Terug
Gepubliceerd op 08/05/2024

2024_CBS_00449 - Schikkingsvoorstel Visual Rights Group - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 30/04/2024 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Johny De Raeve, burgemeester; Bram De Raeve, 1ste schepen; Frederick Vandeput, 2de schepen; Johan Vanhoyland, 3de schepen; Frank Vandebeek, 4de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Johan Schraepen, 5de schepen

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2024_CBS_00449 - Schikkingsvoorstel Visual Rights Group - Goedkeuring 2024_CBS_00449 - Schikkingsvoorstel Visual Rights Group - Goedkeuring

Motivering

Verwijzingsdocumenten

Zending Visual Rights Group d.d. 22/04/2024

Feiten context en argumentatie

Visual Rights Group heeft een brief verzonden naar de gemeente Zonhoven waarin zij stellen dat de gemeente zonder toestemming een foto op de gemeentelijke website heeft gebruikt waarvan Buiten-Beeld het auteursrecht bezit.

Visual Rights Group is een private onderneming die optreedt namens Buiten-Beeld. Voorheen bestond deze firma onder de naam "Permission Machine" maar na een verloren rechtszaak tegen Kortom vzw hebben ze hun naam veranderd. In deze rechtszaak (Gentse ondernemingsrechtbank) stelde de rechter in diens vonnis het volgende: "“De activiteiten die Permission Machine ontwikkelt, zijn hoofdzakelijk gericht op het onder druk genereren van inkomsten uit vastgestelde (vermeende) schendingen van auteursrechten en niet op het doen ophouden ervan”. Het finale doel van deze firma is aldus niet om op te komen voor de rechten van fotografen/persagentschappen maar wel om uit deze schendingen inkomsten te genereren. Deze firma heeft er m.a.w. baat bij dat inbreuken op auteursrechten blijven bestaan, wat net het omgekeerde is wat de wetgever voor ogen had met schadevergoedingen te voorzien voor dergelijke inbreuken.

Na dit vonnis heeft Permission Machine niet enkel diens naam maar ook diens werkwijze veranderd. In basis heeft deze firma gelijk: We mogen geen foto gebruiken zonder toestemming van de (rechts)persoon die de auteursrechten bezit en hier staat, conform een Europese Richtlijn, een schadevergoeding tegenover. Deze foto werd effectief op onze website gevonden. De fout staat m.a.w. vast, er wordt niet aangeraden dat te betwisten. Er wordt opgemerkt dat de foto enkel achterliggend op de website te vinden is en m.a.w. niet te vinden is door een gewone bezoeker van de website.

Er wordt wel aangeraden het bedrag van het "schikkingsvoorstel" te betwisten, nl. 378,35 euro. Dit wordt door Visual Rights Group opgesplitst in de gemiste licentievergoeding (60,00 euro), een vergoeding wegens het niet bekomen van voorafgaandelijke toestemming (60,00 euro), kosten van opsporing en onderzoek (209,00 euro) en een buitengerechtelijke procedurekost (49,35 euro).

Betreffende de inbreuk zelf, het auteursrecht dient vermeld te worden dat conform de richtgevende tarieven van SOFAM betreffende foto tussen 101,59 en 110,30 euro zou kosten indien er toestemming gegeven zou zijn, vermeerderd met 25% vanwege het langdurig gebruik. Dat brengt ons tot een bedrag tussen 126,99 en 137,88 euro. Dezelfde richtlijnen vanuit SOFAM bepalen echter ook dat bij gebrek aan toestemming, er een schadevergoeding van 200% van dat bekomen bedrag voorzien wordt. Dat zou dan een bedrag tussen 253,98 en 275,76 euro betekenen.  Er wordt bijgevolg aangeraden deze eerste twee posten, samen 120,00, euro te aanvaarden.

Een derde post van hun "schikkingsvoorstel" bedraagt de kosten voor opsporing, onderzoek en documentatie t.b.v. 209 euro. Dit bedrag is compleet bij de haren gegrepen, de foto werd mogelijks zelfs via een gratis zoekmotor gezocht en de opgestelde brieven zijn standaardbrieven dewelke niet aangepast moeten worden naar gelang de concrete situatie, m.a.w. in lijn met hun efficiënt verdienmodel. De Europese richtlijn bepaalt hierrond dat een rechter moet bepalen dat gerechtskosten en andere kosten gedragen moeten worden door de verliezende partij. In het geval wij de inbreuk niet ontkennen en hiervoor een redelijke vergoeding betalen, kunnen wij niet eenvoudig bestempeld worden als verliezende partij waardoor het procesrisico bij Visual Rights Group komt te liggen. Er wordt aangeraden dit bedrag redelijkerwijze te herleiden naar 25,00 euro.

Een vierde post zijn de buitengerechtelijke procedurekosten t.b.v. 49,35 euro. Dit impliceert dat een door de gemeente bekende, niet-betwiste, schadevergoeding niet betaald werd waardoor er extra kosten gemaakt moesten worden. Aangezien deze brief het eerste bericht is dewelke ons bereikt heeft met betrekking tot deze inbreuk, wordt aangeraden deze kost integraal te betwisten. We waren eerder nl. niet op de hoogte van de schade-eis.

Er wordt bijgevolg aangeraden Visual Rights Group een brief te verzenden waarbij de inbreuk erkend wordt maar het schikkingsbedrag te herleiden naar 145,00 euro (120,00 + 25,00). Er wordt aangeraden om deze som gelijktijdig met het verzenden van de brief over te maken en niet verder te wachten op het akkoord van Visual Rights Group.

De onterecht gebruikte foto wordt vanzelfsprekend zo snel mogelijk offline gehaald door de websitebeheerder.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist principieel de inbreuk te erkennen en het schikkingsvoorstel te herleiden naar 145,00 euro.