Terug
Gepubliceerd op 21/02/2024

2024_CBS_00131 - OMV - Vergunning - Dennenweg 11A - 2023/00197 - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 06/02/2024 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johny De Raeve, burgemeester; Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2024_CBS_00131 - OMV - Vergunning - Dennenweg 11A - 2023/00197 - Goedkeuring 2024_CBS_00131 - OMV - Vergunning - Dennenweg 11A - 2023/00197 - Goedkeuring

Motivering

Feiten context en argumentatie

VERSLAG GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Dossiernummer:    2023/00197
Referentie omgevingsloket: OMV_2023127033
Inrichtingsnummer: 20230925-0095
Ondernemingsnummer exploitant:      

De aanvraag, ingediend door de heer Kobe Lobbinger wonende te Kneuterweg 11 te 3520 Zonhoven, werd ontvangen op 30/09/2023 en op 27/10/2023 ontvankelijk en volledig verklaard.

De aanvraag gaat over een terrein, gelegen Dennenweg 11A, kadastraal gekend als afdeling 2 sectie D nr. 132G140.

De aanvraag gaat over het bouwen van een eengezinswoning, het rooien van bomen en een bronbemaling.

De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen en de exploitatie van een of meerdere ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de geldende wettelijke bepalingen, (in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende Algemene Bepalingen inzake Milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid, het decreet Natuurbehoud en hun uitvoeringsbesluiten).

1.    STEDENBOUWKUNDIGE BASISGEGEVENS

De locatie van de aanvraag is volgens het Origineel bij Koninklijk besluit goedgekeurd gewestplan op 3 april 1979 gelegen in woonuitbreidingsgebied.

De locatie van de aanvraag is niet gelegen binnen een bijzonder plan van aanleg.

De locatie van de aanvraag is niet gelegen binnen een ruimtelijk uitvoeringsplan.

Het project maakt deel uit van de goedgekeurde verkaveling 7204.V.85/8 goedgekeurd op 27 april 1987, het betreft lot 8.

De verkaveling is ouder dan 15 jaar.  Daarom vormen de verkavelingsvoorschriften niet langer een weigeringsgrond en moet er een toetsing gebeuren van de goede ruimtelijke ordening.

Volgende verordeningen zijn van kracht:
• algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven goedgekeurd op 8 juli 2005;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten,... goedgekeurd op 23 juni 2006;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.

2.    HISTORIEK

Volgende dossiers zijn relevant:
• Verkavelingsvergunning (7204.V.85/8/1) voor het verkavelen van een grond - geweigerd op 24/06/1985.
• Verkavelingsvergunning (7204.V.85/8) voor het verkavelen van een grond - goedgekeurd op 27/04/1987.

3.    BESCHRIJVING OMGEVING EN AANVRAAG

Beschrijving van de plaats & omgeving

Het perceel bevindt zich langs de Dennenweg, een gemeenteweg.
De omgeving bestaat uit zowel vrijstaande als halfopen eengezinswoningen.
De bebouwing in de omgeving varieert qua bouwhoogte, dakprofiel alsook materiaalgebruik.

Het perceel is momenteel onbebouwd.

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag gaat over het bouwen van een eengezinswoning en het rooien van bomen (deels ontbossen).

De woning wordt ingeplant op 10m achter de rooilijn / voorste perceelgrens, op minimum 3,04m van de linker perceelgrens en op minimum 3,35m van de rechter perceelgrens.
In de linker zijtuinstrook wordt een buitentrap naar de kelder voorzien. Deze wordt ingeplant op minimum 1,54m van de linker perceelgrens.
De op te richten woning betreft een gelijkvloerse eengezinswoning met een bouwdiepte van 17m en een bouwbreedte van maximaal 14,75m (incl. buitentrap).
De woning wordt uitgevoerd met een plat dak. De dakrandhoogte is deels gelegen op 2,85m en deels op 3,70m ten opzichte van de as van de weg.

De gevelafwerking is voorzien in grijs genuanceerde gevelsteen gecombineerd met zwarte aluminium gevelbekleding.

Behoudens de woning worden ook verhardingen voorzien.
In de voortuin wordt een oprit aangelegd met een breedte van 3m ter hoogte van de rooilijn / voorste perceelgrens. De inrit wordt ingeplant op 0,40m van de rechter perceelgrens.
De inritverharding bestaande uit kiezel wordt aangelegd over een lengte van 17,10m. De inrit verleent toegang tot de niet-overdekte parkeerplaats in de rechter zijtuinstrook alsook tot de dubbele parkeerplaats in de voortuin.. De dubbele parkeerplaats wordt evenwijdig met de voorliggende weg ingeplant.
Tevens wordt een toegangspad naar de voordeur van de woning aangelegd.  Dit pad wordt uitgevoerd in klinkers (12m²).

De aanvraag omvat tevens het rooien van bomen / ontbossen van een gedeelte van het perceel.
Er werd hieromtrent het advies gevraagd aan het Agentschap Natuur en Bos. Zij verleenden op 22 december 2023 een voorwaardelijk gunstig advies. Dit advies, aangehaald onder de titel ‘Boscompensatie’ zal integraal gevolgd moeten worden.

Beschrijving van de milieuaspecten

De aanvraag betreft een nieuwe ingedeelde inrichting, namelijk een tijdelijke bemaling voor de aanleg van een onderkelderde eengezinswoning, voor een totaaldebiet van 27.700 m³/jaar, voor een periode van max. 90 dagen.

Met volgende aangevraagde rubrieken:

Rubriek

Omschrijving

Hoeveelheid

Klasse

53.2.2°a)

tijdelijke bronbemaling (Nieuw)

27700 m³/jaar

3

 Zodat de ingedeelde inrichting of activiteit voortaan omvat:

Rubriek

Omschrijving

Hoeveelheid

Klasse

53.2.2°a)

tijdelijke bronbemaling (Nieuw)

27700 m³/jaar

3


4.    OPENBAAR ONDERZOEK 

Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.

Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 6 november 2023 t.e.m. 5 december 2023.

5.    ADVIEZEN

Aan volgende adviesverleners werd advies gevraagd:
• dienst facilitair management
• Agentschap voor Natuur en Bos
• Fluvius.

6.    PROJECT-MER

 De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van bijlage I, II en III van het besluit inzake projectmilieueffectrapportage van 10 december 2004 en latere wijzigingen.

7.    INHOUDELIJKE BEOORDELING

 Decretale beoordelingselementen

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de VCRO kan gesteld worden dat de Dennenweg een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag gaat niet over de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook.
Verder is het goed niet getroffen door een rooilijn.

Zonering

Het perceel is volgens het zoneringsplan voor riolering, van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), gelegen in centraal gebied. Er is al geruime tijd riolering aanwezig en die is aangesloten op een waterzuivering. Er moet geen septische put voorzien worden.

Waterparagraaf

Het decreet over het integraal waterbeleid van 18 juli 2003, gewijzigd door het wijzigingsdecreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013, legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd worden. Deze watertoets schat de eventuele schadelijke effecten in ten koste van de watersystemen bij de inname van ruimte.

Sedert de inwerkingtreding van omzendbrief OMG/2022/1 d.d. 15/12/2022 dient de vergunningverlenende overheid de watertoets op een gewijzigde manier uit te voeren bij dossiers ingediend vanaf 01/01/2023.  De watertoetsprocedure werd geoptimaliseerd, er werden aandachtspunten en richtlijnen geformuleerd en het kaartmateriaal inzake overstromingsgevoelige gebieden werd aangepast.

Het voorliggende bouwproject heeft geen omvangrijke oppervlakte en ligt noch in een pluviaal, noch in een fluviaal overstromingsgebied. Het terrein is logischerwijze evenmin in een gebied voor zeeoverstromingen gesitueerd.

Daarom moet in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt is. Enkel door de toename van de verharde oppervlakte wordt de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Dit moet gecompenseerd worden overeenkomstig de normen vastgelegd in de geldende gewestelijke hemelwaterverordening:

De plannen geven aan dat voor de nieuw opgerichte woning met een horizontale dakoppervlakte van 225,25m² een hemelwaterput voorzien wordt met een inhoud van 10 000 liter en recuperatie van het hemelwater voor de toiletten en een buitenkraan. De overloop van de hemelwaterput wordt aangesloten op een infiltratievoorziening waarvan de oppervlakte (12m²) en het volume (5 0000 liter) voldoen aan de verordening.

De verordening is niet van toepassing op de aanleg van de voorziene verhardingen. Het hemelwater dat op de verharding valt, wordt namelijk niet opgevangen en afgevoerd, maar kan volgens de aanvraag op natuurlijke wijze op eigen terrein in de bodem infiltreren.

Gezien de aanvraag voldoet aan de hemelwaterverordening, doorstaat deze ook de droogtetoets. Het effect van droogte wordt namelijk gemilderd door het regenwater dat op het terrein terecht komt maximaal vast te houden.

Natuurtoets

Het perceel is niet gelegen binnen of grenzend aan een speciaal beschermingsgebied.  Omwille van de ligging, de aard van het project en de afstand tot de waardevolle natuurgebieden wordt gesteld dat er geen impact is van de projectaanvraag op de natuurwaarden.

Boscompensatie

De aanvraag houdt een ontbossing in.  Daarom werd advies ingewonnen bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Zij verleenden op 22 december 2023 een voorwaardelijk gunstig advies, nl.:

Ruimtelijke bestemming
woonuitbreidingsgebieden

Beschermingsstatus
Niet in VEN, habitatrichtlijn- of vogelrichtlijngebied gelegen.

Biologische waarderingskaart
sz

Rechtsgrond
Dit advies wordt verstrekt door het Agentschap voor Natuur en Bos op basis van de volgende wetgeving:
Artikel 35. § 4 Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
Artikel 90 bis Bosdecreet van 13 juni 1990 (in het kader van ontbossing).

Bespreking aanvraag
De aanvraag betreft de bouw van een ééngezinswoning.
De ontbossing en de voorgestelde werken zijn verenigbaar met de bestemmingsvoorschriften en kan dus gezien worden i.k.v. de realisatie van de gewestplanbestemming. Gelet op de ruimtelijke bestemming is er buiten het gegeven van goed- of afkeuring van het boscompensatievoorstel en beoordeling van de eigenlijke ontbossing geen verdere adviesvereiste aan ons agentschap.

Bespreking boscompensatievoorstel
Uit het dossier kan afgeleid worden dat de aanvrager een oppervlakte van 450 m² wenst te ontbossen.
Volgens onze gegevens is het perceel bezet met gemengd bos.
Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos is er voor het uitvoeren van de geplande werken een ontbossing nodig van 615 m².
384 m² dient als bos behouden te worden.

Na onderzoek van het compensatievoorstel overwoog het Agentschap voor Natuur en Bos een aanpassing aan dit voorstel. Op 21/12/2023 meldde de aanvrager dat hij/zij niet akkoord ging met de voorgestelde wijzigingen. De bemerkingen werden deels weerhouden omdat:
De aanvrager wenst 450 m² te ontbossen en de rest als bos te behouden (549m²).
Volgens onze gegevens dient er 615 m² ontbost te worden(rondom de woning en verhardingen werden randzones van minimum 3 m breedte als ontbost aangerekend) en 384 m² als bos te behouden, 500 m² sociale vrijstelling is van toepassing, bijgevolg dient er nog 115 m² (factor 1,5) gecompenseerd te worden.
115 m² x 1,5 factor x index 4,22% = 727,95 € 

Bijgevolg kan het Agentschap voor Natuur en Bos een definitieve beslissing aangaande dit compensatievoorstel nemen.

Het compensatievoorstel wordt goedgekeurd, maar aangepast. De motivering voor de aanpassing bevindt zich in het laatste deel van het goedgekeurde boscompensatievoorstel, in bijlage bij deze brief. Dit compensatievoorstel moet integraal deel uitmaken van de omgevingsvergunning.

Het dossier is bij het Agentschap voor Natuur en Bos geregistreerd onder het kenmerk 23-217352.

Wanneer u als vergunningverlenende instantie het advies van Agentschap voor Natuur en Bos niet wenst te volgen en de ontbossing voor een andere oppervlakte wenst toe te staan dan vermeld in het goedgekeurde of aangepaste compensatievoorstel, dan moet u voorafgaand aan het verlenen van de vergunning het compensatievoorstel opnieuw aan ons agentschap voorleggen, met de vraag om het aan te passen naar de gewenste bosoppervlakte. Het is belangrijk dat de te compenseren bosoppervlakte overeenstemt met de vergunde te ontbossen oppervlakte. De vergunningverlenende instantie heeft zelf niet de bevoegdheid om het compensatievoorstel aan te passen.

Bemaling
Om het project te kunnen verwezenlijken wordt een bemaling aangevraagd voor een duur van 90 dagen. Op jaarbasis gaat het over een debiet van 27.700,00 m³. Het bemalingswater wordt geloosd in het gemengd rioleringsstelsel.

Binnen de maximale reikwijdte van het verdrogend effect bevinden zich geen aandachtzones voor natuur. In de periferie van de invloedsfeer bevindt zich wel een verdrogingsgevoelig elzenbroekbos in woonuitbreidingsgebied. We verwachten dat, gezien de relatief beperkte bemalingsperiode, eventuele schade tijdelijk en herstelbaar is door een snel herstel van de grondwatertafel na afloop van de werken.

Conclusie
Op basis van bovenstaande uiteenzetting verleent het Agentschap voor Natuur en Bos een gunstig advies mits naleving van de volgende voorwaarde:

-   Het goedgekeurde boscompensatievoorstel met inbegrip van haar voorwaarde(n) dient integraal deel uit te maken van de stedenbouwkundige vergunning.
-   De bomen dienen gekapt te worden buiten de schoontijd (= april tot eind juni).

Volgende voorwaarden moeten letterlijk in de vergunningsvoorwaarden van de omgevingsvergunning worden opgenomen:

-  De vergunning wordt verleend op grond van artikel 90bis, §5, derde lid, van het Bosdecreet en onder de voorwaarden zoals opgenomen in het hierbij gevoegde compensatieformulier met kenmerk: 23217352.
- De te ontbossen oppervlakte bedraagt 615. Deze oppervlakte valt niet meer onder het toepassingsgebied van het Bosdecreet. 500 m² sociale vrijstelling is van toepassing.
- De resterende bosoppervlakte 384 moet ALS BOS behouden blijven. Bijkomende kappingen in deze zone kunnen maar uitgevoerd worden mits machtiging door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is evenmin toegelaten in deze zone constructies op te richten of ingrijpende wijzigingen van de bodem, de strooisel-, kruid- of boomlaag uit te voeren.
- De ontbossing kan enkel worden uitgevoerd conform het plan toegevoegd als bijlage, waarop ook de als bos te behouden zones zijn aangeduid.
-  De bosbehoudsbijdrage van € 727,95  dient binnen de 4 maanden, vanaf de datum waarop gebruik mag gemaakt worden van deze vergunning, gestort te worden. Het overschrijvingsformulier voor het vereffenen van de bosbehoudsbijdrage zal rechtstreeks door ons Agentschap worden overgemaakt aan de aanvrager van zodra de vergunning van kracht wordt.

Om een correcte inning van de bosbehoudsbijdrage en/of controle op de compenserende bebossingen mogelijk te maken, is het verplicht dat de vergunningverlenende instantie zo snel mogelijk een afschrift van haar beslissing bezorgt aan het Agentschap voor Natuur en Bos. De vergunningverlenende instantie dient ons ook op de hoogte te brengen van een eventuele (opschortende) beroepsprocedure tegen de genomen beslissing.

Alle van nature in het wild levende vogelsoorten en vleermuizen zijn beschermd in het Vlaamse Gewest op basis van het Soortenbesluit van 15 mei 2009. De bescherming heeft onder meer betrekking op de nesten van de vogels en de rustplaatsen van de vleermuizen (artikel 14 van het Soortenbesluit). Bij het uitvoeren van werken in de periode van 1 maart tot 1 juli moet men er zich – vóór men overgaat tot de uitvoering van de werken – van vergewissen dat geen nesten van beschermde vogelsoorten beschadigd, weggenomen of vernield worden. Bij het werken aan (oude) constructies of het kappen van bomen dient men na te gaan vóór de werken beginnen of er vleermuizen aanwezig zijn. Als nesten of rustplaatsen in het gedrang komen dient de aanvrager contact op te nemen met het Agentschap voor Natuur en Bos via het algemeen e-mailadres van AVES.

Erfgoed- & Archeologietoets

Het perceel is niet gelegen binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht. Er zijn (geen) monumenten in de omgeving.
Conform het Onroerenderfgoeddecreet d.d. 12/07/2013 en latere wijzigingen is geen bekrachtigde archeologienota verplicht voor de aanvraag gezien de oppervlakte van het perceel kleiner is dan 3000 m².

Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening

De verkaveling is ouder dan 15 jaar. Daarom vormen de verkavelingsvoorschriften niet langer een weigeringsgrond, en moet er een toetsing gebeuren van de goede ruimtelijke ordening.

Functionele inpasbaarheid
De aanvraag betreft de oprichting van een eengezinswoning.  De woonfunctie is functioneel inpasbaar op deze locatie.

Mobiliteitsimpact
De inritverharding heeft een lengte van 17,10m en verleent toegang tot een niet-overdekte parkeerplaats in de rechter zijtuin alsook tot een dubbele niet-overdekte parkeerplaats in de voortuin. De dubbele parkeerplaats wordt evenwijdig ingeplant met de voorliggende weg.
Het stallen van voertuigen gebeurt geheel op eigen terrein waardoor de last van het autobezit niet wordt afgeschoven naar het openbaar domein.

Schaal
De bouwbreedte alsook de bouwhoogte wijken af van de verkavelingsvoorschriften.
De woning met uitzondering van de buitentrap naar de kelder wordt ingeplant op minimum 3,35m van de linker en de rechter perceelgrens waardoor de zijtuinen een minimale breedte van 3m respecteren.
De woning bestaat uit 1 bouwlaag en wordt uitgevoerd met een plat dak. De dakrandhoogte is gelegen op 3,70m ten opzichte van de as van de weg (= 3,50m ten opzichte van het maaiveld). De voorgestelde hoogte is noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de hedendaagse isolatienormen.
De bebouwing in de omgeving varieert sterk qua bouwhoogte, dakprofiel alsook materiaalgebruik.  Rekening houdend met de gevarieerde bebouwing in de directe omgeving zal het voorgestelde niet als storend ervaren worden in het bestaande straatbeeld.

Ruimtegebruik en bouwdichtheid
Het ontwerp voorziet een eengezinswoning wat een minimale woondichtheid betreft op het perceel en aanvaardbaar is op deze locatie.
De bebouwing heeft een oppervlakte van 225,25m² en de verharding 128m².  Rekening houdend met de oppervlakte van het perceel resteert er een tuinzone (bos) van meer dan 64%, wat tegemoet komt aan de visie van de gemeente Zonhoven.

Visueel-vormelijke elementen
De gevelafwerking van de woning is voorzien in grijs genuanceerde gevelsteen gecombineerd met zwarte aluminium gevelbekleding.
De bebouwing in de omgeving varieert qua bouwstijl alsook materiaalgebruik.  Bijgevolg zal het voorgestelde materiaalgebruik niet als storend ervaren worden in het straatbeeld.

Cultuurhistorische aspecten 
Het perceel is niet gelegen in of nabij een beschermd dorpsgezicht. De aanvraag is niet gelegen in een beschermde archeologische site. De aanvraag is, bekeken vanuit de erfgoedaspecten, aanvaardbaar.

Bodemreliëf
Het bestaande maaiveld wordt opgehoogd met 0,26m waardoor het nieuwe maaiveld gelegen is op 0,20m boven de as van de voorliggende weg.
Om hinder op vlak van o.a. de waterhuishouding te voorkomen moet het bestaande terreinniveau behouden blijven of dient het terreinniveau aan te sluiten op het niveau van de buur en dit over een strook van 1m langsheen de perceelsgrenzen 

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen
De aanvraag creëert voldoende woonkwaliteit en gebruiksgenot voor de bewoners.  Door de aanvraag ontstaat geen bijkomende hinder.

Milieutechnisch luik
Het project voorziet in de aanvraag een ingedeelde inrichting of activiteit, namelijk een tijdelijke bemaling voor de aanleg van een onderkelderde eengezinswoning. 

Milieu-aspecten
Voor de realisatie van de bouw moet een grondwatertafelverlaging van 3m64 bekomen worden. Er zullen 21 aanzuigpunten geplaatst worden, op een diepte van max. 8 meter.
Het gevraagde opstartdebiet bedraagt 18,26 m³/uur gedurende de eerste 5 dagen. Gedurende de volgende 85 dagen bedraagt het gevraagde debiet 11,29 m³/uur. Dit komt volgens de bemalingsnota neer op een jaardebiet van 25.215 m³. 

Er wordt echter 27.700 m³/jaar aangevraagd in de omgevingsvergunning. Gezien de tegenstrijdige vermelde jaardebieten en het feit dat het opgepompte debiet ten alle tijden zo laag mogelijk dient gehouden te worden, kan slechts akkoord gegaan worden met het debiet van 25.215 m³/jaar.

Ligging t.o.v. de buurt
De inrichting is volgens het gewestplan gelegen in woonuitbreidingsgebied.
In een straal van 100 m zijn een twintigtal woningen gelegen.
Op 3 m van de perceelsgrenzen staat een woning.
Dit maakt dat de inrichting hinder kan creëren voor de buurt.

Geluidshinder
Door de aard van de activiteiten kan het bedrijf geluidshinder veroorzaken die buiten het bedrijf waar te nemen is: geluidshinder door het oppompen van water.
Indien de stroomgroep geluidshinder vormt voor de omwonenden, moeten onmiddellijk gepaste maatregelen genomen worden om de hinder tot een absoluut minimum te beperken.

Grondwaterwinning
De exploitant vraagt een grondwaterwinning aan, voor de toepassing: bemaling voor de realisatie van een onderkelderde eengezinswoning.
Volgende meetinrichting is aanwezig: debietsmeter.

De aanvraag houdt een bronbemaling in met een debiet van max. 18,26 m³/uur. De exploitant geeft aan te willen lozen op het gemengde stelsel van de Dennenweg. Wanneer het bemalingswater geloosd wordt in de openbare riolering met een debiet van meer dan 10m³/uur, is een toelating van Aquafin noodzakelijk. Volgens onze gegevens beschikt de Dennenweg echter over een gescheiden rioleringsstelsel. Het bemalingswater dient bijgevolg geloosd te worden op de RWA-streng van de Dennenweg.

Voorwaarden
Gezien bovenstaande motivering worden volgende voorwaarden voorgesteld:

•    Het maximale toegestane debiet dat bemaald mag worden bedraagt 25.215 m3/jaar.

•    Indien de bemaling in werking is tussen de maanden april tot en met september moet de mogelijkheid tot hergebruik van het grondwater worden aangeboden aan derden. Dit kan door de plaatsing van een open opvangbak met overloop naar de RWA-leiding, op de rooilijn.  Via de toegestuurde affiche maakt de bouwheer dit kenbaar aan derden met eventueel zijn/haar contactgegevens erbij.

•    Een goed functionerende debietsteller moet aanwezig zijn op elke pomp.  

•    Wekelijks dient er een registratie te gebeuren van de opgepompte debieten grondwater. Deze gegevens worden in een logboek bijgehouden dat ter inzage wordt gehouden voor de toezichthoudende overheid. 

•    De sectorale voorwaarden van Vlarem II, hoofdstuk 5.53, moeten nageleefd worden.

•    Het bemalingswater dient geloosd te worden op de RWA-streng van het gescheiden rioleringsstelsel van de Dennenweg. 

•    De droogzuiging wordt onmiddellijk verwijderd zodra dit bouwtechnisch mogelijk is en wordt beperkt in tijd en debiet tot het absolute, noodzakelijke, minimum. 

•    De lozing van het grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken.

•    Indien de stroomgroep geluidshinder vormt voor de omwonenden, moeten onmiddellijk gepaste maatregelen genomen worden om de hinder tot een absoluut minimum te beperken. 

•    De bemaling mag de duur van 90 dagen niet overschrijden.

Vergunningstermijnen
Het omgevingsproject vraagt een omgevingsvergunning van bepaalde duur, namelijk 90 dagen, voor een bronbemaling met een maximaal debiet van 25.215 m³/jaar. Gezien bovenstaande motivering, kan dit gevolgd worden.

Resultaten van het openbaar onderzoek

Er werden geen bezwaren ingediend.

Bespreking van de adviezen

•    Het advies van Fluvius d.d. 7 november 2023 is voorwaardelijk gunstig.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies.  De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden.

•    Het advies van dienst facilitair management d.d. 23 november 2023 is voorwaardelijk gunstig.

Gunstig voor de werken zoals voorgesteld, mits er voldaan wordt aan volgende voorwaarden:
Nemen van de nodige maatregelen om de te behouden bomen maximaal te beschermen tijdens de werken.
Zo worden er geen materialen gestapeld binnen de kroonprojectie, wordt de grondslag van het terrein binnen de kroonprojectie niet gewijzigd, worden er geen graafwerken binnen de kroonprojectie uitgevoerd en is er geen werfverkeer binnen de kroonprojectie. Indien dit laatste niet te vermijden is, zal de aannemer nodige maatregelen nemen om bodemverdichting te vermijden, zoals bv. het gebruik van rijplaten.
De te behouden bomen kunnen in de toekomst enkel nog verwijderd worden na goedkeuring van een gemotiveerde vergunningsaanvraag.
Volgende linken bevatten nuttige info m.b.t. het beschermen van bomen op een werf:
-  https://www.deboomdokter.be/bomen-beschermen/
-  https://www.vvog.info/publicaties/beschermen-van-bomen

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden.

•    Het advies van Agentschap voor Natuur en Bos d.d. 22 december 2023 is voorwaardelijk gunstig, zoals hoger aangehaald bij de titel ‘Boscompensatie’.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden.

8.    ADVIES GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Stedenbouwkundig Advies
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, en dat het gevraagde verenigbaar is met een goede ruimtelijke ordening, mits het opleggen van voorwaarden.

Milieu Advies
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de uitbating in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, mits het opleggen van voorwaarden.
Dit voor volgende rubrieken:  

Inrichting

Rubriek

Omschrijving

Hoeveelheid

Klasse

bronbemaling

53.2.2°a)

tijdelijke bronbemaling

 27700 m³/jaar

3

De vergunningsduur kan verleend worden voor bepaalde duur, namelijk een periode van 90 dagen, voor een bronbemaling met een maximaal debiet van 25.215 m³/jaar.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar adviseert volgende voorwaarden op te leggen:

Stedenbouwkundige voorwaarden
• Het advies van Fluvius moet gevolgd worden.
• Er moet integraal voldaan worden aan het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos:
“Op basis van bovenstaande uiteenzetting verleent het Agentschap voor Natuur en Bos een gunstig advies mits naleving van de volgende voorwaarde:
- Het goedgekeurde boscompensatievoorstel met inbegrip van haar voorwaarde(n) dient integraal deel uit te maken van de stedenbouwkundige vergunning.
- De bomen dienen gekapt te worden buiten de schoontijd (= april tot eind juni).
Volgende voorwaarden moeten letterlijk in de vergunningsvoorwaarden van de omgevingsvergunning worden opgenomen:
- De vergunning wordt verleend op grond van artikel 90bis, §5, derde lid, van het Bosdecreet en onder de voorwaarden zoals opgenomen in het hierbij gevoegde compensatieformulier met kenmerk: 23217352.
- De te ontbossen oppervlakte bedraagt 615. Deze oppervlakte valt niet meer onder het toepassingsgebied van het Bosdecreet. 500 m² sociale vrijstelling is van toepassing.
- De resterende bosoppervlakte 384 moet ALS BOS behouden blijven. Bijkomende kappingen in deze zone kunnen maar uitgevoerd worden mits machtiging door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is evenmin toegelaten in deze zone constructies op te richten of ingrijpende wijzigingen van de bodem, de strooisel-, kruid- of boomlaag uit te voeren.
- De ontbossing kan enkel worden uitgevoerd conform het plan toegevoegd als bijlage, waarop ook de als bos te behouden zones zijn aangeduid.
- De bosbehoudsbijdrage van € 727,95 dient binnen de 4 maanden, vanaf de datum waarop gebruik mag gemaakt worden van deze vergunning, gestort te worden. Het overschrijvingsformulier voor het vereffenen van de bosbehoudsbijdrage zal rechtstreeks door ons Agentschap worden overgemaakt aan de aanvrager van zodra de vergunning van kracht wordt.”
• Er dient voldaan te worden aan de voorwaarden opgelegd in het advies van de dienst facilitair management.
• Het bestaande terreinniveau dient voor een strook van 1m langsheen de perceelsgrenzen behouden te blijven of mag nooit hoger gebracht worden dan het niveau van de aanpalende percelen.

Bijzondere milieuvoorwaarde
• Indien de bemaling in werking is tussen de maanden april tot en met september moet de mogelijkheid tot hergebruik van het grondwater worden aangeboden aan derden. Dit kan door de plaatsing van een open opvangbak met overloop naar de RWA-leiding, op de rooilijn. Via de toegestuurde affiche maakt de bouwheer dit kenbaar aan derden met eventueel zijn/haar contactgegevens erbij.
• Een goed functionerende debietsteller moet aanwezig zijn op elke pomp.
• Wekelijks dient er een registratie te gebeuren van de opgepompte debieten grondwater. Deze gegevens worden in een logboek bijgehouden dat ter inzage wordt gehouden voor de toezichthoudende overheid.
• De sectorale voorwaarden van Vlarem II, hoofdstuk 5.53, moeten nageleefd worden.
• Het bemalingswater dient geloosd te worden op de RWA-streng van het gescheiden rioleringsstelsel van de Dennenweg.
• De droogzuiging wordt onmiddellijk verwijderd zodra dit bouwtechnisch mogelijk is en wordt beperkt in tijd en debiet tot het absolute, noodzakelijke, minimum.
• De lozing van het grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken.
• Indien de stroomgroep geluidshinder vormt voor de omwonenden, moeten onmiddellijk gepaste maatregelen genomen worden om de hinder tot een absoluut minimum te beperken.
• De bemaling mag de duur van 90 dagen niet overschrijden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar d.d. 30/01/2024 en volgt dit standpunt integraal.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist tot het voorwaardelijk afleveren van de omgevingsvergunning aan de heer Kobe Lobbinger wonende te Kneuterweg 11 te 3520 Zonhoven voor het bouwen van een eengezinswoning, het rooien van bomen en een bronbemaling, gelegen te Dennenweg 11A, kadastraal gekend als afdeling 2 sectie D nr. 132G140.
De aanvraag voor de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit omvat:

Rubriek

Omschrijving

Hoeveelheid

Klasse

53.2.2°a)

tijdelijke bronbemaling (Nieuw)

27700 m³/jaar

3

De vergunningsduur kan verleend worden voor bepaalde duur, namelijk een periode van 90 dagen, voor een bronbemaling met een maximaal debiet van 25.215 m³/jaar.

Artikel 3

Volgende voorwaarden worden opgelegd:
Stedenbouwkundige voorwaarden

  • Het advies van Fluvius moet gevolgd worden.
  • Er moet integraal voldaan worden aan het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos:
    “Op basis van bovenstaande uiteenzetting verleent het Agentschap voor Natuur en Bos een gunstig advies mits naleving van de volgende voorwaarde:
    - Het goedgekeurde boscompensatievoorstel met inbegrip van haar voorwaarde(n) dient integraal deel uit te maken van de stedenbouwkundige vergunning.
    - De bomen dienen gekapt te worden buiten de schoontijd (= april tot eind juni).
    Volgende voorwaarden moeten letterlijk in de vergunningsvoorwaarden van de omgevingsvergunning worden opgenomen:
    - De vergunning wordt verleend op grond van artikel 90bis, §5, derde lid, van het Bosdecreet en onder de voorwaarden zoals opgenomen in het hierbij gevoegde compensatieformulier met kenmerk: 23217352.
    - De te ontbossen oppervlakte bedraagt 615. Deze oppervlakte valt niet meer onder het toepassingsgebied van het Bosdecreet. 500 m² sociale vrijstelling is van toepassing.
    - De resterende bosoppervlakte 384 moet ALS BOS behouden blijven. Bijkomende kappingen in deze zone kunnen maar uitgevoerd worden mits machtiging door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is evenmin toegelaten in deze zone constructies op te richten of ingrijpende wijzigingen van de bodem, de strooisel-, kruid- of boomlaag uit te voeren.
    - De ontbossing kan enkel worden uitgevoerd conform het plan toegevoegd als bijlage, waarop ook de als bos te behouden zones zijn aangeduid.
    - De bosbehoudsbijdrage van € 727,95  dient binnen de 4 maanden, vanaf de datum waarop gebruik mag gemaakt worden van deze vergunning, gestort te worden. Het overschrijvingsformulier voor het vereffenen van de bosbehoudsbijdrage zal rechtstreeks door ons Agentschap worden overgemaakt aan de aanvrager van zodra de vergunning van kracht wordt.”
  • Er dient voldaan te worden aan de voorwaarden opgelegd in het advies van de dienst facilitair management.
  • Het bestaande terreinniveau dient voor een strook van 1m langsheen de perceelsgrenzen behouden te blijven of mag nooit hoger gebracht worden dan het niveau van de aanpalende percelen.
    • Bijzondere milieuvoorwaarde

      • Indien de bemaling in werking is tussen de maanden april tot en met september moet de mogelijkheid tot hergebruik van het grondwater worden aangeboden aan derden. Dit kan door de plaatsing van een open opvangbak met overloop naar de RWA-leiding, op de rooilijn. Via de toegestuurde affiche maakt de bouwheer dit kenbaar aan derden met eventueel zijn/haar contactgegevens erbij.
      • Een goed functionerende debietsteller moet aanwezig zijn op elke pomp.  
      • Wekelijks dient er een registratie te gebeuren van de opgepompte debieten grondwater. Deze gegevens worden in een logboek bijgehouden dat ter inzage wordt gehouden voor de toezichthoudende overheid.
      • De sectorale voorwaarden van Vlarem II, hoofdstuk 5.53, moeten nageleefd worden.
      • Het bemalingswater dient geloosd te worden op de RWA-streng van het gescheiden rioleringsstelsel van de Dennenweg.
      • De droogzuiging wordt onmiddellijk verwijderd zodra dit bouwtechnisch mogelijk is en wordt beperkt in tijd en debiet tot het absolute, noodzakelijke, minimum.
      • De lozing van het grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken.
      • Indien de stroomgroep geluidshinder vormt voor de omwonenden, moeten onmiddellijk gepaste maatregelen genomen worden om de hinder tot een absoluut minimum te beperken.
      • De bemaling mag de duur van 90 dagen niet overschrijden.