris

Bart Telen, algemeen directeur
2023_VB_00089 - Ontwikkeling geschonken grond Hortweidenweg 31 - Goedkeuring 2023_VB_00089 - Ontwikkeling geschonken grond Hortweidenweg 31 - Goedkeuring

Motivering

Feiten context en argumentatie

Het vast bureau neemt kennis van het voorstel omtrent de ontwikkeling van de geschonken gronden te Hortweidenweg 31. 

Korte historiek:

Dhr. Vanhoyland heeft zijn woning te Hortweidenweg 31 met bijhorende grond via een testament geschonken aan het OCMW. Het was zijn wens om de gronden niet te verkopen aan particulieren maar te gebruiken voor sociale doeleinden.  Het betreft 23 are, gelegen in landelijk woongebied. 

Op 21.012.20212 neemt het vast bureau kennis van de schattingsverslagen van dhr. Gillissen voor een totaal van 467.200 euro. 

Op 26.04.2022 neemt het vast bureau kennis van het aanbod van Vooruitzien, waarbij ze max. 60.000 euro per wooneenheid bieden, voor sociale koopwoningen en de optie van Kempisch Tehuis. Op dit ogenblik was er nog sprake van 3 wooneenheden.  Het vast bureau beslist om de gronden te verkopen voor sociale verhuring aan Kempisch Tehuis, voor een prijs lager dan de schattingsprijs. 

Op 30.08.2022 besliste het vast bureau principieel de gronden te verkopen met het oog op sociale verhuring aan Kempisch Tehuis, aan een prijs lager dan de schattingsprijs.  Het Kempisch Tehuis liet verstaan 150.000 euro te bieden voor de grond, op voorwaarde dat er minimum 5 woningen kunnen gerealiseerd worden, waarmee het vast bureau principieel mee akkoord is gegaan. 

Inclusio (vastgoedvennootschap met sociale insteek) werd gecontacteerd om te polsen naar hun ontwikkelingsmogelijkheden. Een  rendabele ontwikkeling is voor hen enkel mogelijk voor minstens 10 wooneenheden, bij voorkeur appartementen of gestapeld wonen. Gezien dit niet de visie is van de dienst vergunningen werd een verder overleg met Inclusio afgebroken.

Standpunt afdeling vergunningen:

Destijds was er het standpunt de dienst vergunningen voor een realisatie 3 wooneenheden. Echter is er bereidheid bij de dienst vergunningen om de maximale woondichtheid aan te passen ifv het sociale aspect. Het standpunt van een ontwikkeling aan de straatzijde blijft echter behouden. Dit maakt dat het aantal woningen vermeerderd kan worden tot 5 woonheden (misschien 6 mits goede architectuur). 

Een vergelijking tussen huur- en koopwoningen geeft volgende: 

beslissing tot realisatie huurwoningen:     verkoopprijs  30.000 euro/we voor een totaal van 150.000 euro

Voordeel: bijdrage tot het behalen van het BSO. 

beslissing tot realisatie koopwoningen:    verkoopprijs van 60.000 euro/we voor een totaal van 300.000 euro 

Nadeel: geen bijdrage tot het BSO. Voordeel: meerwinst voor de gemeente van 150.000 euro mits de bemerking dat het voorstel voor een ontwikkeling van 5 wooneenheden aan 60.000 euro niet werd afgetoetst aan Vooruitzien. Het bod van 60.000 euro/ lot werd uitgebracht bij een ontwikkeling van 3 wooneenheden. 

Bindend sociaal objectief:

Op dit ogenblik is het BSO van 150 huurwoningen niet behaald. In ons plan van aanpak wordt gerapporteerd dat met de geplande projecten het streefcijfer van 150 huurwoningen behaald worden. Doch is er het aanvoelen dat de geplande projecten met huurwoningen niet tijdig uitgevoerd zullen worden (eind 2025). Het betreft de geplande projecten te Heuveneindeweg - Kleine Hellekensstraat, Montgommery en de overdacht van OCMW woningen (deze laatste enkel mee te tellen wanneer 90% van het BSO behaald is).

Ongeacht het feit dat een eventuele ontwikkeling van het voorliggende project niet tijdig zal afgerond zijn, is het advies om voor dit project te kiezen voor sociale huurwoningen ipv verkoop. Deze beslissing kan in het voortgangsrapport gerapporteerd worden.  Bijkomend reden is de hoge nood aan sociale huurwoningen. De gemiddelde wachttijd bij KT bedraagt minstens 5 jaar, bij SVK is dit 1 jaar.  Wanneer we het aanbod van sociale huurwoningen in de gemeente vergelijken met het aanbod in onze provincie of op Vlaams niveau dan stellen we vast dat in onze gemeente 3 % van de woningen voor sociale verhuur is tegenover 6 % op provinciaal/gewestelijk niveau. 

Ondertussen laat Kempisch Tehuis weten dat aankopen uitgesteld zullen worden tot na de fusie (juli 2023). Kempisch Tehuis zal in de toekomst Zonhoven niet meer bedienen, wel Hacosi. Vanaf 01.10.2023 ten laatste moeten alle eigendommen van Kempisch Tehuis overgedragen worden aan de zuidelijke zone. 


Besluit

Het vast bureau beslist:

Artikel 1

Het vast bureau keurt principieel goed om de percelen 1ste afd, sectie B, 147E en 147/02 te ontwikkelen voor sociale verhuring en beslist de gesprekken te hervatten na de fusie van de woonmaatschappijen.