Terug
Gepubliceerd op 19/04/2023

2023_CBS_00381 - Vergunning bebossing landbouwgrond - 2023/Bebossing - Engstegen Het Gehucht (Dellestraat) - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 11/04/2023 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Johny De Raeve, burgemeester

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2023_CBS_00381 - Vergunning bebossing landbouwgrond - 2023/Bebossing - Engstegen Het Gehucht (Dellestraat) - Goedkeuring 2023_CBS_00381 - Vergunning bebossing landbouwgrond - 2023/Bebossing - Engstegen Het Gehucht (Dellestraat) - Goedkeuring

Motivering

Feiten context en argumentatie

De vergunningsaanvraag betreft een bebossingsaanvraag voor een kadastraal perceel dat deels gelegen is in landschappelijk waardevol gebied, en werd ontvangen per aangetekend schrijven op woensdag 15 maart 2023 van Bosgroep Limburg vzw, namens de eigenaar van het perceel. In het aanvraagdossier werden een liggingsplan en kadasterplan van het te bebossen perceel toegevoegd.

Dit perceel ligt ten westen van de Dellestraat en bevindt zich in 'Engstegen het Gehucht'.  Het betreft het perceel gekend als Zonhoven, 1ste afdeling, sectie B, perceelnr. 678D. Het betrokken perceel werd tot 2022 gebruikt als paardewei (1 dier).

Het perceel is deels gelegen in landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Dit gebied van 0,0521 ha ligt in het meest noordwestelijke gedeelte van het perceel. Het meest noordoostelijke gedeelte van het perceel bestaat voor 0,0729 ha uit woongebied. Zowel door het landschappelijk waardevol agrarisch gebied als het woongebied stroomt de beek de 'Hauvezauw'. Het overige gedeelte van het perceel bestaat voor 0,4015 ha uit parkgebied.

De voorziene bebossing bestaat uit de aanplant van inheemse soorten van aanbevolen of autochtone herkomst van de natuurlijke bosdoeltypes (9120, Atlantische zuurminnende beukenbossen met Hulst en soms ook Taxus in de ondergroei, en 91E0, subtype oligotroof broekbos, inclusief elzen-berkenbroekbos en berkenbroekbos (91E0_vo)), om zo de ontwikkeling van Europese boshabitats te beogen. Daarnaast worden ook bosranden voorzien aan de zuid/west-zijde van het perceel door Bosgroep Limburg vzw. Bij de aanplant worden de opgelegde afstandsregels zoals beschreven in het veldwetboek eveneens nageleefd.

Eigenschappen van het perceel:

  • Volgens het gewestplan bestaat het perceel uit parkgebied, woongebied en landschappelijk waardevol agrarisch gebied;
  • Het perceel ligt niet binnen Natura 2000-gebied of in een VEN-gebied. Het ligt evenmin in een geldende RUP;
  • Het perceel ligt in het vastgestelde landschapsatlasrelict van het Vijvergebied tussen Laambeek en Slangebeek;
  • Volgens de biologische Waarderingskaart zijn zones op het perceel grotendeels biologisch minder waardevol, kleinere delen biologisch waardevol (soortenrijk biologisch grasland) tot biologisch zeer waardevol (houtkant);
  • Het perceel is voor een klein gedeelte Hp+ (historisch permanent grasland);
  • Het perceel ligt niet in herbevestigd agrarisch gebied en is pachtvrij.

Adviezen:

Op 22/03/2023 werd advies gevraagd aan het Agentschap voor Natuur en Bos. Er werd geen advies ontvangen.

Op 22/03/2023 werd advies gevraagd aan het Departement Landbouw en Visserij. Op 30/03/2023 werd volgend advies ontvangen. Het Departement Landbouw en Visserij heeft het onderwerp in vermelde adviesvraag niet inhoudelijk onderzocht, maar wel enkele elementen aangereikt waarmee in de besluitvorming rekening gehouden diende te worden.

Op basis van deze elementen en de aangeleverde informatie bij de aanvraag, kan een gedeeltelijke bebossing van het perceel Zonhoven 1B 678D als gunstig geadviseerd worden.

Afstandsbepalingen bebossing volgens het Veldwetboek:

  • Bosaanplantingen met hoogstammige bomen in het agrarisch gebied gebeuren op 6 meter van de grens van percelen in landbouwgebruik en op 2 meter van percelen die niet in landbouwgebruik zijn. In de 6-meter zone is bosrandontwikkeling met laagblijvende struiken, heesters en ruigten wel mogelijk;
  • In de andere bestemmingen moeten bosaanplantingen gebeuren op 2 meter van de perceelsgrens.

Verantwoording:

Het grootste gedeelte van het gebied ligt volgens het gewestplan in parkgebied. Het gedeelte dat volgens het gewestplan in woongebied en landschappelijk waardevol agrarisch gebied ligt, bestaat voor het grootste deel uit een houtkant. Verder stroomt de 'Hauvezauw' beek ook op dit gedeelte van het perceel. Hierdoor blijft slechts een verwaarloosbaar klein gedeelte van het landschappelijk waardevol agrarisch gebied over.

Volgens de biologische waarderingskaart zijn enkele fracties van het perceel als biologisch zeer waardevol beschreven. Aangezien deze uit houtkanten bestaan, lijkt de impact van een verdere bebossing gering te zijn op de waardering van deze fracties.

Verder bestaat een klein gedeelte van het perceel volgens de BWK uit biologisch waardevol, soortenrijk permanent cultuurgrasland. Het gaat hier over een ca. 41 meter lange en ca. 5 meter brede uitloper in het zuidelijke gedeelte van het perceel. Dit is een historisch permanent grasland waarop een wijzigingsverbod rust. Dit gebied komt dus niet in aanmerking voor bebossing.

Tot slot sluit de bebossingsaanvraag aan bij het Bosuitbreidingsplan van de Vlaamse Overheid om tegen eind 2024 4.000 hectare extra bos aan te planten en bij het plan om tegen 2030 10.000 ha extra bos te realiseren.

Besluit:

Een gunstig advies voor een gedeeltelijke bebossing van het perceel Zonhoven 1B 678D onder voorwaarde dat:

  • de beek 'Hauvezauw' gevrijwaard blijft;
  • aan de afstandsregels bij bosaanplant voldaan wordt;
  • het wijzigingsverbod op het historisch permanent grasland gerespecteerd wordt;

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen volgt het advies tot het afleveren van een gedeeltelijke bebossingsvergunning aan de aanvrager.