Terug
Gepubliceerd op 08/05/2024

2024_CBS_00455 - Stopzetting De Hoev - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 30/04/2024 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johny De Raeve, burgemeester; Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Johan Schraepen, 5de schepen

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2024_CBS_00455 - Stopzetting De Hoev - Goedkeuring 2024_CBS_00455 - Stopzetting De Hoev - Goedkeuring

Motivering

Feiten context en argumentatie

Complex De Hoev, gelegen te Hoeveweg 10 en achterliggende gronden, werd opgestart in 2012 en omvat de site waar een volkstuinencomplex werd opgericht door vzw Werkende Handen. 

Naast gemeenschappelijke delen werden volkstuintjes ter beschikking gesteld aan derden. De gemeente ondersteunde het complex door de uitbouw van een demonstratieplaats voor thuiscomposteren, op een beperkte oppervlakte, met tuinberging. 

Historiek

Op 4 juli 2011 gaat het college principieel akkoord met het project arbeidszorg op voorwaarde dat het conform is met de stedenbouwkundige en milieuwetgeving. Op 10.09.2012 verleent het college een tijdelijke vergunning tot de oprichting van volkstuintjes met een berging en binnenliggende wegenis. 

Op 8 augustus 2011 beslist het college van burgemeester en schepenen zich kandidaat te stellen bij Limburg.net voor het project 'Limburg ecologisch'.

Op 23 januari 2012 werd het huishoudelijk reglement en de overeenkomst voor de volkstuintjes goedgekeurd op het college van burgemeester en schepenen. De volkstuintjes zijn op dat moment een initiatief van vzw Werkende Handen Zonhoven, een samenwerking tussen de gemeente, het OCMW en Limburg.net en wordt ondersteund door Velt vzw en VTZ Zonhoven.

Op 29 mei 2012 gaat het college van burgemeester en schepenen akkoord met de organisatie van een bespreking over de verdeling van de financiën en het voorstel voor de organisatie van een officiële opening.

Op 27 augustus 2012 gaat het college van burgemeester en schepenen akkoord met de medefinanciering van de tuinberging met een maximumbedrag van 12.500 euro op voorwaarde dat er 3 prijsvragen gebeuren.

Op 23 april 2013 beslist het college van burgemeester en schepenen akkoord te gaan met de betaling van 12.500 euro nadat het OCMW al eerder 12.500 euro had uitbetaald voor de bouw van de tuinberging. De bouw van de tuinberging is hiermee volledig gefinancierd geweest door gemeente/OCMW waardoor de dienst afleidt dat de tuinberging eigendom is van de gemeente.  

De inrichting van de democompostplaats werd volledig gefinancierd door het gemeentebestuur.

Melding stopzetting

In het najaar van 2023 kwamen de eerste geruchten over de mogelijke verkoop van de percelen in eigendom van Werkende Handen vzw. Einde maart 2024 kregen we de bevestiging dat de percelen inderdaad te koop stonden en dat de tuiniers van de Volkstuintjes nog tot het einde van de oogst hun tuintjes mogen bewerken en de democompostplaats ook nog tot dan kan blijven.

Nota dienst

Wat betreft de democompostplaats is volgende evaluatie gemaakt: De laatste tijd kwamen er weinig tot geen bezoekers naar de democompostplaats. De vrijwilligers gaan meestal naar de inwoners toe om daar het nodige advies en de nodige begeleiding te geven. De democompostplaats kan dus ontmanteld worden en moet niet noodzakelijk op een nieuwe plaats opgebouwd worden. Uit het plaatsbezoek blijkt dat de bakken aan het verslijten zijn en mogelijks na demontage ook niet meer in elkaar te plaatsen zijn. De geplaatste omheining is wel nog bruikbaar, net als de compostvaten. Deze zijn nog in goede staat. Ook de platen op de compostbakken zijn nog bruikbaar.

Wat betreft de volkstuintjes. Momenteel zijn nog 2 tuiniers actief. De andere tuintjes liggen er verwaarloosd bij. De tuiniers hebben de boodschap gekregen dat ze nog mogen tuinieren tot aan de oogst en dan stopt hun mogelijkheid om daar te tuinieren. De tuinberging is nog in goede staat. Het aanwezige composteertoilet is heel vies en niet correct gebruikt. De compostbakken van de tuintjes zijn al allemaal verwijderd. 

In overleg met de dienst facilitair management wensen wij de nog bruikbare materialen waaronder de tuinberging af te breken en tijdelijk te stockeren tot een nieuwe functie voor deze materialen bekend is. Een mogelijke optie zou zijn om de tuinberging opnieuw op te bouwen in Ten Eikenen ter vervanging van dat wat er nu staat. Het gebruikte hout is van heel hoge kwaliteit. De nodige uren voor de afbraak en wederopbouw lonen tov de werkuren die hiervoor nodig zouden zijn.

Verder zijn er nog andere mogelijks bruikbare materialen (gebouwen/beplanting) aanwezig. Deze zijn niet betaald door de gemeente nog het OCMW. Voor ons (dienst facilitair management en dienst duurzaamheid en wonen) lijken deze op termijn ook nog nuttig te kunnen zijn. Zo willen we voorkomen dat deze worden weggegooid. We willen hier inzetten op maximaal hergebruik. Daarom wensen wij hiervoor contact op te nemen met Werkende Handen vzw en later eventueel in overleg te gaan met hen.

Gezien de ligging van het complex in woonuitbreidingsgebied, er geen uitbating meer gekoppeld is aan de site en het feit dat het een tijdelijke vergunning betreft, dienen overige constructies verwijderd te worden. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met het voorstel van de dienst dat de materialen, die door de gemeente/het OCMW werden betaald, door de dienst facilitair management worden gerecupereerd. Voor de andere constructies en materialen die het gemeentebestuur mogelijk wenst te hergebruiken, dient er een akkoord met de betrokken vzw te zijn.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met het voorstel van de diensten om in contact te treden met Werkende Handen vzw over de andere aanwezige nog bruikbare materialen om deze eveneens te recupereren zonder betaling van enige vergoeding.