Model beheerovereenkomst;
Opsomming bijkomende percelen;
Plan;
Huurovereenkomsten.
Het agentschap natuur en bos, ANB, huurt veel gronden van de gemeente Zonhoven. De meeste van deze zijn vervat in een huurovereenkomst van 4 oktober 2004 en een huurovereenkomst van 4 november 2004 maar er bestaan ook nog een redelijk aantal toevoegingen en addenda bij deze twee huurovereenkomsten.
Met het oog op administratieve vereenvoudiging, wordt vanuit ANB de vraag gesteld om alle huurovereenkomsten om te zetten naar één beheerovereenkomst.
Er werd van deze opportuniteit ook gebruik gemaakt om het geheel van gronden kritisch te analyseren en waar logisch of nodig bepaalde percelen bij de overeenkomst te voegen. ANB deed hiertoe een voorzet, die erna kritisch bekeken werden door de gemeentelijke administratie. De weerhouden percelen zijn percelen die op heden niet verhuurd of verpacht worden (m.a.w. vrij van enige gebruiker) en vnl. o.w.v. hun ligging logisch zijn om aan ANB in beheer te geven. De voorstellen van ANB die niet weerhouden werden, werden geweigerd omdat deze alreeds verhuurd of verpacht worden aan derden.
Er werd op vraag van het college van burgemeester en schepenen onderzocht welke percelen die ANB bijkomend in beheer wil nemen, oneigenlijk gebruikt worden. Aangezien dit om oneigenlijk gebruik gaat, m.a.w. zonder enige vraag, goedkeuring of overeenkomst, valt over het algemeen niet te achterhalen wie dit doet. Dit is het meeste het geval, waarbij er een bepaald gebruik - vaak gewoon gras - aanwezig lijkt maar we geen idee hebben wie dit doet (9 gevallen). Soms (5 gevallen) lijkt het erop dat aangrenzende eigenaars dit in gebruik hebben genomen maar ook dit kan niet met zekerheid gezegd worden. Enkel voor perceel afd. 3, sectie F, nr 757R15 is het geweten dat dhr. Quintens hier koeien op plaats. ANB is voor dit specifiek perceel al jarenlang vragende partij dit in beheer te mogen nemen, aangezien de (illegale) gebruiker hier een gebruik toepast wat niet strookt met de bestemming van het perceel (gebruik van pesticiden).
Na bijkomende overleg met schepen Vandeput wordt voorgesteld volgende percelen uit de voorgestelde beheerovereenkomst te halen:
- Afd. 2, sectie D, nr. 82 G9 (parking Rendierjagerspad);
- Afd. 4, sectie D, nr. 170K en nr. 4P (percelen tussen wegenis en camping);
- Afd. 3, sectie F, nr. 748P (ligt infrastructuur op).
Over het perceel afd. 2, sectie D, nr. 82R6 werd geen definitieve uitspraak gedaan gedurende het overleg. Dit is een driehoekig perceel ("spie") tussen de Holsteenweg en een onverhard deel van de Hengelhoefseweg (bosweg), toekomstig deel van het Rendierjagerspad. Gelet op het feit dat ANB dit wil huren, er geen bestaande huurovereenkomst met een derde is en het bijkomende werklast is voor gemeentelijke diensten om dit te onderhouden, wordt aangeraden dit mee te verhuren aan ANB. Dit is op heden een klein omheind grasveld (zonder stal), het lijkt erop dat hier soms dieren opstaan maar we weten dit niet met zekerheid en ook niet wie dit doet, er is alleszins wel een duidelijk scheiding met de aangrenzende eigenaar, dit perceel maakt m.a.w. geen geheel uit met diens perceel of tuin.
Er werd in navolging van hetzelfde overleg met schepen Vandeput en na navraag bij VLM eveneens voorgesteld om aan ANB voor te stellen volgende percelen bijkomend aan de beheerovereenkomst toe te voegen:
- Afd. 2, sectie D, nr. 132/K117. Dit is braakliggend, aan de Kauwbosstraat, voorheen in huur bij Guy Metten maar deze heeft op vraag van VLM dit perceel geruild met een braakliggend perceel aan de Daalheideweg;
- Afd. 2, sectie D nr. 82r9 (deel): Het grootste deel van 82r9 wordt al lang gehuurd door ANB. Dit resterend deel zat in huur bij John Willems-Annie Mathuvis maar door hun overlijden heeft deze overeenkomst een einde genomen. ANB is al lange tijd vragende partij dit in beheer te nemen, gelet op de bijzonder waardevolle ligging, duidelijk deel uitmakend van het groter geheel van de Teut en het feit dat deze grond in onbruik was geraakt door de vorige huurders.
De voorgestelde beheerovereenkomst is zonder vergoeding. ANB dient o.b.v. de huidige huurovereenkomsten een jaarlijkse vergoeding te betalen aan de gemeente van, afgerond, 9.000 euro (ongeïndexeerd in 2004 - geïndexeerd in 2023 ongeveer 14.000 euro).
In praktijk wijzigt er voor het overige relatief weinig contractueel bekeken.
Het maatschappelijke belang primeert op het individuele belang.
De verhuring van gronden in natuurgebied aan particulieren heeft quasi steeds oneigenlijk gebruik van deze gronden tot gevolg. Het is niet toegestaan percelen in natuurgebied in gebruik te nemen als paardenweides, vertuining, landbouwdoeleinden, bebouwing. Dit strookt niet met de gewestplanbestemming. Percelen in natuurgebied mogen enkel gebruikt worden om natuurdoelen te realiseren.
De opgesomde percelen die reeds in gebruik zijn door particulieren, hebben dit gedaan zonder een geldige overeenkomst met de gemeente en dus ook zonder vergoedingen hiervoor te betalen.
Verder is het de taak van ANB om de Europese doelstellingen (IHD-doelen) te behalen.
Gelet op bovenstaande gunstig advies om voorgestelde percelen mee te nemen in de beheerovereenkomst van ANB.
Het college van burgemeester en schepenen is principieel akkoord om de huurovereenkomsten met ANB stop te zetten en in de plaats een beheersovereenkomst, waarvan het model toegevoegd is als bijlage bij dit besluit, aan te gaan
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen is principieel akkoord om middels de beheersovereenkomst de percelen in beheer bij ANB, in vergelijking met de huidige huurovereenkomsten, uit te breiden met de percelen vermeld in bijlage, mits volgende wijzigingen:
Toevoeging van de bermen Kauwbosstraat en de percelen afd. 2, sectie D, nr. 132/K117 en afd. 2 sectie D nr. 82r9;
Verwijdering van percelen afd. 2, sectie D, nr. 82 G9, afd. 4, sectie D, nr. 170K en nr. 4P en afd. 3, sectie F, nr. 748P.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen beslist de beheersovereenkomst ter agendering voor te brengen op de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad.