Terug
Gepubliceerd op 31/03/2025

2025_CBS_00320 - Overleg met kerkfabriek Halveweg - Kennisneming

College van burgemeester en schepenen
di 11/03/2025 - 13:30 Gemeente
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bram De Raeve, burgemeester; Frank Vandebeek, 1ste schepen; Johan Vanhoyland, 2de schepen; Frederick Vandeput, 3de schepen; Wouter De Raeve, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2025_CBS_00320 - Overleg met kerkfabriek Halveweg - Kennisneming 2025_CBS_00320 - Overleg met kerkfabriek Halveweg - Kennisneming

Motivering

Feiten context en argumentatie

Er vond op 21.02.2025 een overleg plaats met Kerkfabriek Halveweg. De deelnemers waren Raf Baerts (voorzitter), Stef Maas (secretaris), Wim Simons (priester), Wouter De Raeve (schepen), Bart Telen (algemeen directeur), Kevin Slegers (jurist) en Stijn Mommen (financieel directeur).

Beperkt gebruik van de kerk: De aanleiding van het gesprek wordt geschetst waarbij er in verhouding tot het gebruik van de kerk (slechts enkele vieringen per jaar) vanuit het lokaal bestuur veel kosten worden gedragen. Vandaar dat er gevraagd wordt om zicht te krijgen op de plannen die men heeft vanuit de kerkfabriek voor site Halveweg. Wat de kerkfabriek momenteel nog tegenhoudt is dat de evangelische kerk, tegen vergoeding van de nutsvoorzieningen, gebruik maakt van de kerk in afwachting van de eigen nieuwbouw.

Eigendommen van de gronden: de kerkfabriek is slechts eigenaar van de grond van de kerk en de daarrond liggende gronden. Dit is allemaal blauwe zone. De vzw parochiale werken heeft gronden die wel rode zone zijn. Raf Baerts geeft hierbij aan dat het een opportuniteit is dat kortelings de erfpacht op die gronden komt te vervallen. Momenteel geeft de kerkfabriek overigens de voorkeur aan het zelf in erfpacht geven van de gronden (15 jaar) om zo de eigendomstitel te kunnen blijven behouden.

Herbestemming kerk: kerkfabriek Halveweg geeft aan te willen weten wat het lokaal bestuur wenst te doen met de site. Hier heeft men momenteel geen concrete plannen rond en ligt de bal in het kamp van de kerkfabriek. De gemeente wenst zeker te ondersteunen, met name in het geval van een maatschappelijke invulling. Er wordt wel aangegeven dat het behoud van een parking aan de voorzijde wel relevant blijft  voor o.m. de handelaren op Halveweg.

Initieel stelt men de vraag of er niet een nieuw RUP kan aangemaakt worden om de blauwe zone om te vormen tot rode zone. A.D. en schepen geven hierbij aan dat de huidige zonering op zich wenselijk blijft om zo de gemeenschapsfunctie te behouden. Echter stellen de priester en het kerkfabriek dat het bouwen van een parochiezaal niet de verantwoordelijkheid is van een kerkfabriek waarbij men vraagt wat de gemeente wel wenst te investeren.

De PPS-constructie wordt aangehaald, maar hierbij geeft dhr. Maas aan dat hetgeen men hierbij voor de Kwint gekregen heeft, te weinig is geweest (te goedkope grondwaarde). Bovendien heerst er de vrees dat als de kerkfabriek de grond als blauwe zone verkoopt aan een invulling met maatschappelijk doel, dit mogelijks mettertijd omgevormd wordt naar duurdere rode zone. 

Verdere stappen: de kerkfabriek gaat het gesprek aan met de vzw parochiale werken die ook op de site gelegen is om te bekijken wat er met hen mogelijk is. Kerkfabriek Halveweg geeft momenteel aan louter geredeneerd te hebben vanuit de eigen gronden en niet geredeneerd heeft vanuit de totaliteit van de site. Hierbij wordt er vanuit het lokaal bestuur aangehaald dat men in dit gesprek zeker wilt faciliteren. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepen neemt kennis van het overleg met kerkfabriek Halveweg.