Terug
Gepubliceerd op 08/01/2025

2024_CBS_01304 - Intentieovereenkomst tussen gemeente Zonhoven en Konings nv voor de aanleg van een buffergracht - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 17/12/2024 - 13:30 schepenzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bram De Raeve, burgemeester; Frank Vandebeek, 1ste schepen; Johan Vanhoyland, 2de schepen; Frederick Vandeput, 3de schepen; Wouter De Raeve, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2024_CBS_01304 - Intentieovereenkomst tussen gemeente Zonhoven en Konings nv voor de aanleg van een buffergracht - Goedkeuring 2024_CBS_01304 - Intentieovereenkomst tussen gemeente Zonhoven en Konings nv voor de aanleg van een buffergracht - Goedkeuring

Motivering

Feiten context en argumentatie

Konings nv dient in overeenstemming met de omgevingsvergunning (cfr. bijlage BD 27 5 2021) een buffer- en infiltratievoorziening aan te leggen. Gezien er op de terreinen van de site K2 daartoe geen mogelijkheid is, wordt gekeken naar enkele percelen grond in de onmiddellijke omgeving van K2, ter hoogte van de Alkenhoofseweg. Op deze percelen beoogt men de realisatie van de volgens de bouwvergunning van 2012 ontbrekende volumes voor buffering en de benodigde oppervlakte voor infiltratie van hemelwater.

Konings nv nam contact op met het gemeentebestuur van Zonhoven om te zoeken naar een oplossing. Het gemeentebestuur schakelde op haar beurt de provincie Limburg (zijnde de vergunningverlenende overheid), Fluvius en Agentschap Natuur en Bos in. Fluvius haakte al vrij snel af, gezien voor de bestaande oppervlakte aan wegenis in dit gebied er voor hen geen noodzaak is om extra regenwater te bufferen.

Tijdens een plaatsbezoek in aanwezigheid van Konings nv, ANB, de provincie en de gemeente is het idee ontstaan om in de plaats van een bufferbekken een infiltratiegracht aan te leggen, naast de spoorlijn, in de richting van het bekken van ANB. Voor ANB is het immers belangrijk dat er steeds voldoende waterbevoorrading is van het vijvergebied De Wijers. De provincie kon hiermee instemmen.

Alle kosten die voortvloeien uit dit proces zijn ten laste van Konings nv. Ook het onderhoud van de infiltratiegracht en de rechtstreeks aangrenzende gronden is ten laste van Konings nv.

Algemeen belang

De realisatie van dit project dient het algemeen belang, doordat het regenwater van de site K2 van Konings nv voortaan rechtstreeks wordt afgevoerd naar een infiltratiegracht waar het langzaam ter plaatse in de ondergrond kan infiltreren. In geval van overvloedige neerslag vloeit het overtollige water naar het bufferbekken van ANB ter hoogte van de Platwijersweg om van daaruit richting het vijvergebied De Wijers te stromen.

Daarnaast loopt dwars door het terrein van site K2 de overwelfde Semmegracht. De Semmegracht wordt gevoed via het pompstation in de Dellestraat. De aanleg van de nieuwe infiltratiegracht past ook in het provinciaal plan om het pompstation in de Dellestraat uit dienst te nemen en om te vormen naar een gravitaire waterloop. Zonder de nieuwe infiltratiegracht zou het betreffende gebied overstromen bij een hevige regenbui, nu kan het water naar de vijvers geleid worden.

Overzicht te nemen acties:

Voor de realisatie van het bufferbekken dienen enkele acties (in willekeurige volgorde vermeld) te worden doorlopen.

A/ Opheffen of verplaatsen van een stuk gemeenteweg

In het verlengde van de huidige Platwijersweg loopt een oude ‘buurtweg’ (thans ‘gemeenteweg’) dwars door deze percelen. Een buurtweg wordt beschouwd als een stuk gemeenteweg zoals bedoeld in het decreet gemeentewegen, waarbij kan worden vastgesteld dat deze buurtweg in onbruik is geraakt en niet langer een functie heeft. De buurtweg dient te worden opgeheven, via een procedure tot gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg conform het decreet gemeentewegen. De opheffing van de gemeenteweg gebeurt middels een besluit tot opheffing van de rooilijn, dewelke moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Het is mogelijk hiervoor een afzonderlijke procedure te doorlopen, maar de gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg kan eveneens gebeuren in het kader van een aanvraag van een omgevingsvergunning voor de aanleg van de infiltratiegracht.

B/ Grondverhandeling

  • Het stuk gemeenteweg waarvan sprake is gelegen op grond die toebehoort aan het openbaar domein. Nadat de gemeenteweg is opgeheven, kan deze grond worden onttrokken uit het openbaar domein om toe te voegen bij het privaat domein van de gemeente Zonhoven of een derde partij. Deze rechtshandeling is motiveerbaar in het algemeen belang omdat dit stuk gemeenteweg een restant is uit het verleden dat tot op heden geen enkel nut meer heeft en zelfs onwenselijk is aangezien deze naar de spoorlijn leidt.
  • De gemeente Zonhoven is eigenaar van perceel 3F516/02D (oppervlakte 1153m²) dat voor een beperkt gedeelte gelegen is in woongebied en voor het grootste gedeelte in recreatiegebied. Daarnaast is de gemeente nog eigenaar van een relatief klein perceel 3F517/02 waarop de kapel staat.
  • De percelen 3F515D, 3F516L en 3F517D zijn privé eigendom van éénzelfde eigenaar. Deze eigenaar heeft eveneens het aanpalende perceel 3F518Y in zijn bezit. Er is bereidheid tot verkoop of ruiling van de percelen 3F515D, 3F516L en 3F517D op voorwaarde dat het perceel 3F518Y kan verbreed worden.
  • Nadat alle percelen in dit gebied private eigendom zijn geworden, kunnen de gronden worden verhandeld. Volgens het basisprincipe dient elke verkoop door een gemeente openbaar te gebeuren. Hiervan kan worden afgeweken mits een goede en afdoende motivering die als basis moet hebben dat het algemeen belang wordt gediend.
  • De huidige fragmentarische perceelsconfiguratie zorgt ervoor dat geen enkele van de betrokken partijen iets nuttig of waardevol wezenlijk kunnen creëren in dit gebied. Door middel van een grondruil met verrekening van het aantal m² volgens het schattingsverslag, ontstaat voor alle partijen een “logischere” perceelsconfiguratie, waar de maatschappij meer mee kan dan momenteel het geval is door de minder logische ligging/vormen.
  • De gemeente dient voor het waarderen en verhandelen van gronden steeds het schattingsverslag opgemaakt door een landmeter-expert te volgen. Een ruil impliceert in de praktijk bijna steeds dat er langs één van beide zijden een geldopleg dient te gebeuren. Van de schattingsprijs kan in principe enkel in het voordeel van de gemeente worden afgeweken.

C/ Erfdienstbaarheid

De gronden waarop de infiltratiegracht is voorzien, zullen in de nieuwe toestand eigendom worden van de gemeente Zonhoven. Bijgevolg dient er een erfdienstbaarheid op deze gronden gevestigd te worden ten voordele van Konings nv. Als titularis van de erfdienstbaarheid zal Konings nv verantwoordelijk zijn voor alle bouwwerkzaamheden en onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn voor het aanleggen en onderhouden van de infiltratiegracht. Alle kosten die voorvloeien uit het vestigen van de erfdienstbaarheid, de bouwwerkzaamheden en de onderhoudswerkzaamheden zijn ten laste van Konings nv.

D/ Verder afstemmen bouwvorm en technische uitvoering

De dimensionering van de infiltratiegracht wordt verder afgestemd tussen Konings nv, de gemeente Zonhoven (dienst Patrimonium), de provincie en ANB. Er wordt voorgesteld om de gracht als volgt te profileren: een 35° helling aan de kant van de spoorweg, een vlakke bodem van 0,8 m breed en een zachte uitloop aan de kant van het weiden. Het geheel mag worden meegerekend als infiltratieoppervlakte. Ter hoogte van de aansluiting met de beek onder de spoorweg wordt een dam geplaatst bestaande uit RVS schotten die in de hoogte regelbaar zijn. Het hoogtepeil van het laagste punt wordt gemeten en doorgetrokken tot aan de onderdoorgang ter hoogte van de spoorweg.

E/ Omgevingsvergunning

De aanleg van de infiltratiegracht kan pas worden uitgevoerd nádat er een omgevingsvergunning is verkregen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen is akkoord met de intentieverklaring tussen Konings nv en de gemeente Zonhoven voor de aanleg van een buffergracht.