Terug
Gepubliceerd op 17/04/2024

2024_CBS_00371 - OMV - Vergunning - Dorpsstraat 76 - 2023/00242 - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 09/04/2024 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bram De Raeve, 1ste schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Johny De Raeve, burgemeester; Frederick Vandeput, 2de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2024_CBS_00371 - OMV - Vergunning - Dorpsstraat 76 - 2023/00242 - Goedkeuring 2024_CBS_00371 - OMV - Vergunning - Dorpsstraat 76 - 2023/00242 - Goedkeuring

Motivering

Feiten context en argumentatie

VERSLAG GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Dossiernummer:    2023/00242
Referentie omgevingsloket:    OMV_2023133682

De aanvraag, ingediend door Fiberklaar BV gevestigd te Raymonde de Larochelaan 13/203 te 9051 Gent, werd ontvangen op 05/12/2023 en op 04/01/2024 ontvankelijk en volledig verklaard.

De aanvraag gaat over een terrein, gelegen Dorpsstraat 76, kadastraal gekend als afdeling 2 sectie C nr. 531F.

De aanvraag gaat over het plaatsen van een technische cabine voor de aanleg van een glasvezelnetwerk.

De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de geldende wettelijke bepalingen, (in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende Algemene Bepalingen inzake Milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid, het decreet Natuurbehoud en hun uitvoeringsbesluiten).

1.    STEDENBOUWKUNDIGE BASISGEGEVENS

De locatie van de aanvraag is volgens het Origineel bij Koninklijk besluit goedgekeurd gewestplan op 3 april 1979 gelegen in woongebieden.
De locatie van de aanvraag is gelegen binnen het bijzonder plan van aanleg B.P.A. DORPSSTR - KL. HEMMEN-KREMERSTRAAT - GR. HEMMEN, goedgekeurd op 3 juli 2006.
De locatie van de aanvraag is gelegen binnen het ruimtelijk uitvoeringsplan grup afbakening regionaalstedelijk gebied Hasselt-Genk, goedgekeurd op 20 juni 2014.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

Men vraagt volgende afwijking volgens art. 4.4.7, §2 van de VCRO:
De aanvraag wenst een technische cabine voor aanleg van een glasvezelnetwerk te plaatsen in een zone voor interne ontsluiting volgens het BPA “Dorpsstraat-Kleine Hemmenweg-Grote Hemmenweg-Kremerstraat: 1ste herziening”.  Deze zone heeft als hoofdbestemming ‘het gegroepeerd stallen van auto’s en het realiseren van een fietsverbinding’ en als nevenbestemming fungeert de zone openbare ruimte ter ontsluiting van de zone voor gemeenschapsvoorzieningen en de zone voor groepswoningbouw alsook de verwevingszone gelegen langs de Dorpsstraat.

Volgende verordeningen zijn van kracht:
• algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven goedgekeurd op 8 juli 2005;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, .... goedgekeurd op 10 februari 2023.

2.    HISTORIEK

 Volgende dossiers zijn relevant:
• Stedenbouwkundige vergunning (2004/09690) voor het aanleggen van fietspaden aan de kleine ring - fase 1 - goedgekeurd op 09/03/2005.
• Stedenbouwkundige vergunning (2005/10023) voor aanleg fietspad kleine ring fase II parking basisschool de zonnewijzer - goedgekeurd op 14/02/2006.
• Bouwmisdrijf dossier 2002/0004 voor verbouwen (doorgang) naar woning.

3.    BESCHRIJVING OMGEVING EN AANVRAAG

Beschrijving van de plaats & omgeving

Het perceel bevindt zich aan de Dorpsstraat, een gewestweg in het centrum van Zonhoven.
De nabije omgeving bestaat hoofdzakelijk uit een schoolomgeving met parkeergelegenheid en eengezinswoningen in een gesloten bebouwing. De bebouwing bestaat uit twee bouwlagen onder voornamelijk hellende daken, en is voornamelijk afgewerkt in een gevelsteen in diverse tinten en texturen.
Op het perceel zijn een parkeerterrein en een trage weg aangelegd.

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag gaat over het bouwen van een technische cabine voor de aanleg van een glasvezelnetwerk, met verharding eromheen.
De cabine wordt ingeplant aan de zuidoostelijke zijde van het parkeerterrein op tenminste 10,9 meter van de perceelsgrenzen.

De donkergroene cabine neemt een oppervlakte van 11,32 m² in beslag en heeft een hoogte van 2,78 meter boven het maaiveld.  Door de verharding rondom de cabine neemt het project een oppervlakte van 19,6 m² in beslag.  Deze verharding wordt uitgevoerd in grijze waterdoorlatende klinkers.

Aan de zuidoostelijke en zuidwestelijke zijden van het project wordt over een lengte van 10,64 meter een haag geplaatst.

Nu uitvoering van de werken zal het aandeel onverharde ruimte in de zone voor interne ontsluiting van het BPA Dorpsstraat-Kleine Hemmenweg-Grote Hemmenweg-Kremerstraat: 1ste herziening dd. 15/07/2005 groter zijn dan 1000m².

4.    OPENBAAR ONDERZOEK 

 Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 14 januari 2024 t.e.m. 12 februari 2024.

5.    ADVIEZEN

Aan volgende adviesverleners werd advies gevraagd:
• dienst contractmanagement
• dienst facilitair management
• Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, dienst preventie
• Dienst Water en Domeinen provincie Limburg.

6.    PROJECT-MER

De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van bijlage I, II en III van het besluit inzake projectmilieueffectrapportage van 10 december 2004 en latere wijzigingen.

7.    INHOUDELIJKE BEOORDELING

Decretale beoordelingselementen

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de VCRO kan gesteld worden dat de Dorpsstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag gaat niet over de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook.
Verder is het goed niet getroffen door een rooilijn.

Zonering

Het perceel is volgens het zoneringsplan voor riolering, van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), gelegen in centraal gebied. Er is al geruime tijd riolering aanwezig en die is aangesloten op een waterzuivering. Er moet geen septische put voorzien worden.

Waterparagraaf

Het decreet over het integraal waterbeleid van 18 juli 2003, gewijzigd door het wijzigingsdecreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013, legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd worden. Deze watertoets schat de eventuele schadelijke effecten in ten koste van de watersystemen bij de inname van ruimte.
Sedert de inwerkingtreding van omzendbrief OMG/2022/1 d.d. 15/12/2022 dient de vergunningverlenende overheid de watertoets op een gewijzigde manier uit te voeren bij dossiers ingediend vanaf 01/01/2023.  De watertoetsprocedure werd geoptimaliseerd, er werden aandachtspunten en richtlijnen geformuleerd en het kaartmateriaal inzake overstromingsgevoelige gebieden werd aangepast.

Het voorliggende perceel is deels gelegen in pluviaal overstromingsgebied, maar het project heeft een eerder beperkte oppervlakte en ter hoogte van de aanvraag is er geen risico op wateroverlast.

Op 31/01/2024 werd er door de Provincie, dienst Water en Domeinen een gunstig advies verleend. Volgens deze instantie is het niet nodig om constructievoorwaarden in de vergunning op te nemen.

Natuurtoets

Het perceel is niet gelegen binnen of grenzend aan een speciaal beschermingsgebied. Omwille van de ligging, de aard van het project en de afstand tot de waardevolle natuurgebieden wordt gesteld dat er geen impact is van de projectaanvraag op de natuurwaarden.

Erfgoed- & Archeologietoets

Het perceel is niet gelegen binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht. Er zijn geen monumenten in de omgeving. 
Conform het Onroerenderfgoeddecreet d.d. 12/07/2013 en latere wijzigingen is geen bekrachtigde archeologienota verplicht voor de aanvraag gezien de oppervlakte van het perceel kleiner is dan 3000 m² en het goed zich niet in een beschermde archeologische site en ook niet in een vastgestelde archeologische zone bevindt. 

Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening

In toepassing van artikel 4.4.7., §2 mag worden afgeweken van stedenbouwkundige en verkavelingsvoorschriften voor handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben.

De aanvraag voldoet aan deze bepaling gezien het een noodzakelijk infrastructuurwerk betreft voor de uitbouw van het glasvezelnetwerk en de capaciteitsuitbreiding, niet exclusief voor één verdeler of aanbieder van de technologie.  Het gaat hierbij om een handelingen die vallen onder een combinatie van 5° en 11° van art. 3, §1 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening dd. 5/05/2000. 

Dit is bijgevolg aanvaardbaar.

Functionele inpasbaarheid

De technische cabine is functioneel inpasbaar in deze omgeving die zowel door wonen, handel, dienstverlening als scholen wordt ingevuld aangezien het project ten dienste staat van al deze gebruikers en hun noden op het vlak van communicatie.
Daarenboven werd er op de zitting van 29/08/2023 een principiële goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen ondertekend voor het voorstel om op deze locatie een POP-cabine te plaatsen.

De aanvraag is dan ook aanvaardbaar.

Schaal

De cabine is aanvaardbaar aangezien het een constructie betreft met een volume van minder dan 31,5 m³ in combinatie met een hoogte van 2,78 meter ten opzichte van het maaiveld en op meer dan 10 meter van de perceelsgrenzen geplaatst wordt.

Ruimtegebruik en bouwdichtheid

Na uitvoering van de werken zal het aandeel verhardingen en constructies in deze zone voor interne ontsluiting groter zijn dan 15%.  Het voldoet bijgevolg aan art. 21 van het BPA Dorpsstraat-Kleine Hemmenweg-Grote Hemmenweg-Kremerstraat: 1ste herziening dd. 15/07/2005 en is bijgevolg aanvaardbaar.

Visueel-vormelijke elementen

De technische cabine zal voorzien worden van een donkergroene afwerking waardoor ze meer opgaat in de omgeving. In combinatie met de beperkte omvang en het plaatsen van een haagbeplanting is dit aanvaardbaar.

Cultuurhistorische aspecten

Het perceel is niet gelegen in of nabij een beschermd dorpsgezicht. De aanvraag is niet gelegen in een beschermde archeologische site. De aanvraag is, bekeken vanuit de erfgoedaspecten, aanvaardbaar.

Bodemreliëf

Volgens de aanvraag wordt het bestaande reliëf niet gewijzigd.

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen

Er is geen bijkomende hinder aan het gebruiksgenot van de omliggende woningen en ook geen schending van de privacy aangezien deze zone voor interne ontsluiting nu reeds gebruikt wordt als openbare ruimte voor de fietsverbinding en het gegroepeerd stallen van voertuigen.
Aangezien de ontsluiting van het project naar het openbaar domein verloopt via deze parking vormt deze geen kwestie inzake verkeersveiligheid.  Bovendien werd deze locatie principieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 29/08/2023. Bijgevolg kan er ook van uitgegaan worden dat er zich geen bijkomende problemen stellen op het vlak van de veiligheid in het algemeen of enige andere hinderaspecten.

Resultaten van het openbaar onderzoek

Er werden geen bezwaren ingediend.

Bespreking van de adviezen

•    Het advies van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, dienst preventie d.d. 8 januari 2024 is voorwaardelijk gunstig.

Samengevat dient de cabine bereikbaar te zijn voor de voertuigen van de brandweer, opgebouwd te worden uit brandwerende materialen, dienen de elektrische installaties te voldoen aan het A.R.E.I. en dient de inrichting voorzien te zijn van veiligheidsverlichting, brandbeveiligingsmiddelen, de juiste pictogrammen en blusmiddelen.  Voorgaande moet steeds voldoen aan de wettelijke bepalingen en voorschriften.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden. 

•    Het advies van Dienst Water en Domeinen provincie Limburg d.d. 31 januari 2024 is gunstig.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. 

•    Het advies van dienst contractmanagement d.d. 8 januari 2024 is voorwaardelijk gunstig.

De grond waarop de cabine gebouwd zal worden, is op heden privaat eigendom van de gemeente Zonhoven. Indien de aanvrager hier constructies op wil bouwen, zal deze voorafgaand de grond moeten verwerven door middel van aankoop van deze grond van de gemeente Zonhoven, dit (minstens) aan schattingsprijs zoals bepaald door een beëdigd landmeter-expert.
Vooraleer werken uitgevoerd kunnen worden, dient aanvrager het betreffend deel van de grond aan te kopen van de gemeente Zonhoven. De verkoopprijs dient bepaald te worden door een beëdigd landmeter-expert. Alle bijhorende kosten zijn tevens voor de aanvrager.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden.

•    Het advies van dienst facilitair management d.d. 24 januari 2024 is voorwaardelijk gunstig.
Gunstig voor de werken zoals voorgesteld, mits aan volgende voorwaarden wordt voldaan:
Maximaal beschermen van de aanwezige bomen, door nodige flankerende maatregelen te voorzien in functie van deze bescherming.
Bij eventuele beschadiging van aanwezige wortels, dient men de ontstane wonden te behandelen om zo infecties aan de boom tot een absoluut minimum te beperken. Zo worden de beschadigde wortels d.m.v. zagen recht afgezet, en dient er dan ook begeleidingssnoei te worden voorzien in de kruin. Dit laatste is nodig om terug een evenwicht te realiseren tussen kruin en wortels.
Nuttig info m.b.t. het beschermen van bomen op of in de buurt van werven kan men via volgende linken vinden:
- https://www.deboomdokter.be/bomen-beschermen/
- https://www.vvog.info/publicaties/beschermen-van-bomen

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden.

8.    ADVIES GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, en dat het gevraagde verenigbaar is met een goede ruimtelijke ordening, mits het opleggen van voorwaarden.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar adviseert volgende voorwaarden op te leggen:

Stedenbouwkundige voorwaarden

•    Het advies van de dienst facilitair management moet gevolgd worden:
Maximaal beschermen van de aanwezige bomen, door nodige flankerende maatregelen te voorzien in functie van deze bescherming.
Bij eventuele beschadiging van aanwezige wortels, dient men de ontstane wonden te behandelen om zo infecties aan de boom tot een absoluut minimum te beperken. Zo worden de beschadigde wortels d.m.v. zagen recht afgezet, en dient er dan ook begeleidingssnoei te worden voorzien in de kruin. Dit laatste is nodig om terug een evenwicht te realiseren tussen kruin en wortels.
Nuttig info m.b.t. het beschermen van bomen op of in de buurt van werven kan men via volgende linken vinden:
- https://www.deboomdokter.be/bomen-beschermen/
- https://www.vvog.info/publicaties/beschermen-van-bomen

•    Het advies van de dienst contractmanagement moet gevolgd worden:
Vooraleer werken uitgevoerd kunnen worden, dient aanvrager het betreffend deel van de grond aan te kopen van de gemeente Zonhoven. De verkoopprijs dient bepaald te worden door een beëdigd landmeter-expert. Alle bijhorende kosten zijn tevens voor de aanvrager.

•    Het advies van de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, dienst preventie, moet gevolgd worden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar d.d. 29/03/2024 en volgt dit standpunt integraal.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist tot het voorwaardelijk afleveren van de omgevingsvergunning aan Fiberklaar BV gevestigd te Raymonde de Larochelaan 13/203 te 9051 Gent voor het plaatsen van een technische cabine voor de aanleg van een glasvezelnetwerk, gelegen te Dorpsstraat 76 kadastraal gekend als afdeling 2 sectie C nr. 531F.

Artikel 3

Volgende voorwaarden worden opgelegd:

Stedenbouwkundige voorwaarden

•    Het advies van de dienst facilitair management moet gevolgd worden:
Maximaal beschermen van de aanwezige bomen, door nodige flankerende maatregelen te voorzien in functie van deze bescherming.
Bij eventuele beschadiging van aanwezige wortels, dient men de ontstane wonden te behandelen om zo infecties aan de boom tot een absoluut minimum te beperken. Zo worden de beschadigde wortels d.m.v. zagen recht afgezet, en dient er dan ook begeleidingssnoei te worden voorzien in de kruin. Dit laatste is nodig om terug een evenwicht te realiseren tussen kruin en wortels.
Nuttig info m.b.t. het beschermen van bomen op of in de buurt van werven kan men via volgende linken vinden:
- https://www.deboomdokter.be/bomen-beschermen/
- https://www.vvog.info/publicaties/beschermen-van-bomen

•    Het advies van de dienst contractmanagement moet gevolgd worden:
Vooraleer werken uitgevoerd kunnen worden, dient aanvrager het betreffend deel van de grond aan te kopen van de gemeente Zonhoven. De verkoopprijs dient bepaald te worden door een beëdigd landmeter-expert. Alle bijhorende kosten zijn tevens voor de aanvrager.

•    Het advies van de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, dienst preventie, moet gevolgd worden.