Terug
Gepubliceerd op 10/04/2024

2024_CBS_00312 - Omgevingsanalyse - stand van zaken - Kennisneming

College van burgemeester en schepenen
di 26/03/2024 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johny De Raeve, burgemeester; Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2024_CBS_00312 - Omgevingsanalyse - stand van zaken - Kennisneming 2024_CBS_00312 - Omgevingsanalyse - stand van zaken - Kennisneming

Motivering

Feiten context en argumentatie

In het kader van de opmaak van het meerjarenplan 2026-2031 is men verplicht om een omgevingsanalyse op te maken. De omgevingsanalyse is geen doel op zich, maar een instrument ter ondersteuning van de te maken beleidskeuzes. Deze analyse valt uiteen in twee delen, een intern en extern gedeelte. Tijdens het overleg CBS-MAT d.d. 22.11.2023 werd het plan van aanpak, alsook de timing op de grote lijnen besproken.

Externe omgevingsanalyse:

Voor de opmaak van de externe omgevingsanalyse zal deze vanuit de administratie grotendeels gebaseerd worden op de beschikbare algemene cijfergegevens. Denk hierbij aan de geüpdatete cijfers van de gemeente- en stadsmonitor, Limburg-in-cijfers en eventuele andere databanken. De bedoeling bestaat erin om de meest opvallende cijfers en tendensen te signaleren.

Ter aanvulling van deze beschrijvende statistieken zal er, zoals afgesproken op het overleg CBS-MAT, een bevraging gebeuren van de diverse adviesraden (sportraad, jeugdraad, gecoro, vrijwilligers dorpsrestaurant, …). In uitvoering van deze afspraken werd er vanuit de stuurgroep omgevingsanalyse meer concreet vorm gegeven aan het plan van aanpak van deze bevraging. Deze zal in twee stappen gebeuren met eerst een vragenlijst met een aantal open en gesloten vragen, voorafgaandelijk aan de adviesraden. Vervolgens zullen de adviesraden een drietal thema’s kunnen aanduiden die voor hen het meest prioritair zijn ter bespreking. De synthese van de bevraging van de adviesraden zal vervolgens mee verwerkt worden in de externe omgevingsanalyse.

Voor wat betreft de opmaak van de externe omgevingsanalyse lag er het aanbod van de stad Hasselt op tafel ter ondersteuning en opmaak van de analyse. Vanuit het MAT en de stuurgroep geven we er echter de voorkeur aan om zelf de cijfers te verzamelen en synthetiseren zodat dit meer op maat van de gemeente Zonhoven is.

Timing externe omgevingsanalyse:

  • Cijfermatige verwerking: Analyse eerste tendensen: maart – april
  • Adviesraden:
    • Opmaak vragenlijst: einde maart
    • Bespreking op adviesraden van mei – juni
  • Uitschrijven van externe omgevingsanalyse: juli – augustus – september

Interne omgevingsanalyse:

Het spreekt voor zich dat het in kaart brengen van allerlei omgevingsfactoren en maatschappelijke tendensen belangrijk is om het beleid mee vorm te geven. Echter is het even belangrijk om te weten of de interne organisatie erop voorzien is om het gewenste beleid uit te voeren. Vandaar dat het voor de nieuwe bestuursploeg belangrijk is om een correct beeld te krijgen van de sterktes en uitdagingen van de ambtelijke organisatie.

Zoals aangereikt door de VVSG kunnen we ter opmaak van de interne omgevingsanalyse ons baseren op het model van Audit Vlaanderen, zijnde de Leidraad Organisatiebeheersing voor lokale besturen. Gelet op de nauwe link tussen dit thema en dienst informatiemanagement hebben zij hiervoor een methodiek uitgewerkt. De bespreking van de tien thema’s in de leidraad zal gebeuren a.d.h.v. werkgroepen die zullen samenkomen.

Op basis hiervan zal een maturiteitsscore worden gegeven binnen deze thema’s en zullen de conclusies objectief worden meegegeven in de interne omgevingsanalyse. In het verlengde van deze interne analyse zal op basis van de conclusies/actiepunten in het kader van organisatiebeheersing de prioritaire acties bepaald worden door het MAT.

Merk op dat in het kader van de interne analyse we geen beroep doen op een externe partner ter ondersteuning en ervoor opteren om ook hier zelf mee aan de slag te gaan.

Timing interne omgevingsanalyse: 

  • Maart: toelichting aan de verantwoordelijken van de werkgroepen
  • April: oproep deelnemers te lanceren i.f.v. werkgroepen
  • Mei – juni: samenkomen werkgroepen
  • Juli – augustus – september: Uitschrijven van interne omgevingsanalyse

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de stand van zaken omtrent de opmaak van de omgevingsanalyse.