Het betreft een droogzuiging voor de aanleg van een nieuwe riolering i.f.v. een nieuwe verkaveling, te Schutenseweg 91A, kadastraal gekend als 3de afdeling, sectie F, nrs. 645G3 & 644Y2.
Voor de realisatie van de bouw moet een grondwatertafelverlaging van 3,25 meter bekomen worden. De filters worden geplaatst op een diepte van max. 6 meter. Het volledige bemalingstraject wordt opgesplitst in 6 secties waarbij telkens ca. 14 dagen bemaald wordt. De totale bemalingsduur bedraagt 3 maanden. Per sectie worden ca. 36 filters voorzien.
Het gevraagde opstartdebiet bedraagt 22 m³/uur, gedurende de eerste 5 dagen van een sectie. Het stationaire debiet van een sectie bedraagt 14,05 m³/uur, gedurende dag 6-14. Per sectie wordt een opgepompt debiet van 5.675 m³ verwacht. Voor het totale project komt dit neer op een jaardebiet van 34.047 m³.
Volgens de door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) opgestelde richtlijnen, dient het opgepompte debiet steeds in tijd en debiet beperkt te worden en moet het in de eerste plaats terug in de ondergrond gebracht worden via infiltratiezones of retourbemaling. Indien dit niet mogelijk is, moet het opgepompte water zoveel mogelijk nuttig hergebruikt worden. Pas nadien mag het water geloosd worden. Lozing gebeurt in de eerste plaats op een waterloop of in de regenwaterafvoer. Pas wanneer er geen andere opties beschikbaar zijn, mag het bemalingswater in de gemengde riolering geloosd worden.
Indien er meer dan 10 m³/uur geloosd wordt op een gemengd stelsel, dient op voorhand een toelating bij Aquafin aangevraagd te worden.
Als waterbeperkende maatregel wordt de plaatsing van een buffervat of een aftapkraan voorgesteld. Zo kan het water voor laagwaardige toepassingen door buren gebruikt worden. Verder wordt in de bemalingsnota voorgesteld om met sonde gestuurde bemaling te werken om het grondwaterpeil niet dieper te verlagen dan nodig. Deze waterbeperkende maatregelen worden gevolgd door de omgevingsambtenaar.
Het gevraagde lozingspunt bevindt zich op de Bremstraat, dit is een gracht die ca. 70 meter verder overgaat in een gemengde riolering. Gezien de korte afstand die het water aflegt in de gracht, kan dit beschouwd worden als een lozing op een gemengde riolering en dient voor dit lozingspunt toelating bij Aquafin gevraagd te worden.
In de onmiddellijke omgeving is echter nog een andere lozingsmogelijkheid. Ten zuidwesten van de projectzone loopt de Schutenseweg. Hier is wel een gescheiden rioleringsstelsel voorzien waarbij het water uiteindelijk in de waterloop de Slangbeek terechtkomt. Volgens de door de VMM opgestelde richtlijnen, verkiest dit lozingspunt de voorkeur.
De omgevingsambtenaar is van oordeel dat een lozing op de riolering van de Schutenseweg haalbaar is en verplicht dit lozingspunt te gebruiken. Indien lozing via de Schutenseweg praktisch niet mogelijk is, dient dit grondig gemotiveerd te worden via mail aan leefmilieu@zonhoven.be. Pas na akkoord kan een ander lozingspunt dan de RWA-streng van de Schutenseweg gebruikt worden.
De aanvraag is realistisch en kan gunstig beoordeeld worden gezien het beperkt debiet en de beperkte tijdsduur, mits het bemalingswater via de Schutenseweg op de regenwaterafvoer geloosd wordt.
ADVIES
Uit bovenstaande motiveringen blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen inzake milieu en ruimtelijke ordening.
Bijgevolg adviseert de omgevingsambtenaar het dossier gunstig voor een bronbemaling te Schutenseweg 91A, voor de aanleg van een nieuwe riolering i.f.v. een nieuwe verkaveling, voor een debiet van 528 m³/dag, 34.047 m³/jaar, mits volgende voorwaarden:
Besluit:
Artikel 1
De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft op 05/03/2025 akte genomen van de melding ingediend door Peter Boonen namens PB INVEST BV, Guldensporenplein 4.1/1, 3500 Hasselt, voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, zijnde een tijdelijke bemaling voor de aanleg van een nieuwe riolering, voor een max. jaardebiet van 34.047 m³, gelegen aan Schutenseweg 91A te 3520 Zonhoven, 3de afdeling, sectie F, nummer 645G3 & 644Y2, met rubriek: 53.2.2°b)1°.
53.2.2°b)1° | wordt beperkt tot maximaal vier meter onder het maaiveld | Tijdelijke bemaling die technisch noodzakelijk is voor de aanleg van riolering |
Artikel 2
Volgende voorwaarden moeten worden nageleefd:
Deze aktename stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het besluit van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.