Terug
Gepubliceerd op 17/04/2024

2024_CBS_00380 - Aktename melding voor droogzuiging - 2024/00043MM - Vogelsancklaan 325-327 - Kennisneming

College van burgemeester en schepenen
di 09/04/2024 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bram De Raeve, 1ste schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Johny De Raeve, burgemeester; Frederick Vandeput, 2de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2024_CBS_00380 - Aktename melding voor droogzuiging - 2024/00043MM - Vogelsancklaan 325-327 - Kennisneming 2024_CBS_00380 - Aktename melding voor droogzuiging - 2024/00043MM - Vogelsancklaan 325-327 - Kennisneming

Motivering

Feiten context en argumentatie

Het betreft een droogzuiging voor een onderkelderd bijgebouw en zwembad, te Vogelsancklaan 325-327, Zonhoven, 4de afdeling, sectie B, perceelnr. 714K.

Voor de realisatie van de bouw moet een grondwatertafelverlaging van 4 meter bekomen worden. Er zullen 27 aanzuigpunten geplaatst worden, op een diepte van max. 8 meter. 

Het gevraagde debiet bedraagt 41,25 m³/uur, gedurende de eerste 15 dagen. De daaropvolgende 75 dagen bedraagt het gevraagde debiet 35 m³/uur. Dit komt neer op een jaardebiet van 75.835 m³.  

Op 04/01/2024 werd reeds een omgevingsaanvraag (OMV_2024000760) ingediend voor een klasse 2 bemaling. Op 30/01/2024 werd bijkomende informatie gevraagd. Op 09/02/2024 vond een overleg plaats met de architect en het studiebureau dat de bemalingsnota opstelde. Tijdens dit overleg werd de werkwijze van de bouw toegelicht, en werden milderende maatregelen besproken die het op te pompen debiet konden verminderen. Ook werd meegedeeld dat de infiltratiegrachten, die als milderende maatregel waren voorgesteld in de omgevingsaanvraag, een vergunningsplichtige reliëfwijziging zijn. Er werd geen nieuwe projectinhoudversie ingediend, waarna het dossier onvolledig werd verklaard op 27/02/204.

De huidige melding is de aangepaste versie van de eerdere bemalingsaanvraag OMV_2024000760. Door de aanpassingen is de bemaling niet langer vergunningsplichtig, maar meldingsplichtig geworden. De voornaamste verandering is de manier hoe de liftput geplaatst zal worden. Door geen aparte droogzuiging te voorzien voor de liftput en deze in natte omstandigheden te plaatsen, kan de verlaging van het grondwaterpeil tot maximaal 4 meter onder het maaiveld beperkt worden. 

Als bijkomende milderende maatregelen zal de bemaling tot een periode van 3 maanden beperkt worden (t.o.v. de eerder gevraagde 4 maanden). Daarnaast zal er ook gewerkt worden met een gecontroleerde bemaling waardoor het grondwaterpeil niet verder verlaagd wordt dan nodig is. Het opgepompte debiet zal ook ten alle tijden beperkt worden tot maximaal 990 m³/dag.

Indien er meer dan 10 m³/uur geloosd wordt op een gemengd stelsel, dient op voorhand een toelating bij Aquafin aangevraagd te worden.  

Aangezien de Vogelsancklaan enkel over een gemengd rioleringsstelsel beschikt, werd gekozen om te lozen op de Merelstraat. Hier bevindt zich wel een gescheiden stelsel. Om hier op het RWA-stelstel te lozen, zal de exploitant een tijdelijke leiding aanleggen aan de inspectieput ter hoogte van Merelstraat 5. Om dit lozingspunt te bereiken, moet een leiding aangelegd worden over privéterrein. Hiervoor werd reeds toestemming bekomen van de eigenaars. 

Gezien het hoge debiet, werd door de exploitant voorgesteld om te lozen op de inspectieput i.p.v. de straatkolk van de Merelstraat.

De aanvraag is realistisch en kan gunstig beoordeeld worden gezien het beperkt debiet en de beperkte tijdsduur.

Gunstig voor een bronbemaling te Vogelsancklaan 325-327, voor de realisatie van een onderkelderd bijgebouw en zwembad, voor een debiet van 990 m³/dag, 75.835 m³/jaar, mits volgende voorwaarden:

* Een goed functionerende debietsteller moet aanwezig zijn op elke pomp.  

* De start en stopdatum van de bemaling met telkens de stand van de debietsteller (een foto van nemen) wordt gemeld aan de gemeentelijke dienst milieubeleid via leefmilieu@zonhoven.be.

* Wekelijks dient er een registratie te gebeuren van de opgepompte debieten grondwater. Deze gegevens worden in een logboek bijgehouden dat ter inzage wordt gehouden voor de toezichthoudende overheid. 

* Tweewekelijks wordt het logboek moet de gegevens van de opgepompte debieten grondwater aan de gemeentelijke dienst milieubeleid bezorgd via leefmilieu@zonhoven.be. 

* De sectorale voorwaarden van Vlarem II, hoofdstuk 5.53, moeten nageleefd worden.

* De droogzuiging wordt onmiddellijk verwijderd zodra dit bouwtechnisch mogelijk is en wordt beperkt in tijd en debiet tot het absolute, noodzakelijke, minimum. 

* De lozing van het grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken.

* De lozing van het grondwater gebeurt op de inspectieput van het RWA-stelsel van de Merelstraat.

* Er dient gebruik gemaakt te worden van een peilgestuurde bemaling zodat het grondwaterpeil niet verder verlaagd wordt dan nodig. 

* Indien de stroomgroep geluidshinder vormt voor de omwonenden, moeten onmiddellijk gepaste maatregelen genomen worden om de hinder tot een absoluut minimum te beperken.

* De bemaling mag de duur van 90 dagen niet overschrijden.

Besluit:

Artikel 1

De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft op 25/03/2024 akte genomen van de melding ingediend door Bouwwerken Karl Wijnants, Kustersstraat 16 te 3990 Peer, voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, zijnde een tijdelijke bemaling voor de realisatie van een onderkelderd bijgebouw en zwembad, voor een maximaal debiet van 75.835 m³/jaar, gelegen Vogelsancklaan 325-327, Zonhoven, 4de afdeling, sectie B, perceelnr. 714K, met rubriek: 53.2.2°b).

 

53.2.2°b)1°

wordt beperkt tot maximaal vier meter onder het maaiveld

Bemaling kelder

 

Artikel 2

Volgende voorwaarden moeten worden nageleefd:

  • Een goed functionerende debietsteller moet aanwezig zijn op elke pomp.  
  • De start en stopdatum van de bemaling met telkens de stand van de debietsteller (een foto van nemen) wordt gemeld aan de gemeentelijke dienst milieubeleid via leefmilieu@zonhoven.be.
  • Wekelijks dient er een registratie te gebeuren van de opgepompte debieten grondwater. Deze gegevens worden in een logboek bijgehouden dat ter inzage wordt gehouden voor de toezichthoudende overheid. 
  • Tweewekelijks wordt het logboek moet de gegevens van de opgepompte debieten grondwater aan de gemeentelijke dienst milieubeleid bezorgd via leefmilieu@zonhoven.be.
  • De sectorale voorwaarden van Vlarem II, hoofdstuk 5.53, moeten nageleefd worden.
  • De droogzuiging wordt onmiddellijk verwijderd zodra dit bouwtechnisch mogelijk is en wordt beperkt in tijd en debiet tot het absolute, noodzakelijke, minimum.
  • De lozing van het grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken.
  • De lozing van het grondwater gebeurt op de inspectieput van het RWA-stelsel van de Merelstraat.
  • Er dient gebruik gemaakt te worden van een peilgestuurde bemaling zodat het grondwaterpeil niet verder verlaagd wordt dan nodig.
  • Indien de stroomgroep geluidshinder vormt voor de omwonenden, moeten onmiddellijk gepaste maatregelen genomen worden om de hinder tot een absoluut minimum te beperken.
  • De bemaling mag de duur van 90 dagen niet overschrijden.

Deze aktename stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het besluit van de gemeentelijk omgevingsambtenaar.