Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van het halfjaarlijks overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos, dd 14.11.2024. Zie bijlage.
Tijdens deze vergadering is tevens de problematiek van de voormalige camping Berkenhof, Teutseweg 33 en 33A, besproken. Meer bepaald over het achterliggende perceel 2/F/979V5, grootte 34a 30ca, in eigendom van de gemeente Zonhoven, gelegen in ruimtelijk kwetsbaar gebied (natuurgebied, habitatrichtlijngebied en VEN).
Het college besliste eerder al om dit perceel in beheer te geven aan ANB, echter staan hier nog diverse grote constructies en verhardingen op. ANB wenst dat deze constructies en verhardingen verwijderd worden. Idealiter wil ANB dat deze constructies verwijderd zijn voordat zij het perceel in beheer nemen. Worst case scenario kán ANB dit meenemen in hun afbraakbestek.
Nota dienst:
Het gemeenteperceel werd decennialang in gebruik genomen door camping Berkenhof. Na de sluiting van de camping is het onrechtmatige gebruik van dit perceel blijven voortduren in de vorm van bewoning. Er zijn diverse vrij grote constructies aanwezig met bijhorende verharding.
Gedurende bovenstaande vergadering werden de opties aangehaald om het perceel te ontruimen.
1. opruimen door gemeentelijke diensten:
Deze piste werd geopperd, doch is het momenteel niet mogelijk om een inschatting van de grootte van het werk te maken. Zijn de gemeentelijke diensten in de mogelijkheid om dit werk op zich te nemen en hoe hoog schatten zij de kosten in? Is dit een piste voor het bestuur?
2. opruimen door ANB:
Voorkeurscenario voor ANB is dat de gebruikers dit perceel ontdoen van constructies. Ze geeft tevens aan om via de natuurinspectie dit dossier te willen laten lopen indien blijkt dat de gebruikers dit perceel niet hebben ontdaan van de constructies. Waarbij ANB aangeeft dat de gemeente best de gebruikers aanmaant dit perceel op te ruimen zodoende dit meegenomen kan worden in het pv. (schepen trekt in twijfel dat hier een bouwinbreuk zou zijn).
Door de boswachter wordt als worstcase opgeworpen dat de opruim meegenomen kán worden in hun afbraakbestek. De kosten zijn dan voor ANB.
3. opruimen door de gebruikers:
De dienst stelt voor om de gebruikers aan te manen om het perceel te ontdoen van alle constructies en verhardingen. Ze hebben decennialang van het gebruik van dit perceel mogen genieten, zonder een financiële vergoeding hiervoor te betalen. Het betreft hier dan de familie Nijsten.
Gunstig advies om diegene die de inbreuk heeft veroorzaakt, te laten doen ophouden.
Er werden constructies aangebracht op percelen privaat gemeente-eigendom, zonder enig recht of goedkeuring. Niet alleen is dit een inbreuk op de regelgeving omgevingsvergunningen maar dit tast ook het absoluut eigendomsrecht van de gemeente aan. In eerste instantie dienen diegene die de inbreuk hebben veroorzaakt, aangemaand te worden dit recht te zetten. In tweede orde kan dit bekomen worden middels gerechtelijke procedures, waarbij eventueel te maken kosten op de schadeverwekkers verhaald kunnen worden.
Het college van burgemeester en schepenen heeft kennis genomen van het verslag dd 14.11.2024.
Wat betreft de opruiming van perceel 979V5 zal het college de gebruikers, familie Nijsten, aanmanen om het perceel te ontdoen van constructies en verhardingen, binnen een termijn van 3 maanden.