Proces-verbaal van erkenning van de grens tussen de stad Hasselt en de gemeente Zonhoven ter hoogte van de Bokrijksweg;
Rapport FOD Financiën.
Naar aanleiding van herverkaveling Kiewit-Zonhoven werd de FOD Financiën, afdeling Patrimoniumdocumentatie (federale overheid), gecontacteerd door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM - Vlaamse Overheid) omtrent de ligging van de gemeentegrens Hasselt-Zonhoven ter hoogte van perceel 71442D0132/00G098. Dit is aan het einde van de Bokrijkseweg. De landmeter van de VLM had opgemerkt dat deze gemeentegrens op deze plaats verkeerd werd vastgesteld. Gezien het feit dat de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie erkend is als de authentieke bron van de administratieve grenzen, hebben zij dit verder onderzocht. Na onderzoek (zie bijlage "Rapport FOD Financiën)" werd samengevat vastgesteld dat:
Er werd geen afdoende motivatie teruggevonden in het dossier van de hermeting uit 1977 om deze grenswijziging te verantwoorden. De FOD Financiën gaat er dus, net als de VLM, vanuit dat er een fout is geslopen in de hermeting in 1977. Een correctie naar de voorgaande toestand is dan ook noodzakelijk aangezien de wijziging uit 1977 ongrondwettelijk is.
De gemeentegrenzen werden begin 1800 officieel beschreven en vastgelegd in processen verbaal, ondertekend door de toenmalige burgemeesters. De primitieve plannen waarvan sprake in het rapport dateren van de start van het kadaster en dateren dus van dezelfde tijd. In het origineel proces verbaal staat dat de burgemeesters niet akkoord zijn met de ligging van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt. Het is om die reden dat de FOD de gemeente Zonhoven, alsook stad Hasselt, gecontacteerd heeft. Tot op vandaag werd er geen informatie teruggevonden die wijst op een later akkoord omtrent de ligging. Er werd dus steeds uitgegaan van een stilzwijgend akkoord. De gemeentegrens werd uiteindelijk bepaald op basis van de primitieve plannen.
Omdat er nooit een officieel akkoord is genomen, moet de FOD Financiën voor kleine correcties steeds akkoord vragen aan de gemeenten. Er is geen reden voorhanden om te twijfelen aan de bevindingen van de FOD Financiën, zoals opgenomen in het rapport en geformaliseerd middels het voorgestelde PV.
Er wordt bijgevolg voorgesteld om middels de ondertekening van het PV, toegevoegd in bijlage bij dit besluit, de gemeentegrens op deze locatie officieel vast te stellen in nationale coördinaten. De stad Hasselt dient eenzelfde beslissing te nemen om dit te kunnen formaliseren.
Bovenstaande beschreven ingreep is louter een correctie van een fout die plaatsgevonden heeft in het jaar 1977 en een formalisering van de grenzen zoals vastgesteld begin 1800. Dit gaat dus niet om een wijziging van de grens in de zin van de Grondwet maar om een loutere rechtzetting naar de de toestand voor 1977, dewelke de juridisch correcte plek is, aangezien de huidige ligging van de grens niet correct is.
Zijdelings dient vermeld te worden dat de grenswijziging impact heeft op drie percelen: 71442D0132/00G098, 71322A0002/00D000 en 71322A0025/00_000. Deze drie percelen zijn (privaat) eigendom van de gemeente Zonhoven. Het perceel 132G98 zou verdwijnen en de percelen met nrs. 2D en 25 zouden groter worden. In oppervlakte zal er dus niets veranderen voor de (private) eigendom van de gemeente Zonhoven.
De gemeenteraad gaat akkoord met de correctie van de gemeentegrens Zonhoven-Hasselt ter hoogte van het perceel 71442D0132/00G098 (Bokrijkseweg) naar de toestand voor 1977.
De gemeenteraad besluit akkoord te gaan met de ondertekening van het proces-verbaal van erkenning van de grens tussen de stad Hasselt en de gemeente Zonhoven ter hoogte van de Bokrijksweg, zoals toegevoegd in bijlage bij dit besluit.