De gemeenteraadsleden beschikken over de mogelijkheid om de goedgekeurde notulen via eBesluit te raadplegen.
Het college van burgemeester en schepenen heeft geen opmerkingen over het verslag. Bijgevolg is het verslag van de zitting van 7 mei 2024 goedgekeurd.
De zittingen van het college en het vast bureau vinden plaats elke dinsdag van de week om 13.30 uur. In de zomermaanden (juli en augustus) wordt een alternatieve planning voorgesteld.
- 02 juli
- 16 juli
- 30 juli
- 13 augustus
- 27 augustus
Het college van burgemeester en schepenen keurt de lijst van de bestelbons goed.
Het college van burgemeester en schepenen keurt de lijst van bestelbons goed voor een bedrag van € 19.473,55.
Alle kennisgevingen of verzendingen tussen de kerkfabriek en de toezichthoudende overheid en tussen het centraal kerkbestuur en de toezichthoudende overheid gebeuren op de wijze, bepaald door de Vlaamse Regering.
Het college van burgemeester en schepenen kan, bij een gemotiveerd besluit, de uitvoering schorsen van een besluit waarbij de kerkraad of het centraal kerkbestuur het gemeentelijke belang en, inzonderheid, de financiële belangen van de gemeente schaadt.
Het schorsingsbesluit moet aan de kerkfabriek en het centraal kerkbestuur worden verstuurd binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat op de dag nadat de notulen bij de gemeenteoverheid zijn ingekomen.
Van de schorsing wordt in de notulen melding gemaakt in de rand van het desbetreffende besluit.
Van het schorsingsbesluit wordt door het college van burgemeester en schepenen dadelijk kennisgegeven aan de provinciegouverneur, het erkend representatief orgaan en de Vlaamse regering. Het regelmatig geschorste besluit kan worden ingetrokken.
De kerkraad of het centraal kerkbestuur, naar gelang van het geval, kan het geschorste besluit gemotiveerd handhaven binnen een termijn van honderd dagen die ingaat op de dag na het versturen van het schorsingsbesluit. In dit geval wordt het handhavingsbesluit, op straffe van nietigheid van het geschorste besluit, uiterlijk de laatste dag van die termijn naar de Vlaamse regering gestuurd met een afschrift aan het college van burgemeester en schepenen, de provinciegouverneur en het erkend representatief orgaan.
De termijn waarin de overheden, vermeld in artikel 58 en 59, een besluit van de kerkraad of van het centraal kerkbestuur kunnen schorsen of vernietigen, wordt gestuit als de toezichthoudende overheid het dossier over dat besluit bij de kerkfabriek of het centraal kerkbestuur opvraagt of aanvullende inlichtingen vraagt. Als de toezichthoudende overheid een klacht ontvangt, stuit dat ook de termijn, op voorwaarde dat die klacht verstuurd wordt op de wijze die de Vlaamse Regering bepaalt.
De dag nadat de toezichthoudende overheid het dossier of de aanvullende inlichtingen heeft ontvangen, begint een nieuwe termijn van dertig dagen.
Opmerking: de datum in het verslag maakt gewag van 15 maart 2024, doch dit dient 15 april 2024 te zijn.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de notulen van de kerkraad Sint-Quintinus (15 april 2024)
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de voorlopige vaststelling van het Ruimtelijk UitvoeringsPlan Hondenschool gelegen te Teutseweg - Industrieweg.
Inhoud:
De opheffing van het bestaand BPA 'zonevreemde terreinen en gebouwen voor sport-, recreatie- en jeugdactiviteiten - DMB vzw Zonhoven' en de vervanging door dit nieuwe RUP met aangepaste voorschriften, moet de mogelijkheid creëren om op de site de nodige infrastructuur te voorzien. De bestaande infrastructuur voldoet niet langer aan de hedendaagse normen en is ontoereikend. Hierdoor kan het oude gebouw afgebroken worden en vervangen worden door een nieuwbouw, op een nieuwe locatie. Dankzij het RUP wordt hiervoor de wettelijke basis gelegd.
Hoofdpunten:
- Het hoofdgebouw zal dichter bij de Industrieweg ingeplant worden, met de nodige infrastructuur (parking, oefenterreinen) en het behoud van het groene karakter dmv groenbuffers.
- Mobiliteit: De parkeerdruk wordt in eerste instantie opgevangen op eigen terrein (ruimte voor +/- 80 parkeerplaatsen), met een overflow naar naburige percelen voor een beperkt aantal voertuigen (ruimte voor +/- 40 wagens en bijkomend +/- 60 wagens). Een zachte verbinding zorgt voor verbinding tussen verschillende parkeerzones. Een overdekte fietsenstalling wordt voorzien. Voor beide voorzieningen dient rekening gehouden te worden met de aanwezige bomenstructuur.
- Duurzame infrastructuur: maximale clustering om de open ruimte te vrijwaren; functionele verlichting; minimum aan verharding; beperking van de oppervlakte van de nieuwbouw (500 m² met max. 2 bouwlagen).
- Onderzoek naar de milieueffecten: voor elk van de disciplines worden er geen aanzienlijke effecten verwacht.
Zie bijlagen.
Verder verloop:
De gemeenteraad dient de voorlopige vaststelling goed te keuren. Binnen de 30 dagen na de voorlopige vaststelling moet het openbaar onderzoek van 60 dagen opgestart worden (juni, juli), met publicatie in het Belgisch staatsblad, de Zonhovenaar en de gemeentelijke website. Een infomoment zal eind juni gehouden worden. De adviezen, opmerkingen en bezwaren worden door de Gecoro verwerkt. Definitieve vaststelling gebeurt in het november/december.
Het college keurt de voorlopige vaststelling van het ontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan Hondenschool te Teutseweg - Industrieweg principieel goed en legt dit ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Verdere verplichtingen omtrent het openbaar onderzoek worden uitgevoerd.
Het perceel is kadastraal gekend als afdeling 2, sectie D, nummer 124G27/deel.
Het deel van het perceel 124G27, weergegeven als lot 1 op het opmetingsplan van 18 december 2023, opgesteld door landmeter-expert Guy Gillissen, heeft een oppervlakte van 51ca.
Het perceel is volgens het gewestplan gelegen in woongebied.
De verkoop van een deel van het perceel 124G27 kadert in de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad dd. 25/03/2024.
Het college van burgemeester en schepenen heeft geen opmerkingen bij de verkoop van een deel van het perceel afdeling 2, sectie D, nummer 124G27, weergegeven als lot 1 op het opmetingsplan van 18 december 2023, opgesteld door landmeter-expert Guy Gillissen, met een oppervlakte van 51ca.
Het perceel is kadastraal gekend als afdeling 3, sectie F, nummer 270H/deel.
Het deel van het perceel 270H, weergegeven als lot 3 op het opmetingsplan van 12 oktober 2023, opgesteld door S.t.W. studiebureau bv, heeft een oppervlakte van 32a 56ca.
Het perceel is volgens het gewestplan gelegen in woonuitbreidingsgebied.
Het gehele perceel is begrepen in het GRUP afbakening regionaal stedelijk gebied Hasselt-Genk alsook begrepen binnen het BPA Centrum I, sociale woningbouw.
De splitsing dient rekening te houden met de afgeleverde stedenbouwkundige vergunning 2017/00109 en de opgelegde voorwaarden. Deze vergunning werd bekomen na beroepsprocedure bij de deputatie op 21/02/2018 en dit voor het bouwen van 3 meergezinswoningen met 28 sociale appartementen.
Het te verdelen deel van het perceel wordt weergegeven als het lot 3 op het plan van 12/10/2023, opgesteld door landmeter-expert Johan Caerts Pol Michels namens Studiebureau S.t.W. en heeft een oppervlakte van 32a 56ca.
Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de verdeling van het perceel 3de afdeling, sectie F, nr. 270H/deel, waarbij het lot 3 zal afgesplitst worden voor opmaak van de basisakte en dit op basis van het plan van 12/10/2023, opgesteld door landmeter-expert Johan Caerts Pol Michels namens Studiebureau S.t.W. en heeft een oppervlakte van 32a 56ca.
De opgenomen voorwaarden in het besluit van de deputatie op 21/02/2018 binnen de stedenbouwkundige vergunning 2017/00109 dienen ten alle tijden gerespecteerd te blijven.
Het perceel is kadastraal gekend als afdeling 1, sectie B, nummer 932B/deel.
Het deel van het perceel 932B, weergegeven als lot 2 op het opmetingsplan van 2 april 2024, opgesteld door landmeter-expert Guy Gillissen, heeft een oppervlakte van 3a 35ca.
Het deel van het perceel 932B wordt gevoegd bij het perceel afdeling 1, sectie B, nummer 931L2.
Het perceel is volgens het gewestplan gelegen in woongebied.
Het perceel is niet gelegen binnen een BPA/RUP.
Het perceel is niet gelegen binnen een goedgekeurde verkaveling.
Op het perceel 1B932B/deel werden geen relevante vergunningen afgeleverd.
Het college van burgemeester en schepenengeen opmerkingen aangaande de schenking van een deel van het perceel afdeling 1, sectie B, nummer 932B, weergegeven als lot 2 op het opmetingsplan van 2 april 2023, opgesteld door landmeter-expert Guy Gillissen, met een oppervlakte van 3a 35ca en om te voegen bij het perceel afdeling 1, sectie B, nummer 931L2L.
VERSLAG GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR
Dossiernummer: 2024/00012
Referentie omgevingsloket: OMV_2024008534
De aanvraag, ingediend door de heer Stijn Scheers wonende te Geersveldstraat 6 te 3583 Beringen, werd ontvangen op 20/01/2024 en op 21/03/2024 ontvankelijk en volledig verklaard.
De aanvraag gaat over een terrein, gelegen Timmerveldweg 3, kadastraal gekend als afdeling 1 sectie B nr. 351C.
De aanvraag gaat over het vellen van 2 eikenbomen en 1 berk.
De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.
De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de geldende wettelijke bepalingen, (in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende Algemene Bepalingen inzake Milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid, het decreet Natuurbehoud en hun uitvoeringsbesluiten).
1. STEDENBOUWKUNDIGE BASISGEGEVENS
De locatie van de aanvraag is volgens het Origineel bij Koninklijk besluit goedgekeurd gewestplan op 3 april 1979 gelegen in woonuitbreidingsgebied.
De locatie van de aanvraag is niet gelegen binnen een bijzonder plan van aanleg.
De locatie van de aanvraag is niet gelegen binnen een ruimtelijk uitvoeringsplan.
Het project maakt deel uit van de goedgekeurde verkaveling 7204.V.436 goedgekeurd op 26 juni 1975, het betreft lot 1.
De verkaveling is ouder dan 15 jaar. Daarom vormen de verkavelingsvoorschriften niet langer een weigeringsgrond en moet er een toetsing gebeuren van de goede ruimtelijke ordening.
Volgende verordeningen zijn van kracht:
• algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven goedgekeurd op 8 juli 2005;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, .... goedgekeurd op 10 februari 2023.
2. HISTORIEK
Volgende dossiers zijn relevant:
• Verkavelingsvergunning (7204.V.348) voor het verkavelen van een grond - geweigerd op 01/03/1973.
• Verkavelingsvergunning (7204.V.436) voor het verkavelen van een grond
- goedgekeurd op 26/06/1975.
3. BESCHRIJVING OMGEVING EN AANVRAAG
Beschrijving van de plaats & omgeving
Het perceel bevindt zich aan de Timmerveldweg, een gemeenteweg in de buurt Engstegen, net ten westen van het centrum van Zonhoven.
De nabije omgeving bestaat hoofdzakelijk uit vrijstaande eengezinswoningen, gelegen in een woonlint van zonevreemde verkavelingen in woonuitbreidingsgebied De bebouwing bestaat uit één tot twee bouwlagen onder voornamelijk hellende daken, en is voornamelijk afgewerkt in een gevelsteen in diverse tinten en texturen.
Het perceel is onbebouwd en is begroeid met hoogstammige bomen en struikgewas.
Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvraag gaat over het vellen van 3 hoogstammige bomen.
De twee eiken bevinden zich op het openbaar domein, hebben een omtrek van respectievelijk 1,25 meter en 1,9 meter en staan op tenminste 0,15 meter van de voorste perceelsgrens en op tenminste 2,55 meter van de rechter perceelsgrens.
De berk staat op het perceel zelf op een afstand van ong. 6,61 meter van de linker perceelsgrens en heeft een omtrek van 1,1 meter.
4. OPENBAAR ONDERZOEK
Het dossier werd volgens de vereenvoudigde procedure behandeld.
Er werd bijgevolg geen openbaar onderzoek gehouden.
5. ADVIEZEN
Aan volgende adviesverleners werd advies gevraagd:
• dienst facilitair management
• Agentschap voor Natuur en Bos.
6. PROJECT-MER
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van bijlage I, II en III van het besluit inzake projectmilieueffectrapportage van 10 december 2004 en latere wijzigingen.
7. INHOUDELIJKE BEOORDELING
Decretale beoordelingselementen
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de VCRO kan gesteld worden dat de Timmerveldweg een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag gaat niet over de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook.
Verder is het goed niet getroffen door een rooilijn.
Zonering
Het perceel is volgens het zoneringsplan voor riolering, van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), gelegen in centraal gebied. Er is al geruime tijd riolering aanwezig en die is aangesloten op een waterzuivering. Er moet geen septische put voorzien worden.
Waterparagraaf
Het decreet over het integraal waterbeleid van 18 juli 2003, gewijzigd door het wijzigingsdecreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013, legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd worden. Deze watertoets schat de eventuele schadelijke effecten in ten koste van de watersystemen bij de inname van ruimte.
Het voorliggende project heeft geen enkele invloed op het watersysteem, zodat in alle redelijkheid geoordeeld moet worden dat er geen schadelijk effect veroorzaakt wordt. Er moeten dan ook geen voorwaarden of maatregelen opgelegd worden.
Natuurtoets
Het perceel is niet gelegen binnen of grenzend aan een speciaal beschermingsgebied. Omwille van de ligging, de aard van het project en de afstand tot de waardevolle natuurgebieden wordt gesteld dat er geen impact is van de projectaanvraag op de natuurwaarden.
Erfgoed- & Archeologietoets
Het perceel is niet gelegen binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht. Er zijn geen monumenten in de omgeving.
Conform het Onroerenderfgoeddecreet d.d. 12/07/2013 en latere wijzigingen is geen bekrachtigde archeologienota verplicht voor de aanvraag gezien de oppervlakte van het perceel kleiner is dan 3000 m² en het goed zich niet in een beschermde archeologische site en ook niet in een vastgestelde archeologische zone bevindt.
Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening
De verkaveling is ouder dan 15 jaar. Daarom vormen de verkavelingsvoorschriften niet langer een weigeringsgrond, en moet er een toetsing gebeuren van de goede ruimtelijke ordening.
Het is de visie van de gemeente Zonhoven om het groene karakter van de gemeente te behouden en kwalitatief wonen in een aangename omgeving te verzekeren waarbij groot belang wordt gehecht aan het bestaand groen en het de intentie is om bestaande bomen zoveel als mogelijk te behouden. Daarbij is bepaald dat hoogstammige bomen een essentieel onderdeel van onze gemeente vormen.
Het is i.c. dan ook niet in overeenstemming met deze visie, en daarenboven zeer ongebruikelijk dat onze gemeente een positief advies zou geven voor het kappen van bomen die geen acuut gevaar vormen en bovendien zonder dat dit in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen noodzakelijk is voor het oprichten van een woning op het terrein.
De bomen bevinden zich volgens versie 2 van de biologische waarderingskaart in een complex van biologisch waardevolle en minder waardevolle elementen. Er is door de aanvrager op onvoldoende wijze gemotiveerd op welke wijze er bij het rooien van houtachtige beplanting in de berm en/of perceelsrandbegroeiing voldaan zal worden aan de zorgplicht zoals beschreven in art. 14 van het Decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu dd. 21/10/1997.
Volgens art. 16 van datzelfde decreet is het aan de bevoegde overheid om er bij vergunningsplichtige handelingen zorg voor te dragen dat er geen vermijdbare schade aan de natuur kan ontstaan. Gelet op het ongunstig advies de deskundige groendienst van de afdeling facilitair management, dd 22/03/2024. Hij stelt dat het om 3 gezonde bomen gaat die weliswaar een onderhoud kunnen gebruiken. Volgens hem verhinderen de bomen de toegang tot het perceel niet en vormen ze geen hinder voor het huidige grondgebruik. Hij geeft daarbij ook aan dat er zich, mits een correct en vakkundig onderhoud, geen veiligheidsrisico’s stellen naar de omgeving. Omwille van voorgaande zou het toestaan van het rooien van deze bomen in concreto vermijdbare schade toebrengen aan de natuur.
Tenslotte is het niet wenselijk om zonder toestemming van de bevoegde overheid werkzaamheden op het openbaar domein te vergunnen. De toestemming voor het rooien van de 2 bomen op het openbaar domein werd via email op 16/02/2024 aangevraagd bij de groendienst van de afdeling facilitair management. Zowel de vraag als het antwoord van de dienst dd. 20/02/2024 werden aan het dossier toegevoegd. De groendienst is niet akkoord gegaan met de vraag om de bomen te rooien. Daarbij werd er door de deskundige groendienst aangegeven dat er volgens hem geen enkele reden was om de betrokken bomen te rooien.
De aanvraag is in zijn geheel niet aanvaardbaar.
Bespreking van de adviezen
• Het advies van Agentschap voor Natuur en Bos werd niet ontvangen binnen de termijn. Het advies wordt geacht stilzwijgend gunstig te zijn.
• Het advies van dienst facilitair management d.d. 22 maart 2024 is ongunstig.
Ongunstig voor de werken zoals voorgesteld in de aangeleverde plannen en wel om volgende redenen:
- het gaat hier over 3 gezonde bomen, weliswaar met wat achterstallig onderhoud, aan de rand van een bestaande gracht. Mits correct en vakkundig onderhoud vormen deze bomen geen enkel gevaar voor hun omgeving.
- bomen verhinderen de toegankelijk van het perceel niet,
- bomen vormen geen hinder voor het huidige grondgebruik,
- Rooien van gezonde bomen kan enkel gerechtvaardigd worden indien ze de realisatie van een concreet bouwproject zouden verhinderen. Echter het indienen van een omgevingsvergunning voor een concreet bouwproject wil niet noodzakelijk zeggen dat het rooien van deze bomen zal worden toegestaan.
De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden.
8. ADVIES GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, maar dat het gevraagde niet verenigbaar is met een goede ruimtelijke ordening.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar d.d. 03/05/2024 en volgt dit standpunt integraal.
Het college van burgemeester en schepenen beslist tot het weigeren van de omgevingsvergunning aan de heer Stijn Scheers wonende te Geersveldstraat 6 te 3583 Beringen voor het vellen van 2 eikenbomen en 1 berk, gelegen te Timmerveldweg 3 kadastraal gekend als afdeling 1 sectie B nr. 351C.
Omgevingsvergunningsaanvraag van Tom Gys namens Circle K Belgium NV met als adres Anspachlaan 1/ 2 te 1000 Brussel voor de wijziging van het vermogen van de transformator. Het vermogen wordt verhoogd tot 1.600 kVA in het kader van de uitbreiding met snelladers voor het opladen van elektrische voertuigen, gelegen op de kadastrale percelen: 1ste afdeling, sectie A, nrs. 64A, 80A, 89A, 90F, 92E, 94_, 95B en 96D en gelegen aan Autosnelweg E314 richting Aken, 3520 Zonhoven.
Het dossier staat geagendeerd om te bespreken op de vergadering van de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC) van woensdag 15 mei 2024.
De POVC vergadert digitaal via Microsoft Teams.
De voorzitter van de POVC heeft beslist om de hoorzittingen in principe alleen schriftelijk te houden (conform artikel 44 van het Omgevingsvergunningsbesluit) waardoor we zelf niet aanwezig kunnen zijn op de POVC-vergadering.
Indien we schriftelijk gehoord wensen te worden, moet tegen woensdagavond 08 mei 2024 onze input opgeladen op het Omgevingsloket (via de actie 'verstuur een bericht' naar de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie Limburg, naar de gemeente en naar alle adviserende diensten).
Er werd door de gemeente op 23/04/2024 reeds advies verleend binnen deze procedure, er dient geen bijkomende input te worden opgeladen.
Het college van burgemeester en schepenen beslist geen input op te laden op het Omgevingsloket voor de schriftelijke hoorzitting van 15 mei 2024.
Op 30 mei 2023 werd een omgevingsvergunning met voorwaarden afgeleverd aan Bammens Michel (2023/00064), Dennenweg 5 te 3520 Zonhoven, voor het rooien van 3 dennenbomen, gelegen op kadastraal perceel afdeling 2, sectie D, nrs. 132F137 en 132M116 en gelegen langs de Dennenweg z/n en Molenweg 136 en 138.
Volgende voorwaarde werd opgelegd:
Op 18 april 2024 werd een foto, een factuur en een plan met aanduiding van de heraanplant overgemaakt aan de dienst vergunningen & handhaving.
Op basis van deze ingediende stukken blijkt dat voldaan werd aan de opgelegde voorwaarde.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvrager schriftelijk in kennis te stellen dat voldaan werd aan de opgelegde voorwaarde van de omgevingsvergunning 2023/00064 afgeleverd op 30 mei 2023.
Omgevingsvergunningsaanvraag van Koster Patrick (2023/00210), Wulpenstraat 20/c te 3550 Heusden-Zolder, voor het bouwen van een appartementsgebouw met 8 wooneenheden en een ondergrondse parkeergarage, de inrichting van het terrein en plaatsen van een bijgebouw en de plaatsing van warmtepompen, gelegen op kadastraal perceel 3de afdeling, sectie E, nummer 1032S en gelegen aan Heuvenstraat 87.
De hoorzitting inzake het beroep van Koster Patrick tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van Zonhoven, d.d. 27/02/2024 waarbij een vergunning werd geweigerd voor het bouwen van een appartementsgebouw met 8 wooneenheden en een ondergrondse parkeergarage, de inrichting van het terrein en plaatsen van een bijgebouw en de plaatsing van warmtepompen, zal plaatsvinden op maandag 27 mei 2024 om 09.00 uur.
Deze hoorzitting zal plaatshebben in de Europazaal van het Bestuursgebouw van het Provinciehuis, Universiteitslaan 1 te Hasselt.
Onderstaande richtlijnen dienen aangehouden te worden bij het bezoek aan het Provinciehuis:
- Er worden slechts 2 personen toegelaten voor iedere betrokken partij. Dit betekent dat enkel uzelf met uw vertegenwoordiger aanwezig kan zijn op de hoorzitting.
- Indien personen ziektesymptomen vertonen of personen in hun gezin ziek zijn of symptomen vertonen, wordt met aandrang gevraagd NIET naar de hoorzitting te komen en een vertegenwoordiger af te vaardigen.
- Om de samenkomst van het aantal wachtende personen te beperken vragen we om enkel naar het Provinciehuis te komen op het gevraagde uur.
- De aanwijzingen op de voorziene stickers/bordjes zijn strikt op te volgen.
- De spreektijd zal beperkt worden tot ca.10 minuten per partij. Dit om de strikte timing van de hoorzittingen te kunnen garanderen.
- De Europazaal is uitgerust met een grote tafel van ca. 4m bij 4m waarbij de aanwezige personen kunnen vergaderen met inachtneming van een fysieke afstand van 1,5m.
Met het oog op een vlot verloop van de hoorzitting wordt aangeraden om het verslag van de Provinciale Omgevingsambtenaar voorafgaandelijk te raadplegen. Een afschrift van dit verslag zal beschikbaar worden gesteld via het Omgevingsloket door middel van een bericht dat u kan terugvinden onder ‘alle gebeurtenissen’ of via een bericht voor het beroepschrift dat u kan terugvinden onder de procedurestap ‘fase beroepsperiode’ > ‘beroepschrift’ > ‘acties en overzicht’. Zodra het verslag wordt opgeladen op het Omgevingsloket zal u hiervan een melding ontvangen per e-mail.
Het college van burgemeester en schepenen beslist niet aanwezig te zijn op de hoorzitting van 27 mei 2024.
Het betreft een droogzuiging voor de realisatie van hemelwater- en infiltratieputten, te Genkerbaan 100, Zonhoven, 3de afdeling, sectie E, nr. 48R.
Voor de plaatsing van de putten moet een grondwatertafelverlaging van 3,5 meter bekomen worden. Er zullen verschillende aanzuigpunten geplaatst worden, op een diepte van max. 10 meter.
Het gevraagde debiet bedraagt 19,4 m³/uur, gedurende de eerste 5 dagen. De daaropvolgende 9 dagen zou het gevraagde debiet 12,2 m³/uur bedragen. Dit komt neer op een jaardebiet van 4963 m³.
Het gevraagde lozingspunt bevindt zich op de Genkerbaan. Hier is een gescheiden rioleringsstelsel aanwezig. In de onmiddellijk omgeving zijn er geen mogelijkheden om het grondwater af te voeren naar een oppervlakte water. Bijgevolg dient het bemalingswater geloosd te worden op de RWA-streng van de riolering aan de Genkerbaan.
Voor de plaatsing van hemelwater- en/of infiltratieputten hanteert de gemeente Zonhoven een maximale bemalingsperiode van 10 dagen. In de melding wordt echter een bemalingsperiode van 14 dagen gevraagd. Dit kan bijgevolg niet vergund worden. De bemaling dient beperkt te worden tot een periode van 10 dagen.
De aanvraag is realistisch en kan gunstig beoordeeld worden gezien het beperkt debiet en de beperkte tijdsduur.
Gunstig voor een bronbemaling te Genkerbaan 100, voor de plaatsing van hemelwater- en infiltratieputten, voor een debiet van 466 m³/dag, 4963 m³/jaar, mits volgende voorwaarden:
* Een goed functionerende debietsteller moet aanwezig zijn op elke pomp.
* De sectorale voorwaarden van Vlarem II, hoofdstuk 5.53, moeten nageleefd worden.
* De droogzuiging wordt onmiddellijk verwijderd zodra dit bouwtechnisch mogelijk is en wordt beperkt in tijd en debiet tot het absolute, noodzakelijke, minimum.
* De lozing van het grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken.
* Indien de stroomgroep geluidshinder vormt voor de omwonenden, moeten onmiddellijk gepaste maatregelen genomen worden om de hinder tot een absoluut minimum te beperken (eventueel overschakelen op een elektrische pomp).
* Bij de plaatsing van hemelwater- en/of infiltratieputten mag de bemaling max. 10 dagen in werking zijn.
Besluit:
Artikel 1
De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft op 08/05/2024 akte genomen van de melding ingediend door Knaepen Andy, Gulden Boomkensweg 11 te 3520 Zonhoven, voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, zijnde een tijdelijke bemaling voor de realisatie van hemelwater- en infiltratieputten, voor een totaaldebiet van 4963 m³/jaar, gelegen Genkerbaan 100 te 3520 Zonhoven, 3de afdeling, sectie E, perceelnr. 48R, met rubriek: 53.2.2°a).
53.2.2°a) | maximaal 30.000 m3 per jaar | filterbemaling |
Artikel 2
Volgende voorwaarden moeten worden nageleefd:
Deze aktename stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het besluit van de gemeentelijk omgevingsambtenaar.
Het betreft een droogzuiging voor de bouw van een onderkelderde woning, te Kriekelstraat 51, 1ste afdeling, sectie A, nr. 204R.
Voor de realisatie van de bouw moet een grondwatertafelverlaging van 3,5 meter bekomen worden. Er zullen 18 aanzuigpunten geplaatst worden, op een diepte van max. 7 meter.
Het gevraagde debiet bedraagt 17,2 m³/uur, gedurende de eerste 5 dagen. De daaropvolgende 85 dagen bedraagt het gevraagde debiet 11 m³/uur. Dit komt neer op een jaardebiet van 24.530 m³.
Het gevraagde lozingspunt bevindt zich op de Kriekelstraat, dit is een gemengd stelsel. Indien er meer dan 10 m³/uur geloosd wordt op een gemengd stelsel, dient op voorhand een toelating bij Aquafin aangevraagd te worden.
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft een stappenplan opgesteld om bij een bemaling de invloed op het milieu zoveel mogelijk te beperken. In eerste instantie moet het opgepompte debiet zoveel mogelijk beperkt worden. Het water dat toch opgepompt wordt, moet vervolgens waar mogelijk ter plaatse geïnfiltreerd worden. Indien dit niet mogelijk is, moet het water zoveel mogelijk hergebruikt worden. Het lozen van het opgepompte water gebeurt vervolgens in een nabijgelegen waterloop en pas wanneer het echt niet anders kan, in de riolering.
In de vergunningsaanvraag wordt vermeld dat infiltratie op eigen terrein moeilijk is. In de onmiddellijk omgeving van het project zijn er ook geen mogelijkheden om het grondwater af te voeren naar een oppervlakte water of een gescheiden rioleringsstelsel. Gezien de aanwezigheid van biologisch waardevolle elementen op de weilanden ten westen van het projectgebied en de nabijheid van habitatrichtlijngebied, stelt de dienst milieubeleid toch voor om het water ter plaatse te laten infiltreren door middel van bevloeiing van de naastgelegen weiden.
Hiervoor dient op voorhand toestemming bekomen te worden van de eigenaren van de grond waarop het water bevloeid moet worden. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de dienst leefmilieu via leefmilieu@zonhoven.be.
De aanvraag is realistisch en kan gunstig beoordeeld worden gezien het beperkt debiet en de beperkte tijdsduur.
Gunstig voor een bronbemaling te Kriekelstraat 51, voor de realisatie van een onderkelderde woning, voor een debiet van 412 m³/dag, 24.530 m³/jaar, mits volgende voorwaarden:
Besluit:
Artikel 1
De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft op 07/05/2024 akte genomen van de melding ingediend door Paesen Jobbe, Heuvenstraat 62A te 3520 Zonhoven, voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, zijnde een tijdelijke bemaling voor de bouw van een woning, voor een totaaldebiet van 24.530 m³/jaar, gelegen Kriekelstraat 51 te 3520 Zonhoven, 1ste afdeling, sectie A, perceelnr. 204R, met rubriek: 53.2.2°a).
53.2.2°a) | maximaal 30.000 m3 per jaar | Bronbemaling voor het plaatsen van een nieuwbouw met kelder met een max. totaal debiet van 24530m³ gedurende een max. totaal periode van 90 dagen. |
Artikel 2
Volgende voorwaarden moeten worden nageleefd:
Deze aktename stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het besluit van de gemeentelijk omgevingsambtenaar.
Aanvraag voor een tijdelijk aanvullend verkeersreglement voor het schoolfeest De Kosmos op zaterdag 25 mei 2024.
Het college van burgemeester en schepenen besluit om een tijdelijk aanvullend verkeersreglement inzake schoolfeest De Kosmos op zaterdag 25 mei 2024 uit te vaardigen als volgt:
Op zaterdag 25 mei 2024 tussen 11.00 en 20.30 uur is het verkeer van voertuigen, uitgezonderd hulpdiensten, verboden in de Gulden Boomkensweg tussen kruispunt Burkweg en huisnummer 19.
Het verbod wordt aan de weggebruikers ter kennis gebracht door middel van het verkeersbord C3, geplaatst op een nadarafsluiting over de volledige breedte van de rijweg.
Op zaterdag 25 mei 2024 tussen 11.00 en 20.30 uur is het verkeer van voertuigen, uitgezonderd plaatselijk verkeer, verboden in de volgende straten:
Dit verbod wordt ter kennis gebracht aan de weggebruikers door de verkeerstekens C3 al dan niet voorzien met een onderbord, en bijvoeging van de tekens F41 en F45, geplaatst op een nadarafsluiting welke de volledige rijbaan inneemt.
Voor het doorgaand verkeer zal de volgende wegomlegging ingelegd worden:
Gulden Boomkensweg – Bekerveldweg – Grote Eggestraat en omgekeerd.
Deze wegomlegging wordt ter kennis gebracht van de weggebruikers door de verkeerstekens F41.
Door dit reglement worden de bestaande aanvullende gemeentelijke verkeersreglementen opgeschort voor zover zij betrekking hebben op de straten bedoeld in de artikelen 2, 4 en 6 en dit voor zover deze strijdig zijn met huidig reglement.
De politie kan bijkomende maatregelen nemen om de openbare orde, rust en veiligheid te handhaven en zowel inrichters als de deelnemers moeten deze naleven.
De aanvrager is aansprakelijk voor de schade aan het openbaar domein zo deze rechtstreeks of onrechtstreeks het gevolg is van het bestaan van de manifestatie.
De overtreders van de beschikkingen van onderhavige verordening kunnen gestraft worden met politiestraffen.
Het college van burgemeester en schepenen beveelt dat onderhavige verordening zal bekendgemaakt worden overeenkomstig het gemeentedecreet.
Omwille van de veiligheid voor de bewoners van het rusthuis en de begeleiders is het wenselijk om tijdens het verhuizen naar het nieuwe gebouw op de Windmolenweg en een gedeelte van de Klodsbergweg af te sluiten voor het verkeer. Een 80 tal bewoners dienen met hun begeleiders de verhuisbeweging te maken naar de Klodsbergweg (ingang via parking Het Pand). De verhuis gebeurt met de rolstoel - het voetpad is aflopend en vanuit ergonomie niet geschikt voor de begeleiders die dit traject herhaaldelijk moeten doen. Ze wensen daarom gebruik te maken van de rijbaan. De doorsteek tussen het rusthuis en school VMS is niet bruikbaar omdat deze nog steeds een werfzone is en daardoor afgesloten, ook tijdens de verhuis.
Er is ook een verhuiswagen die tijdens het gevraagde tijdsslot tussen de parking van het rusthuis (Engstegenseweg) en de Windmolenweg heen en weer zal rijden. Bezoekers aan het rusthuis kunnen de parking niet verlaten via de Windmolenweg.
Het centrum zal gedurende deze periode met de wagen enkel toegankelijk zijn via de Donkweg/Dijkbeemdenweg. Fietsers hebben als alternatief de doorsteek via Achter de Hoven en het olifantenpad tussen de Engstegenseweg en de Klodsbergweg.
Het rusthuis communiceert met ondersteuning van de dienst mobiliteit naar de bewoners van de betreffende straten, de school, Alvo, de evenementenhal, OCMW en dienst burgerzaken.
Overwegende dat het in het belang van de openbare orde, rust en veiligheid noodzakelijk is dat er voor de inrichting van bovengenoemde manifestaties, bijzondere verkeersmaatregelen worden getroffen;
Het college van burgemeester en schepenen besluit om een tijdelijk aanvullend verkeersreglement inzake de verhuis van de rusthuisbewoners Sint Catharina op dinsdag 4 juni 2024 uit te vaardigen.
Het verkeer van voertuigen, uitgezonderd hulp- en veiligheidsdiensten, is verboden op dinsdag 4 juni 2024 van 11.00 tot 19.00 op de volgende wegen/weggedeelten:
Dit verbod wordt ter kennis gebracht aan de weggebruikers door de verkeerstekens C3 geplaatst op een nadarafsluiting. De signalisatie moet worden verlicht tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en als de zichtbaarheid minder is dan 200 meter.
Het verkeer van voertuigen, uitgezonderd plaatselijk verkeer, is verboden op dinsdag 4 juni 2024 van 11.00 tot 19.00:
Dit verbod wordt ter kennis gebracht aan de weggebruikers door de verkeerstekens C3 voorzien met een onderbord “uitgezonderd plaatselijk verkeer”, en bijvoeging van de tekens F41 en F45, geplaatst op een nadarafsluiting. De signalisatie moet worden verlicht tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en als de zichtbaarheid minder is dan 200 meter.
Voor het doorgaand verkeer zal de volgende wegomlegging ingelegd worden. Deze valt grotendeels samen met de bestaande wegomlegging Dorpshart:
Windmolenweg - Engstegenseweg - Van Paeschenstraat - Houthalenseweg - Steentweg - Vaartstraat - Boddenveldweg - Kludweg - Herestraat Heuvenstraat - Donkweg - Dijkbeemdenweg - Rozenkransweg - Hoge Valweg - Klodsbergweg en omgekeerd.
Deze wegomleggingen worden ter kennis gebracht van de weggebruikers door de verkeerstekens F41.
Door dit reglement worden de bestaande aanvullende gemeentelijke reglementen opgeschort voor zover zij betrekking hebben op de straten bedoeld in de artikels 2, 4 en 6 en dit voor zover deze strijdig zijn met het huidige reglement.
Inbreuken op de beschikkingen van onderhavige verordening worden bestraft met politiestraffen, voor zover door wetten die op dit stuk zouden bestaan, geen andere straffen zijn voorzien.
Het college van burgemeester en schepenen beveelt dat onderhavige verordening zal bekendgemaakt worden overeenkomstig het decreet.
Gemeenteraad d.d. 24/04/2024;
Samenwerkingsovereenkomst met de provincie inzake samenaankoop inrichtingselementen huisstijl De Wijers;
Gunningsverslag provincie d.d.06/05/2024.
De gemeente Zonhoven duidde, conform de hogervermelde samenwerkingsovereenkomst, de provincie Limburg aan om in gezamenlijke naam bij de gunning en uitvoering van de overheidsopdracht inzake "leveren (en plaatsen) van inrichtingselementen huisstijl De Wijers voor toegangspoorten, instapplaatsen en hotspots" op te treden.
De opdracht heeft als voorwerp het uitvoeren van een gemeenschappelijke aankoop huisstijlelementen De Wijers voor toegangspoorten, instapplaatsen en hotspots in De Wijers.
De provincie heeft, op basis van door de gemeente Zonhoven goedgekeurde opdrachtdocumenten, de plaatsingsprocedure doorlopen, aankondigen van de opdracht gedaan, de opening en beoordeling van de offertes verricht en heeft nu een gemotiveerd gunningsverslag opgemaakt.
De provincie kan de opdracht slechts toewijzen nadat de gemeente Zonhoven, en de andere deelnemende partners, schriftelijk heeft ingestemd met het gunningsverslag.
De provincie stelt voor de opdracht toe te wijzen aan Wolters-MABEG bv, Leuerbroek 1074, 3640 Kinrooi tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van die inschrijver.
In het kader van de uitvoering van de overeenkomst, zal de gemeente rechtstreeks aan de opdrachtnemer de kosten voor de bestelde inrichtingselementen betalen, na individuele bestelling.
Het college van burgemeester en schepenen keurt het gunningsverslag d.d. 6 mei 2024 betreffende de overheidsopdracht "leveren (en plaatsen) van inrichtingselementen huisstijl De Wijers voor toegangspoorten, instapplaatsen en hotspots" zoals toegevoegd in bijlage goed.
Het gunningsverslag maakt integraal deel uit van deze beslissing.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen stemt in dat de opdracht wordt gegund aan Wolters-MABEG bv, Leuerbroek 1074, 3640 Kinrooi, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van die inschrijver.
Artikel 3
Een afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de provincie Limburg.
Het Vlaams Energie Bedrijf (VEB) is een aankoopcentrale in de zin van titel 2 van de wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten (overheidsopdrachten in klassieke sectoren). Dit is een aanbesteder die gecentraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht als bedoeld in de bepalingen onder respectievelijk artikel 2, 7° en 8° van voornoemde wet. Door de omvang van overheidsopdrachten te vergroten via de techniek van een aankoopcentrale wordt het nl. mogelijk de mededinging te verbreden en overheidsbestellingen efficiënter te plaatsen.
Een aankoopcentrale staat in voor de beslissing in verband met de keuze van de wijze van gunning, de redactie van het bestek, voor de publicatie van de opdracht, voor het onderzoek van de offertes, voor de gunning van de opdracht etc. Indien het lokaal bestuur Zonhoven beroep doet hierop, zijn wij m.a.w. vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren. Dit is sterk aan te raden bij complexe opdrachten, zoals de levering van gas en elektriciteit.
Dergelijke overheidsopdrachten voor diensten mogen ook het verrichten van aanvullende aankoopactiviteiten omvatten.
VEB werd opgericht door de Vlaamse Overheid, waarvan de missie bestaat in het ontzorgen van de publieke sector naar een duurzamer en efficiënter energiebeheer en ondersteunen in het bereiken van de klimaatdoelstellingen.
VEB treedt op als aankoopcentrale voor de gunning van de levering gas en groene elektriciteit.
Gelet op de bovenstaande, is het aangeraden aan te sluiten bij aankoopcentrale VEB. Deze aansluiting verplicht de gemeente echter niet tot een effectieve plaatsing van een opdracht. Als aangeslotene bij de aankoopcentrale kan de gemeente rechtstreeks opdrachten plaatsen bij de opdrachtnemer, aan wie de aankoopcentrale de opdracht heeft gegund. De gemeente staat zelf in voor de uitvoering van de geplaatste opdracht (levering, opvolging, betaling van facturen, …).
Zoals aangegeven door de collega is er een alternatief aanbod dat uitgewerkt zal worden vanwege S-Lim. De bedoeling bestaat erin om meer stabiliteit en zekerheid te creëren met betrekking tot de energiekosten, rekening houdend met de duurzaamheidsdoelstellingen (o.a. lokale productie) en een effectieve energietransitie. de algemene principes zijn:
- vrije marktbevraging
- maximale vaste prijs, voor een lange periode van vb. 6 of 8 jaar (dit i.t.t. VEB).
- energiedelen en prijsflexibiliteit (vb. vaste prijs voor niet-stuurbare EAN's versus beïnvloedbare prijs voor EAN's met sturing en flexibiliteit in verbruik, opslag en consumptie)
Het voorstel van VEB is gebaseerd op een mechanisme van een hybride variabel clicksysteem voor een periode van drie jaar waarbij dit merkelijk korter is dan de periode/termijn die S-Lim naar voor schuift. Dit leidt tot een prijszettingsverschil waarbij er bij het model van S-Lim wordt uitgegaan van een maximumbedrag, i.t.t. de werkwijze van VEB dat geen maximumbedrag instelt in zijn prijszetting. Wat betreft het toegepast clicksysteem leert het VEB ons dat de door hen toegepaste timing suboptimaal is geweest.
Dit thema is eveneens een 'hot topic' onder de financiële directeurs van de provincie waarbij een aantal besturen opteren om in te stappen bij VEB omwille van het gegeven dat de uitwerking/effectieve prijzen van S-Lim nog niet gekend zijn. Anderzijds zijn er een aantal besturen die de spreekwoordelijke kat uit de boom kijken en wachten met een beslissing te nemen totdat zowel het aanbod van S-Lim als VEB duidelijk is. Het aanbod/werkwijze van VEB is gekend, terwijl het concrete voorstel van S-Lim nog uitgewerkt dient te worden.
VEB verwacht een definitieve beslissing rond 31.05.2024. Echter kan toetreden tot het VEB in principe op elk moment, alleen kan het dan niet gegarandeerd worden dat dit aan dezelfde condities zal zijn als bij de door hen voorgestelde timing van intreding. Bij een latere beslissing zal dit uiteraard afhangen van de dan geldende marktomstandigheden (minder gunstig, even gunstig of gunstiger). De keuze om het voorstel van S-Lim versus VEB af te wachten versus het verlengen via het gekende VEB ligt bij het college van burgemeester en schepenen.
Naast het VEB is ook S-lim bezig met de opmaak van een aanbesteding voor 100% groene stroom met datadiensten voor Limburgse gemeenten.
S-lim heeft als taak om Limburgse gemeenten te helpen met technologische en software toepassingen om zo de welvaart, het welzijn en de levenskwaliteit van de Limburgers te bevorderen. De timing voor de aanbesteding van S-lim is onder voorbehoud van goedkeuringen en offertes. Wanneer zij niet alles tijdig geregeld krijgen en wij hierop zouden wachten bestaat de mogelijkheid dat we op het einde van het jaar toch nog vast komen zitten en geen contract hebben.
Het VEB (Vlaams energiebedrijf) is er om Vlaamse lokale besturen te ontzorgen op het vlak van de energietransitie.
Het huidige energieboekhoudsysteem aangeboden door Fluvius bvba stopt met bestaan. De Vlaamse overheid verplicht ons, voor de rapportering in het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact en de Burgemeesterconvenant (COM), te rapporteren via TERRA. Dit is het nieuwe energieboekhoudsysteem aangeboden door het VEB. De mogelijkheden binnen dit energieboekhoudsysteem worden stelselmatig uitgebreid.
Daarnaast begeleidt het VEB ons ook met ons project rond energiedelen. Zo informeren ze wat juridisch mogelijk is op dit moment en wat niet. Ze zitten ook mee aan de overlegtafel voor het uitschrijven van de nieuwe regelgeven betreffende energiedelen en de problemen die hierbij gepaard gaan voor de gemeentebesturen.
Door de grootorde van aanbesteding die zij kunnen uitschrijven kan er een zeer scherpe prijs bekomen worden voor 100% groene stroom. Als gevolg van de ondertekening van de COM zijn wij verplicht om 100% groene stroom aan te kopen.
Ook kunnen we bij het VEB terecht voor onze toekomstige projecten voor de plaatsing van zonnepanelen.
Het lijkt mij het meest aangewezen om opnieuw in te stappen in de aankoopcentrale van het VEB om zo ook in 2025 van hun diensten gebruik kunnen maken.
Het college van burgemeester en schepenen beslist aan te sluiten bij de aankoopcentrale Vlaams Energie Bedrijf (VEB) voor de plaatsingen van opdrachten, in het bijzonder de levering van gas en elektriciteit.
Raming renovatie interieur
Raming renovatie exterieur
Richtlijnen betoelaagbaarheid Onroerend Erfgoed
Na de aanstelling van het bureau B+ Architecten bvba voor de begeleiding bij de Onderhoudswerken Kapel van Ten Eikenen vond op 09/08/2023 een startvergadering plaats. Tijdens dit overleg werd een eerste aanzet gegeven naar inventarisatie van noodzakelijke en gewenste herstellingen en verbeteringen. Naast de dienst patrimonium en het architectenbureau waren ook de voorzitter van het Kerkfabriek en de kosteres op dit overleg aanwezig.
Met deze gegevens is het bureau aan de slag gegaan en zijn zij een eerste toelichting komen geven op 20/11/2023 aan de dienst patrimonium, de algemeen directeur en schepen Johan Schraepen. Tijdens dit overleg werd ook de eerste basisraming toegelicht.
Na deze bespreking werd op basis van de gemaakte opmerkingen op 05/02/2024 een aangepaste raming bezorgd, opgesplitst naar een mogelijke gefaseerde uitvoering.
De raming voor de werken "interieur" bedraagt € 180.449,47 inclusief btw. Hiervan kan € 30.500,46 gesubsidieerd worden, waardoor de eigen inbreng € 149.949,01 inclusief btw bedraagt.
De raming voor de werken "exterieur" bedraagt € 282.188,04 inclusief btw. Hiervan kan € 122.828,95 gesubsidieerd worden, waardoor de eigen inbreng € 159.359,09 inclusief btw bedraagt.
De werken zouden aldus over twee opeenvolgende fases uitgevoerd kunnen worden.
Momenteel is er geen budget voorzien binnen het huidige meerjarenplan in het kader van de onderhoudswerken van Kapel Ten Eikenen. Indien het college van burgemeester en schepenen beslist om hier de nodige budgetten toe te voorzien, dan kan dit mits de voorwaarde dat er budget verschoven wordt of dat er bij de aanpassing van het meerjarenplan extra budget wordt voorzien. Dit laatste gebeurt steeds onder het gegeven dat de financiële evenwichtsvoorwaarden van het meerjarenplan overeind blijven. Bijkomend dient er bij de verwezenlijking van het project rekening te worden gehouden met het geldende regelgevend kader (wet op overheidsopdrachten / interne aankoopprocedure).
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de ramingen "renovatie exterieur" en "renovatie interieur".
Het college van burgemeester en schepenen beslist om deze ramingen mee te nemen ter bespreking bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan 2026-2031.
Het bestek en de raming voor de opdracht “Project Rendierjagerspad" op Molenheide.
In het kader van de opdracht “Project Rendierjagerspad" op Molenheide werd een bestek met nr. 23/7674 opgesteld door de ontwerper.
De uitgave voor deze opdracht per perceel werd geraamd op:
De totale uitgave van de opdracht werd geraamd op € 1.037.404,33 excl. btw of € 1.255.259,24 incl. btw.
De gemeenteraad verleende in zitting van 27 november 2023 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure.
De plaatsingsprocedure werd opgestart door het college van burgemeester en schepenen in zitting op 28 november 2023. De uiterlijke inschrijvingsdatum was 20 februari 2024.
Er werden 7 offertes ingediend.
De ontwerper, Fugzia, stelde een PV van nazicht op op 3 mei 2024. Hieruit blijkt dat geen enkele firma slaagt voor het onderzoek van de uitsluitingsgronden. In het bijzonder legt geen enkele firma drie referenties voor die voldoen aan de in de opdrachtdocumenten gestelde eisen (selectiecriterium). Hierdoor kan geen enkele offerte weerhouden of verder beoordeeld worden.
Het PV van nazicht is integraal toegevoegd aan dit besluit. Er wordt voorgesteld de opdracht aan niemand te gunnen en de procedure stop te zetten.
De opdracht kan gewijzigd worden door aangepaste opdrachtdocumenten goed te laten keuren door het bevoegd orgaan, de gemeenteraad. De gewijzigde opdracht kan nadien op de markt gebracht worden.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de opdracht voor werken met titel "Project "Molenheide" aan het Rendierjagerspad" aan geen enkele inschrijver te gunnen en de procedure stop te zetten.
Artikel 2
Het aanbestedingsverslag in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.
Op datum van 11 maart 2024 heeft de voorlopige oplevering plaatsgevonden met
betrekking tot het in de rand vermelde project in het bijzijn van de deskundige patrimonium
van de gemeente Zonhoven Dirk Tytgat, de aannemer wegenis- en rioleringswerken
VANGEEL WEGENBOUW, FLUVIUS, ontwikkelaars LIBURNI NV en IPON NV en
waarnemend Studiebureau 0-MIKRON BV.
Het proces-verbaal van voorlopige oplevering werd door alle partijen getekend.
Na grondig onderzoek ter plaatse van alle uitvoeringswerken wordt door bovenstaanden eensgezind geacteerd dat de werken zich in de staat van voorlopige oplevering bevinden mits aan de volgende geformuleerde opmerkingen voldaan werd tegen 30 april 2024:
Bijgevolg ben ik, Dirk Tytgat, onder voorbehoud van bovengenoemde opmerkingen, tot de voorlopige oplevering overgegaan.
Het college van burgemeester en schepenen keurt het proces verbaal van voorlopige oplevering voor de herverkaveling lot 32 t.h.v. de Herestraat betreffende de aangelegde wegenis, riolering en aanhorigheden, goed.
Het college van burgemeester en schepenen deelt de agendapunten mee aan de voorzitter van de gemeenteraad Sofie Vanoppen voor agendering op de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad (zie bijlage).
Klik hier om de dossiers te raadplegen.
Voorzitter Sofie Vanoppen roept de gemeenteraad bijeen op maandag 27 mei 2024 om 20.00 uur met als agenda de punten zoals in bijlage meegedeeld.