VERSLAG GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR
Dossiernummer: 2025/00037
Referentie omgevingsloket: OMV_2024089674
Inrichtingsnummer: 20241210-0044
Ondernemingsnummer exploitant: 0440691388
De aanvraag, ingediend door AQUAFIN NV gevestigd te Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar, werd ontvangen op 20/12/2024 en op 19/02/2025 ontvankelijk en volledig verklaard.
De aanvraag gaat over wegenis- en rioleringswerken Kriekelstraat, Raafstraat, Hulsbergweg, Vogelzangstraat, Nieuwstraat, Boskensweg, Dwarsstraat, Kolverenheidestraat, Haagstraat, De Drij Dreven en Nachtegalenstraat.
De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen, de exploitatie van een of meerdere ingedeelde inrichtingen of activiteiten en vegetatiewijzigingen.
De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de geldende wettelijke bepalingen, (in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende Algemene Bepalingen inzake Milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid, het decreet Natuurbehoud en hun uitvoeringsbesluiten).
1. STEDENBOUWKUNDIGE BASISGEGEVENS
De aanvraag is volgens het geldende gewestplan Hasselt - Genk, goedgekeurd bij Koninklijk besluit op 3 april 1979, deels gelegen in industriegebied, landschappelijk waardevol agrarisch gebied, natuurgebied, woonuitbreidingsgebied en woongebied met landelijk karakter.
Het gevraagde is beperkt gelegen binnen de omschrijving van het BPA “Colverenheide, goedgekeurd op 8 maart 1999, binnen de zones ‘bufferzone’ en ‘natuurgebied’
De aanvraag is niet gelegen in een algemeen plan van aanleg, noch in een ruimtelijk uitvoeringsplan, noch in een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.
De werken in woongebied met landelijk karakter en in woonuitbreidingsgebied zijn in overeenstemming met de gewestplanbestemming.
De werken in industriegebied, landschappelijk waardevol agrarisch gebied en natuurgebied zijn niet in overeenstemming met de gewestplanbestemming.
Voor volgende handelingen zijn de werken niet in overeenstemming met de gewestplanbestemming en wenst de aanvrager met een gemotiveerd verzoek zoals gevraagd wordt in de VCRO Art.4.4.1/0, beroep te doen op één van de afwijkingsmogelijkheden uit de Codex. nl.
- Perceel Afd.4 Sectie B 599B: ontbossen (180m²) en Openbaar domein: ontbossen (16m²) voor aanleg pompstations mogelijk te maken.
- Openbaar domein: dempen van 6 grachten:
o Eén gracht t.h.v. De Drij Dreven woning nr. 38
o 5 Grachten t.h.v. perceel 253C & 249A in de Kriekelstraat
- Openbaar domein en Percelen Afd.1 Sectie A 270R, Afd.4 Sectie B 599B: Aanleg gescheiden rioleringsstelsel incl. grachten die deel uitmaken van het rioleringsstelsel. Hieronder ook riolering die valt binnen een zone van 5m t.o.v. een geklasseerde waterloop (Laambeek 2de Cat.).
- Openbaar domein: aanleg verharding. Hieronder ook verharding die valt binnen een zone van 5m t.o.v. een geklasseerde waterloop (Laambeek 2de Cat.).
Het gemotiveerd verzoek van de aanvrager om gebruik te maken van de afwijkingen zoals opgelegd in de VCRO art. 4.4.1/0 luidt:
- Vanwege het maaiveldverloop is het het meest aangewezen van de pompstations in die omgeving te voorzien. Omdat andere percelen in de directe omgeving ook bebost zijn of bebouwd zijn, zijn de voorziene locaties voor de pompstations de meest voor de hand liggende keuze met de minste negatieve impact.
- Op de locatie waar de grachten zich bevinden worden er fietspaden voorzien in het ontwerp omdat dit naar fietsveiligheid het meest aangewezen was. De grachten dienen dus gedempt te worden om de fietspaden op die locatie mogelijk te kunnen maken.
- De bestaande riolering die gescheiden wordt, waarop de bestaande gebouwen aansluiten, bevindt zich gedeeltelijk binnen natuurgebied en agrarisch gebied. Het voorzien van de nieuwe riolering binnen hetzelfde tracé als de bestaande is de meest voor de hand liggende keuze met de minste negatieve impact. Voor de nieuwe riolering te kunnen aansluiten op de waterloop is het, aangezien de waterloop zich binnen natuurgebied en agrarisch gebied bevindt, noodzakelijk van rioleringswerken binnen dit natuurgebied te voorzien.
- De bestaande straten die heraangelegd worden, waarop de bestaande gebouwen aansluiten, bevinden zich gedeeltelijk binnen natuurgebied en agrarisch gebied. Het voorzien van de nieuwe wegenis binnen hetzelfde tracé als het bestaande is de meest voor de hand liggende keuze met de minste negatieve impact.
- Door de nieuwe aanleg te voorzien volgens hetzelfde tracé van het bestaande is de impact op het natuurgebied en agrarisch gebied zo gering mogelijk.
Handelingen van algemeen belang
Art. 4.4.7.§2. In een vergunning voor handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben, mag worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften. Handelingen van algemeen belang kunnen een ruimtelijk beperkte impact hebben vanwege hun aard of omvang, of omdat ze slechts een wijziging of uitbreiding van bestaande of geplande infrastructuren of voorzieningen tot gevolg hebben. De Vlaamse Regering bepaalt welke handelingen van algemeen belang onder het toepassingsgebied van het eerste lid vallen. Ze kan ook de regels bepalen op basis waarvan kan worden beslist dat niet door haar opgesomde handelingen toch onder het toepassingsgebied van het eerste lid vallen.
BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING TOT AANWIJZING VAN DE HANDELINGEN IN DE ZIN VAN ARTIKEL 4.1.1, 5°, ARTIKEL 4.4.7, §2, EN ARTIKEL 4.7.1, §2, TWEEDE LID, VAN DE VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING
HOOFDSTUK II DE HANDELINGEN VAN ALGEMEEN BELANG.
Art. 2.
Als handelingen van algemeen belang, zoals bedoeld in artikel 4.1.1,5° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, worden de handelingen beschouwd die betrekking hebben op: 1° de openbare wegen, met inbegrip van de bijbehorende infrastructuur, zoals tunnels, viaducten, bruggen, duikers, langsgrachten, tolinfrastructuur en parkings; 3° de openbare waterwegen en waterlopen, alsook de bouw van de dokken en de sluizen in de havens, de aanleg van openbare bufferbekkens en overstromingsgebieden, de hermeandering van waterlopen en de uitvoering van andere waterbeheersingswerken, met inbegrip van de bijbehorende infrastructuur, zoals dienstgebouwen en andere;
HOOFDSTUK III DE HANDELINGEN VAN ALGEMEEN BELANG DIE EEN RUIMTELIJK BEPERKTE IMPACT HEBBEN OF ALS DERGELIJKE HANDELINGEN BESCHOUWD KUNNEN WORDEN.
Art. 3.
§ 1. De volgende handelingen zijn handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben als vermeld in artikel 4.4.7, § 2, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. De handelingen hebben betrekking op :
1° de aanleg, wijziging of uitbreiding van openbare fiets-, ruiter- en wandelpaden, en andere paden voor de zwakke weggebruiker;
3° de wijziging of uitbreiding van gemeentelijke verkeerswegen tot maximaal twee rijstroken;
4° de aanhorigheden en kunstwerken bij lijninfrastructuren;
9° de aanleg, wijziging of uitbreiding van ondergrondse leidingen die voor het openbaar net bedoeld zijn, en voorzieningen voor het verzamelen en afvoeren van hemel-, oppervlakte- en afvalwater en de bijbehorende kleinschalige infrastructuur, zoals controlepunten, pomp- en overslagstations;
10° de aanleg, wijziging of uitbreiding van infrastructuren en voorzieningen met het oog op de omgevingsintegratie van een bestaande of geplande infrastructuur of voorziening, zoals bermen of taluds, groenvoorzieningen en buffers, werkzaamheden in het kader van natuurtechnische milieubouw, geluidsschermen en geluidsbermen, grachten en wadi's, voorzieningen met het oog op de waterhuishouding en de inrichting van oevers;
§2. Naast de handelingen, vermeld in paragraaf 1, kunnen de volgende handelingen van algemeen belang beschouwd worden als handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben als vermeld in artikel 4.4.7, § 2, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. De handelingen hebben betrekking op :
4° handelingen met betrekking tot bestaande of geplande openbare waterwegen of waterlopen, met inbegrip van de bijbehorende infrastructuur, zoals :
f) de handelingen met betrekking tot de berging of buffering voor rioleringsstelsels en regenwaterleidingen;
Het gemotiveerd verzoek van de aanvrager conform art. 4.4.7§2 VCRO stelt:
Om de nieuwe riolering te kunnen aansluiten op de waterloop is het, aangezien de waterloop zich binnen agrarisch gebied bevindt, noodzakelijk rioleringswerken binnen dit agrarisch gebied te voorzien. Aangezien de reeds aanwezige bestaande gracht (de langsgracht die van perceel 641 tot aan 639A loopt), en deze enkel verbreed wordt op het openbaar domein (richting de rijweg) worden er geen private percelen getroffen door deze verbreding. Er dient geen straatmeubilair verwijderd of opgeschoven te worden omdat er in de bestaande toestand geen straatmeubilair aanwezig is.
Om bovenvermelde redenen is Aquafin van mening dat het voorliggend project een beperkt ruimtelijke impact heeft.
Als gemeentelijk omgevingsambtenaar sluit ik mij aan bij bovenstaande motivatie. De aanvraag voldoet aan bovenstaande afwijkingsbepalingen.
Beklemtoond dient te worden dat de aanvraag voorziet in een positieve invloed op de waterhuishouding van het gebied, in het bijzonder de waterkwaliteit. Tevens zorgt de aanleg van veilige fietspaden voor een verlaagde druk op het milieu daar het fietsgebruik zal stijgen.
De inplanting van de werken hypothekeert voor geen enkele bestemming de verdere ontwikkeling zoals genoegzaam blijkt uit de motivering aangereikt door de aanvrager. Integendeel zelfs, de bestemmingsgebieden zullen er baat bij hebben gelet op de verhoogde waterkwaliteit alsook een verminderde druk op het milieu. Ook de ontharding draagt bij aan deze positieve impact.
2. HISTORIEK
Er zijn geen historische dossiers voor deze aanvraag.
3. BESCHRIJVING OMGEVING EN AANVRAAG
Het project omvat de straten Kriekelstraat, Raafstraat, Hulsbergweg, Vogelzangstraat, Nieuwstraat, Boskensweg, Dwarsstraat, Kolverenheidestraat, Haagstraat, De Drij Dreven en Nachtegalenstraat.
Het project heeft als doel het afkoppelen van de vuilvracht van de wijk Kolveren (gelegen langs de westzijde van de Spoorweg). Het project heeft een belangrijke meerwaarde voor de Voortbeek. Een groot deel van de vuilvracht wordt in het kader van dit dossier van de Voortbeek afgehaald en op de RWZI van Zonhoven aangesloten. Hierdoor heeft de aanvraag ook een impact op de stroomafwaarts gelegen belangrijke natuurkern van het Integraal en Strategisch Project De Wijers.
Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
Riolering
In alle straten binnen het project wordt een gescheiden gravitair rioleringsstelsel aangelegd. Uitzondering hierop zijn de Merelstraat, de Kriekelstraat en een deel van de Nachtegalenstraat:
- In de Merelstraat wordt enkel een DWA-stelsel aangelegd waarop met een persleiding de DWA van het nieuw pompstation, ten noorden van de Voortbeek langs De Drij Dreven, wordt aangesloten.
- In de Nachtegalenstraat wordt er voor huisnrs. 83 en 85 een pompunit voorzien die met een persleiding aansluit op de nieuwe gravitaire DWA t.h.v huisnr.60. De gravitaire DWA in de Nachtegalenstraat sluit aan op een pompstation t.h.v huisnr.60 die het water met een persleiding pompt naar het bestaand rioleringsstelsel t.h.v de N72- Vogelsancklaan. Er wordt enkel RWA aangelegd vanaf tussen huisnr.60 en de N72.
- Langs de Kriekelstraat wordt er ook een pompstation voorzien om de gravitaire DWA met een persleiding te kunnen aansluiten op de nieuwe gravitaire DWA in de Raafstraat. Ten noorden van het pompstation wordt geen nieuwe DWA aangelegd.
Alle nieuwe DWA wordt uiteindelijk aangesloten op de N72-Vogelsancklaan en de DWA in de Merelstraat. De pompstations worden afgesloten met een doorzichtige omheining waardoor de visuele impact klein is.
De verharding naar de pompstations wordt aangelegd in grasbeton tegels die ingezaaid dienen te worden, en de verharding rond de pompstations wordt aangelegd in betonstraatstenen.
De pompstations worden elk voorzien van een LS-kast.
RWA:
De nieuwe RWA wordt hoofdzakelijk voorzien als gravitaire riolering. Binnen de meeste straten is er onvoldoende ruimte voor de aanleg van grachten en met het dempen van de bestaande grachten maken we ruimte voor de aanleg van fietspaden. Waar mogelijk worden overstortconstructies/stuwen voorzien.
- De nieuwe gravitaire RWA van de Kriekelstraat en de Schunissensteeg wordt aangesloten op de bestaande gracht (langs de Kriekelstraat) die aansluit op de Laambeek.
- De nieuwe gravitaire RWA van de Nachtegalenstraat, ten westen van de N72, wordt aangesloten op de bestaande gracht, die ook voor een stuk uitgebreid wordt, ten westen van Nachtegalenstraat 60.
- De nieuwe gravitaire RWA van de Nachtegalenstraat, ten oosten van de N72, wordt aangesloten op de riolering van de N72.
- Alle andere nieuwe RWA wordt aangesloten op de te verbreden bestaande grachten langs De Drij Dreven.
Wegenis
De rijwegen worden aangelegd in asfalt opgesloten tussen twee platte kantstroken. Opritten worden heraangelegd in waterdoorlatende betonstraatstenen. Het straatbeeld van De Drij Dreven en de Vogelzangstraat zal wijzigen. Er worden fietspaden voorzien. Voor de aanleg van deze fietspaden zullen bestaande grachten gedempt moeten worden.
De Kriekelstraat, Vogelzangstraat en De Drij Dreven worden ingericht met vrijliggende fietspaden, waardoor ook een deel van de grachten zullen verdwijnen.
De fietspaden worden aangelegd in betonverharding.
In de Boskensweg zal de inrichting volledig veranderen; de straat zelf schuift op richting de woningen, wat een grote groenzone creëert tussen de wegverharding en het spoor.
Deze zone zal dienst doen als infiltratiezone voor het afstromende hemelwater van de rijweg. De Boskensweg is voorzien als fietsstraat omdat deze op de route van de fietssnelweg ligt.
Alle kruispunten in het project worden voorzien van verkeersdrempels, dit geldt niet voor zijstraten die uitkomen op andere wegen. Na de werken is er ongeveer 10.000m² minder verharding, er wordt dus onthard. Merendeels wordt er onthard op de punten waar straten aansluiten op de Kriekelstraat.
Grondverbetering
Langs de Timmerveldweg voorziet de aanvrager een terrein voor grondverbetering (met opp. van 2648m²) op percelen Afd.1 Sectie B 245C, 245D en 245E. Op dit terrein is mengen/ stabiliseren/zeven en tussentijdse opslag van gronden toegestaan. Voor ingebruikname van het terrein wordt 30cm afgegraven over een oppervlakte van 1442m² (op 5.5m van rand terrein). Het terrein wordt na de werken hersteld in oorspronkelijke staat.
Groenaanleg
Binnen het project worden er waar mogelijk nieuwe bomen aangeplant om de gerooide bomen te compenseren. In totaal worden er 94 bomen aangeplant:
- 11 zwarte elzen (Alnus glutinosa 'Laciniata')
- 23 krentenboompjes (Amelanchier lamarckii)
- 8 zuileiken (Quercus robur 'Fastigiata')
- 15 winterlindes (Tilia Cordata)
- 15 zomerlindes (Tilia platyphyllos 'Delft')
- 22 zilverlindes (Tilia tomentosa)
Beschrijving van de aangevraagde vegetatiewijzigingen
De vegetatiewijzigingen betreffen hierbij:
Ten eerste het verwijderen of beschadigen van kleine landschapselementen: een bestaande boom wordt gerooid om de aanleg van een pompstation mogelijk te maken.
Ten tweede het uitgraven, verbreden, rechttrekken of dichten van kleine landschapselementen: aanleg, herprofileren en dempen van grachten:
- Langs Nachtegalenstraat: de bestaande gracht wordt uitgebreid. Het uitgebreide stuk wordt voorzien met taluds van 4/4 en met bodem- en oeverversterking in muta- (voor bodem) en riettegels (voor talud).
- Langs De Drij Dreven: de bestaande grachten worden geherprofileerd en geconnecteerd met nieuwe grachten. Deze worden uitgewerkt met taluds van 6/4 en een bodembreedte van 1m zonder bodem- en oeverversterking.
- Langs de Kriekelstraat: De bestaande gracht wordt geherprofileerd. Deze wordt voorzien met taluds van 4/4, een bodembreedte van 0.5m en met bodem- en oeverversterking in muta- (voor bodem) en riettegels (voor talud).
Beschrijving van de milieuaspecten
De aanvraag betreft een nieuwe ingedeelde inrichting, namelijk een tijdelijke bemaling in functie van wegenis- en rioleringswerken en dit langs volgende straten: De Drij Dreven, Nieuwstraat, Nachtegalenstraat, Haagstraat, Vogelzangstraat, Kolverenheidestraat, Raafstraat, Dwarsstraat, Boskensweg, Hulsbergweg, Kriekelstraat en Schunissensteeg.
Met volgende aangevraagde rubrieken:
Rubriek Omschrijving Hoeveelheid Klasse
3.4.3° Lozen van bedrijfsafvalwater (Nieuw) 237 m³/uur 1
53.2.2°b)2° Onttrekken van grondwater (Nieuw) 1120430 m³/jaar 2
53.11.1° Onttrekken van grondwater (Nieuw) 4000 m³/dag 1
53.11.2° onttrekken van grondwater (Nieuw) 2500 m³/dag 1
Zodat de ingedeelde inrichting of activiteit voortaan omvat:
Rubriek Omschrijving Hoeveelheid Klasse
3.4.3° Lozen van bedrijfsafvalwater (Nieuw) 237 m³/uur 1
53.2.2°b)2° Onttrekken van grondwater (Nieuw) 1120430 m³/jaar 2
53.11.1° Onttrekken van grondwater (Nieuw) 4000 m³/dag 1
53.11.2° onttrekken van grondwater (Nieuw) 2500 m³/dag 1
4. OPENBAAR ONDERZOEK
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 1 maart 2025 t.e.m. 30 maart 2025.
- De reden voor het openbaar onderzoek is de volgende:
- Ontbossen voor aanleg pompstation
- Rooien bomen voor heraanleg opritten en aanleg wegenis
- Dempen van grachten
- Aanleg gescheiden riolering
- Aanleg verharding (wegenis en fietspaden)
- Terrein voor grondverbetering langs Timmerveldweg
- Aanvaarding rooilijnplannen Boskensweg, Vogelzangstraat, Kolverenheidestraat, De Drij Dreven, Raafstraat-Hulsbergweg, Nachtegalenstraat, Dwarsstraat, Haagstraat, Nieuwstraat, Kriekelstraat
5. ADVIEZEN
Aan volgende adviesverleners werd advies gevraagd:
Infrabel Antwerpen, Limburg, Vlaams Brabant, Departement Landbouw en Visserij (hoofdbestuur), Elia Asset nv , Fluvius.
6. MER
De aanvraag is in principe MER-plichtig. De aanvraag bevat een verzoek tot ontheffing van de MER-verplichting. Op 21 juni 2022 werd de ontheffing verleend door het Departement Omgeving voor een termijn van 4 jaar.
Vanuit de gemeente zijn er geen bezwaren inzake zulke ontheffing.
7. BESLISSING GEMEENTERAAD INZAKE GEMEENTEWEGEN
Voorliggend dossier komt op de gemeenteraad van mei 2025. In het advies zal als voorwaarde worden opgelegd dat de gemeenteraad een (voorwaardelijk) gunstig advies dient te verlenen m.b.t. de gevraagde wegeniswerken en de bijgevoegde rooilijnplannen.
8. INHOUDELIJKE BEOORDELING
Hemelwater
De werken beogen de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en het uitvoeren van wegeniswerken. Het gescheiden rioolstelsel dat wordt aangelegd is ontworpen conform de Code van de Goede praktijken.
Het hemelwater infiltreert enerzijds op het eigen terrein, anderzijds op het openbaar domein. In die mate is de aanvraag conform de hemelwaterverordening.
Waterparagraaf
Het decreet betreffende het integraal waterbeleid van 18 juli 2003, gewijzigd door het wijzigingsdecreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013 en het wijzigingsbesluit van 25 november 2022, verplicht de vergunningverlenende overheid om de watertoets uit te voeren bij elke aanvraag tot omgevingsvergunning. Dit decreet vormt het juridisch kader voor het integraal waterbeleid in Vlaanderen. Het decreet bevat ook de omzetting van de kaderrichtlijn Water en de Overstromingsrichtlijn.
Binnen het project is er in de straten slechts een beperkte kans op pluviale overstroming. Aan de noordzijde van het gevraagde, ten zuiden van de Laambeek, is een middelgrote kans op pluviale overstromingen, zodat in deze zone enkel een RWA voorzien is.
Daar waar mogelijk zet het project in op buffering en infiltratie van de RWA door het voorzien van overstortconstructies/stuwen en infiltratie in groenbermen.
De bestaande toestand omvat 67.127m² verharding, de gevraagde toestand 57.323m² verharding, zodat de verharding net verminderd wordt.
Natuurtoets
De aanvraag bevat een verscherpte natuurtoets. De verscherpte natuurtoets maakt deel uit van de MER-ontheffing. Gezien de ligging van het project nabij het VEN-gebied nr. 433 “Het vijvergebied Midden-Limburg” is art. 26bis §1 van het decreet natuurbehoud van toepassing en dient de impact van het project op het VEN-gebied via een verscherpte natuurtoets ingeschat te worden.
De beschermde habitats in deelgebied 1 Vijvergebied Midden-Limburg bestaan uit: vijvers en moerassen, bossen en heide (Bijlage 8). De boshabitattypes 9120, 9190 en 91E0 komen effectief nabij het projectgebied voor volgens het beschikbare kaartmateriaal (Figuur 13 en Bijlage 9). De kenmerken, bedreigingen en instandhoudingsdoelstellingen van deze habitattypes worden geschetst in Bijlage 9. Het boslandschap is belangrijk voor aangemelde soorten, met name vogels zoals middelste bonte specht, wespendief en zwarte specht en voor vleermuizen zoals laatvlieger, franjestaart, rosse vleermuis en dwergvleermuis.
Voorliggend project heeft intrinsiek tot doel de vuilvracht van de wijk Kolveren (1.066IE) aan te sluiten op riolering in de Moverkensstraat voor doorvoer naar RWZI Zonhoven. Een groot deel van de vuilvracht wordt hiermee van de Voortbeek afgehaald en heeft hierdoor een belangrijke impact op de stroomafwaarts gelegen belangrijke natuurkern van het Integraal en Strategisch Project De Wijers. Bijgevolg speelt voorliggend project rechtstreeks in op de eerste prioritaire inspanning die voor dit deelgebied werd vooropgesteld.
Door de locatie van pompstations buiten habitatrichtlijngebied en de aanleg van riolering en RWA-leidingen in de openbare weg en de omliggende bermen wordt geen direct ecotoopverlies verwacht.
Bestaande grachten worden maximaal behouden. De inzaaiing na de werkzaamheden wordt beoogd middels natuurlijke ontwikkeling, teneinde floravervalsing te vermijden.
Fragmentatie van de ecologisch waardevolle gebieden wordt vermeden t.g.v. de aanvraag door de werkzone te beperken tot het openbaar domein voor aanleg van de leidingen. Ook voor de pompstations wordt geen bijkomende werkzone voorzien.
Er wordt slechts beperkte tijdelijke invloed op SBZ verwacht naar aanleiding van de bemaling. Daar waar toch invloed van de beschermde gebieden verwacht wordt, voorziet de aanvraag oppervlakkige bevloeiing en de aanleg van infiltratiegrachten om verdroging te voorkomen.
Het verwachtte afvloeiiende bemalingswater zal in beperkte mate bijkomende stoffen introduceren, doch zoals de aanvraag aangeeft betreft dit zeer beperkte hoeveelheden, dewelke niet problematisch zijn.
Tijdelijke geluidshinder is mogelijk bij de werken, doch eveneens onvermijdbaar. Evenwel bevindt het gevraagde zich ten zuiden van de E314, alsook in de nabijheid van andere grote wegen. De aanwezige uitlopers van habitat- en vogelrichtlijngebied zijn zodoende op heden reeds in grote mate verstoord, zodat de tijdelijke verstoring een beperkte impact heeft.
Het gevraagde doorstaat de natuurtoets.
Erfgoed- en Archeologietoets
Conform het Onroerenderfgoeddecreet de dato 12 juli 2013 en latere wijzigingen is een bekrachtigde archeologienota verplicht voor de aanvraag. De aanvraag bevat een archeologisch rapport vanwege ABO Consultancy. De archeologietoets bestaat uit de volgende stappen:
- Een studie van de bestaande en ontsloten landschappelijke gegevens plaatst het projectgebied in een breder landschappelijk kader. Hiertoe worden zowel kaartmateriaal als literaire bronnen geconsulteerd.
- Een studie van de bestaande en ontsloten historische en archeologische gegevens geeft inzicht in het archeologisch potentieel van het Projectgebied. Hierbij worden voornamelijk inventarissen onroerend erfgoed en historische kaarten geraadpleegd.
Op basis van de resultaten van dit onderzoek wordt een advies geformuleerd omtrent een eventueel archeologisch vooronderzoek, een vervolgonderzoek, een in situ bewaring of een ‘geen maatregelen’
Volgens de Inventaris Bouwkundig Erfgoed bevinden er zich erfgoedwaarden op het projectgebied. Het projectgebied wordt van het noordwesten tot het zuidoosten omgeven door het vastgesteld landschapsatlasrelict ‘Vijvergebied tussen Laambeek en Slangebeek’ (ID 10317). De ankerplaats bevindt zich op het meest westelijke gedeelte van de Nachtegalenstraat en wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van vijvers, moerassen, heide, hooiland en bos en telt verschillende natuurreservaten. Het is het grootste aaneengesloten vijvergebied van België dat ook gekend is als de Wijers.
In het projectgebied zelf bevinden zich geen meldingen uit de Centrale Archeologische Inventaris.
De archeologienota klinkt als volgt:
“Voor het tracé van De Drij Dreven, Nieuwstraat, Vogelzangstraat, Raafstraat, Kriekelstraat, Dwarsstraat, Hulsbergweg, Haagstraat, Kolverenheidestraat Boskensweg en Nachtegalenstraat wordt ‘geen maatregelen’ geadviseerd voor de geplande rioleringswerken, heraanleg van de wegenis, het rooien van bomen en de beperkte ontbossing. Ondanks de reeds uitgevoerde archeologische onderzoeken aan onder andere de Vogelzangstraat, wordt het tracé hier eveneens vrijgegeven voor verder onderzoek. De kosten van het onderzoek wegen niet op tegen de geringe te onderzoeken oppervlakte. De geplande ingrepen op het terrein voor grondverbetering zijn beperkt van aard. Tevens zullen ze plaatsvinden in de aangetoonde teelaarde, op basis van het archeologisch rapport uit 2015. Na het proefsleuvenonderzoek werd het terrein vrijgegeven en opgenomen als GGA. Het archeologisch bodemarchief zal niet bedreigd worden door de geplande werken op deze partum percelen.”
Gelet op de beperkte (mogelijke) erfgoedwaarde kan de archeologienota bijgetreden worden. Op 29 november 2024 nam het Agentschap Onroerend Erfgoed akte van de archeologienota en legde geen extra maatregelen op.
Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening
De overeenstemming met een goede ruimtelijke ordening wordt beoordeeld met inachtneming van volgende beginselen: 1° het aangevraagde wordt, voor zover noodzakelijk of relevant, beoordeeld aan de hand van aandachtspunten en criteria die betrekking hebben op de functionele inpasbaarheid, de mobiliteitsimpact, de schaal, het ruimtegebruik en de bouwdichtheid, visueel-vormelijke elementen, cultuurhistorische aspecten en het bodemreliëf, en op hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen, in het bijzonder met inachtneming van de doelstellingen van artikel 1.1.4; 2° het vergunningverlenende bestuursorgaan houdt bij de beoordeling van het aangevraagde rekening met de in de omgeving bestaande toestand, doch het kan ook beleidsmatig gewenste ontwikkelingen met betrekking tot de aandachtspunten, vermeld in 1°, in rekening brengen;
Functionele inpasbaarheid
De voorziene werken zijn functioneel inpasbaar in de omgeving. De projectzone wordt voorzien van een volwaardige riolering en vernieuwing van de weginfrastructuur. Dergelijke werken van algemeen belang zijn inpasbaar in de toepasselijke bestemmingen.
Mobiliteitsimpact
Het gevraagde betreft o.a. de heraanleg van de wegenissen in asfalt. De opritten zullen heraangelegd worden in waterdoorlatende betonstraatstenen, met behoud van de op heden bestaande inritten conform de daarop van toepassing zijnde vergunning.
Aan de Kriekelstraat, De Drij Dreven en de Vogelzangstraat worden fietspaden voorzien.
De Boskensweg zal opschuiven en voorzien worden als fietsstraat.
Gezien het in essentie om de heraanleg van bestaande wegen gaat, wordt een beperkte mobiliteitsimpact verwacht in de vorm van bijkomende fietsbewegingen.
De verkeersveiligheid zal verhoogd worden door aanleg van verkeersdrempels aan de kruispunten.
Het gevraagde is naar mobiliteitsimpact aanvaardbaar.
Schaal
Het project vindt vrijwel geheel plaats in openbaar domein. Er is quasi geen schaalwijziging van toepassing, dan wel wordt voor bijna 10.000m² onthard.
Ruimtegebruik en bouwdichtheid
De aanvraag voorziet niet in de oprichting van gebouwen. Bijgevolg hebben de werken geen impact op de bestaande bouwdichtheid in de omgeving van het project.
Visueel-vormelijke elementen
De visueel-vormelijke impact na de werken betreft een verbetering ten opzichte van de bestaande toestand, enerzijds omwille van de heraanleg van de wegenis met fietspad en anderzijds omwille van de aanplant van verschillende boomsoorten. Er wordt bijkomend ook in grote mate onthard, hetgeen de visuele beleving ten goede komt.
Cultuurhistorische aspecten
Binnen de projectzone bevinden zich geen beschermde cultuurhistorische waarden. Cultuurhistorische aspecten buiten de projectzone zullen geen invloed ondervinden
Bodemreliëf
Enkele grachten worden gedempt voor de aanleg van de fietspaden. Binnen het project blijven genoeg grachten voorzien voor de vereiste buffering. De reliëfwijzigingen zijn aanvaardbaar.
Hinderaspecten, gezondhyeid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen
Tijdens de uitvoering van de werken zal er onoverkomelijk verkeershinder zijn. Zowel de verkeershinder als overige vormen van hinder worden indien mogelijk zoveel mogelijk beperkt en zijn tijdelijk van aard.
De aanvraag voldoet aan de criteria voor de goede ruimtelijke ordening in de onmiddellijke en ruime omgeving.
Beoordeling van het milieutechnisch luik
De aanvraag betreft een nieuwe ingedeelde inrichting, namelijk een tijdelijke bemaling in functie van wegenis- en rioleringswerken “Aansluiting Kolveren” en dit langs volgende straten: De Drij Dreven, Nieuwstraat, Nachtegalenstraat, Haagstraat, Vogelzangstraat, Kolverenheidestraat, Raafstraat, Dwarsstraat, Boskensweg, Hulsbergweg, Kriekelstraat en Schunissensteeg.
De bemaling bestaat uit 9 verschillende fasen die verder opgedeeld zijn in deelfasen. Er wordt gewerkt met een voortschrijdende lijnbemaling die de rioleringswerken zal volgen. De verticale filters worden op een diepte van max. 8 m geplaatst met een tussenafstand van maximaal 3 m. De maximale grondwatertafelverlaging bedraagt 4,2 m.
Het bemalingsdebiet bedraagt 1.120.430 m³/jaar, gedurende 570 dagen. Dit komt neer op een totaaldebiet van 1.687.521 m³.
In overleg met ANB werd afgesproken dat het maximale dagdebiet 2.500 m³ zal bedragen. Enkel tijdens fasen waarbij de invloedstraal niet tot in SBZ-gebied rijkt kan een hoger dagdebiet van 4.000 m³ bemaald worden.
Voor het project worden verschillende lozingspunten aangeduid. Er zal enerzijds geloosd worden op grachten in het projectgebied, maar ook op de gemengde riolering van de Hortstraat en Dwarsstraat. Op de openbare riolering wordt max. 237 m³/uur geloosd. Daarnaast worden ook enkele zones bevloeid als milderende maatregel.
Om het water maximaal te laten infiltreren worden drempels (zandzakken) in de grachten aangebracht. Dit maakt dat in totaal 148.615 m³ gedurende de bemalingsperiode opnieuw zal kunnen infiltreren.
In het gebied komen van nature verhoogde concentraties zware metalen voor. Daarom wordt een bijstelling aangevraagd voor artikel 4.2.3.1.3° (lozing van bedrijfsafvalwater dat één of meer gevaarlijke stoffen bevat). Gezien de bijgevoegde motivatie kan dit gevolgd worden.
Gezien het hoge debiet komt het project voor op bijlage II van het project-mer-besluit - rubriek 10.o): Onttrekken van grondwater als het debiet 1000 m³ per dag of meer bedraagt en de activiteit een betekenisvolle aantasting van de natuurlijke kenmerken van een speciale beschermingszone kan veroorzaken - wat maakt dat een project-MER opgemaakt moet worden, tenzij er na een gemotiveerd verzoek van de initiatiefnemer een ontheffing bekomen wordt.
De aanvrager heeft op 21 juni 2022 een ontheffing bekomen van de dienst MER. De ontheffing werd verleend voor een termijn van 4 jaar.
De invloedstraal van de bemaling reikt de bemaling tot in de nabijgelegen SBZ-zone . Er werd een passende beoordeling en verscherpte natuurtoets opgesteld en mee geïntegreerd in de MER-ontheffingsvraag.
In dit ontheffingsrapport werd nagegaan of er aanzienlijk negatieve effecten op het milieu kunnen optreden ten gevolge van het project. In dit project worden enkele maatregelen genomen om mogelijke milieueffecten te vermijden.
- De bemaling wordt gefaseerd uitgevoerd via peilgestuurde bemaling.
- Om de invloed van de bemaling te milderen wordt ingezet op maximale infiltratie in het bestaande grachtenstelsel en de aangelegde RWA.
- Lokaal wordt oppervlakte-infiltratie via bevloeiing toegepast in bijzonder beschermd gebied om uitdroging van waardevolle vegetatie te voorkomen.
- Deelfase 8A zal uitgevoerd worden buiten het groeiseizoen.
Geluidshinder
De pompen van de bemaling kunnen geluidshinder en trillingen geven. Er dient gewerkt te worden met geluidsarme pompen om de geluidshinder te beperken.
Voorwaarden
Gezien bovenstaande motivering worden volgende voorwaarden voorgesteld:
- Er dient gewerkt te worden met geluidsarme pompen om de geluidshinder te beperken.
- De in de MER-ontheffing voorgestelde projectgeïntegreerde maatregelen moeten worden nageleefd.
Het omgevingsproject vraagt een omgevingsvergunning van bepaalde duur namelijk gedurende de riolerings- en infrastructuurwerken van dit project. Gezien bovenstaande motivering, kan dit gevolgd worden.
Toets van de aangevraagde vegetatiewijzigingen
Voor de aanvraag zijn naar vegetatiewijzigingen natuurontwikkelingsgebied en landschappelijk waardevol agrarisch gebied van tel.
Er zijn kleine landschapselementen aanwezig in een Vogelrichtlijn-, Habitatrichtlijn- of Ramsargebied, alsook in een gebied van historisch permanent grasland en IVON-gebied.
De vegetatiewijzigingen betreffen hierbij ten eerste het verwijderen of beschadigen van kleine landschapselementen: een bestaande boom wordt gerooid om de aanleg van een pompstation mogelijk te maken.
Ten tweede het uitgraven, verbreden, rechttrekken of dichten van kleine landschapselementen: aanleg, herprofileren en dempen van grachten:
- Langs Nachtegalenstraat: de bestaande gracht wordt uitgebreid. Het uitgebreide stuk wordt voorzien met taluds van 4/4 en met bodem- en oeverversterking in muta- (voor bodem) en riettegels (voor talud).
- Langs De Drij Dreven: de bestaande grachten worden geherprofileerd en geconnecteerd met nieuwe grachten. Deze worden uitgewerkt met taluds van 6/4 en een bodembreedte van 1m zonder bodem- en oeverversterking.
- Langs de Kriekelstraat: De bestaande gracht wordt geherprofileerd. Deze wordt voorzien met taluds van 4/4, een bodembreedte van 0.5m en met bodem- en oeverversterking in muta- (voor bodem) en riettegels (voor talud).
Enkele bestaande grachten worden gedempt om de aanleg van een fietspad mogelijk te maken. Hiertoe worden verschillende bomen gerooid. De aanvraag bevat een afdoende boscompensatievoorstel in de vorm van een compenserende bebossing.
ADVIES GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen inzake milieu en ruimtelijke ordening, en dat het gevraagde verenigbaar is met een goede ruimtelijke ordening, mits het opleggen van voorwaarden.
De gemeentelijke omgevingsambtenaar adviseert volgende voorwaarden op te leggen:
Stedenbouwkundige voorwaarde
- Er dient een positief besluit te worden bekomen van de gemeenteraad m.b.t. de zaak der wegen;
Bijzondere milieuvoorwaarde
- Er dient gewerkt te worden met geluidsarme pompen om de geluidshinder te beperken.
- De in de MER-ontheffing voorgestelde projectgeïntegreerde maatregelen moeten worden nageleefd.
Het college van burgemeester en schepenen volgt integraal het advies van de gemeentelijk omgevingsambtenaar omtrent het sluiten van het openbaar onderzoek en tot het afleveren van een voorwaardelijk gunstig advies.
Volgende voorwaarden worden opgelegd:
Stedenbouwkundige voorwaarde
- Er dient een positief besluit te worden bekomen van de gemeenteraad m.b.t. de zaak der wegen;
Bijzondere milieuvoorwaarde