Terug
Gepubliceerd op 31/03/2025

2025_CBS_00299 - OMV - Vergunning - Oppelsenweg 56 - 2025/00004 - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 11/03/2025 - 13:30 Gemeente
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bram De Raeve, burgemeester; Frank Vandebeek, 1ste schepen; Johan Vanhoyland, 2de schepen; Frederick Vandeput, 3de schepen; Wouter De Raeve, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2025_CBS_00299 - OMV - Vergunning - Oppelsenweg 56 - 2025/00004 - Goedkeuring 2025_CBS_00299 - OMV - Vergunning - Oppelsenweg 56 - 2025/00004 - Goedkeuring

Motivering

Feiten context en argumentatie

VERSLAG GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Dossiernummer:    2025/00004
Referentie omgevingsloket:    OMV_2024166358

De aanvraag, ingediend door mevrouw Ann Dams wonende te Oppelsenweg 56 te 3520 Zonhoven en APOTHEEK ANN DAMS BV gevestigd te Oppelsenweg 56 te 3520 Zonhoven, werd ontvangen op 08/01/2025 en op 05/02/2025 ontvankelijk en volledig verklaard.

De aanvraag gaat over een terrein, gelegen Oppelsenweg 56, kadastraal gekend als afdeling 3 sectie E nr. 666X.

De aanvraag gaat over het beperkt wijzigen van gevels en de heraanleg van een terras.

De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de geldende wettelijke bepalingen, (in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende Algemene Bepalingen inzake Milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid, het decreet Natuurbehoud en hun uitvoeringsbesluiten).

1.    STEDENBOUWKUNDIGE BASISGEGEVENS

De locatie van de aanvraag is volgens het Origineel bij Koninklijk besluit goedgekeurd gewestplan op 3 april 1979 gelegen in woongebied.
De locatie van de aanvraag is niet gelegen binnen een bijzonder plan van aanleg.
De locatie van de aanvraag is gelegen binnen het ruimtelijk uitvoeringsplan grup afbakening regionaalstedelijk gebied Hasselt-Genk, goedgekeurd op 20 juni 2014.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

Volgende verordeningen zijn van kracht:
• algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven goedgekeurd op 8 juli 2005;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, .... goedgekeurd op 10 februari 2023.

2.    HISTORIEK

Volgende dossiers zijn relevant:
• Stedenbouwkundige vergunning (1967/00094) voor het bouwen van een woonhuis - goedgekeurd op 13/11/1967.
• Stedenbouwkundige vergunning (1999/08078) voor het verbouwen woonhuis en apotheek - goedgekeurd op 14/06/1999.
• Stedenbouwkundige vergunning (1999/08129) voor de regularisatie van een bestaande garage met bergruimte - goedgekeurd op 09/08/1999.
• Stedenbouwkundige vergunning (2003/09217) voor het bijbouwen van een overdekt terras - goedgekeurd op 07/04/2003.

3.    BESCHRIJVING OMGEVING EN AANVRAAG

 Beschrijving van de plaats & omgeving

Het perceel bevindt zich aan de Oppelsenweg, een gemeenteweg ten oosten van het centrum van Zonhoven.
De nabije omgeving bestaat hoofdzakelijk uit vrijstaande en halfopen residentiële bebouwing.
In de ruimere omgeving zien we richting centrum ook de vroegere Bookmolen in parkgebied en een tuincentrum en verder richting Genk enkele groen ingevulde, kleinere binnengebieden achter het woonlint.

De bebouwing in de omgeving bestaat voornamelijk uit twee bouwlagen onder veelal hellende daken en een gevelafwerking in voornamelijk gevelsteen in diverse tinten en texturen.

Het hoekperceel van de aanvraag is bebouwd met woning  en apotheek met 2 bouwlagen onder een plat dak. De gevels zijn afgewerkt met een witte gevelbepleistering.
Op het perceel bevinden zich tevens een garage, een tuinberging en diverse verhardingen in functie van het wonen en parkeerruimte voor de apotheek.
De onverharde ruimte is groen ingevuld.

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag gaat over het beperkt wijzigen van gevels en de heraanleg van een terras.

In de voorgevel wordt aan de linkerzijde een raamopening van 72cm breed dicht gemaakt. Het gevelgedeelte ligt zo’n 8m naar achter ten opzichte van de voorgevellijn van het gelijkvloers. Intern zal hier de keuken heringericht worden, er is nog ruimschoots voldoende lichtinval door grote raampartijen in zij- en achtergevel.

De afwerking van het nieuwe muurgedeelte is voorzien in dezelfde witte gevelbepleistering als de bestaande gevels.

In de achtergevel wordt een bijkomende glaspartij voorzien van zo’n 3,70m breed en met een hoogte van 2,30m. Tevens wordt een gedeelte van de gevelbekleding aangepast door plaatsing van een aluminium boord van 75cm hoog tussen gelijkvloers en verdieping. De gevelbekleding krijgt eenzelfde donkerblauwe kleur als het buitenschrijnwerk.

In de linker zijgevel is de aangepaste gevelbekleding zeer beperkt zichtbaar.

Het bestaande terras aan de achterzijde, grenzend aan de leefruimte, wordt heraangelegd waarbij de oppervlakte tevens gereduceerd wordt van 31,57m² naar 18,15m². Van een rechthoekige vorm gaat men naar een organische vorm.

De vrijgekomen ruimte wordt groen ingericht.

4.    OPENBAAR ONDERZOEK 

Het dossier werd volgens de vereenvoudigde procedure behandeld.
Er werd bijgevolg geen openbaar onderzoek gehouden.

5.    ADVIEZEN

Er zijn geen adviezen vereist.

6.    EFFECTEN OMGEVING

Project-MER
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van bijlage I, II en III van het besluit inzake projectmilieueffectrapportage van 10 december 2004 en latere wijzigingen.

Stikstofdecreet
Voor de zeer beperkte verbouwing van de woning, kunnen we met absolute zekerheid besluiten dat de impactscore van de verbouwing van deze woning, voor wat betreft mobiliteit, lager is dan 1%. Immers is de impactscore voor het bouwen van een eengezinswoning reeds lager dan 1%.

Voor een eengezinswoning kan men uitgaan van ongeveer 2920 vervoersbewegingen per jaar (4 personen x 2 vervoersbewegingen/persoon x365 dagen/jaar= 2920 jaarlijkse vervoersbewegingen). Dit is minder dan 70.000 jaarlijkse vervoersbewegingen (VITO tabel 3, licht verkeer, KDW =6 en afstand = 0). Dit betekent dat zelfs indien een huis op het meest kritische habitat gebouwd wordt, de impact van het verkeer nog niet zal zorgen voor een overschrijding van de 1% de minimis.

7.    INHOUDELIJKE BEOORDELING

Decretale beoordelingselementen

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de VCRO kan gesteld worden dat de Oppelsenweg een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag gaat niet over de oprichting van een bedrijfswoning.
Er worden geen wijzigingen doorgevoerd aan publiek toegankelijke voorzieningen.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook.
Verder is het goed niet getroffen door een rooilijn.

Zonering

Het perceel is volgens het zoneringsplan voor riolering, van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), gelegen in centraal gebied. Er is al geruime tijd riolering aanwezig en die is aangesloten op een waterzuivering. Er moet geen septische put voorzien worden.

Waterparagraaf

Hemelwaterverordening
Het besluit van de Vlaamse regering van 10 februari 2023 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater is niet van toepassing omdat de verbouwingswerken geen bijkomende dakoppervlakte voorzien en er verharde oppervlakte verwijderd wordt.

Watertoets
Het decreet over het integraal waterbeleid van 18 juli 2003, gewijzigd door het wijzigingsdecreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013, legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd worden. Deze watertoets schat de eventuele schadelijke effecten in ten koste van de watersystemen bij de inname van ruimte.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006, en latere wijzigingen, legt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets.

De watertoets is een onderzoek van de vergunningverlenende overheid naar mogelijke schadelijke effecten op het watersysteem die veroorzaakt kunnen worden door het aangevraagde project.

Het voorliggende project heeft geen enkele invloed op het watersysteem, zodat in alle redelijkheid geoordeeld moet worden dat er geen schadelijk effect veroorzaakt wordt. Er moeten dan ook geen voorwaarden of maatregelen opgelegd worden.

Daaruit volgt dat een positieve uitspraak mogelijk is indien de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater wordt nageleefd. Zoals hoger aangehaald valt de aanvraag niet onder toepassing van deze verordening.  

Natuurtoets

Het perceel is niet gelegen binnen of grenzend aan een speciaal beschermingsgebied. Omwille van de ligging, de aard van het project en de afstand tot de waardevolle natuurgebieden wordt gesteld dat er geen impact is van de projectaanvraag op de natuurwaarden.

Erfgoed- & Archeologietoets

Het perceel is niet gelegen binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht. Er zijn geen monumenten in de omgeving.
Conform het Onroerenderfgoeddecreet d.d. 12/07/2013 en latere wijzigingen is geen bekrachtigde archeologienota verplicht voor de aanvraag gezien de oppervlakte van het perceel kleiner is dan 3000 m².

Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening

Functionele inpasbaarheid

De bestaande woning en aansluitende apotheek blijven behouden en zijn functioneel inpasbaar in deze voornamelijk residentiële omgeving, al dan niet in combinatie met nevenbestemmingen.

Mobiliteitsimpact

De aanvraag heeft geen enkele impact op de mobiliteit/ verkeersgeneratie aangezien er geen functiewijzigingen zijn, noch uitbreidingen of wijzigingen aan parkeerruimte.

Schaal

De schaal van het gebouw blijft ongewijzigd. De aanvraag betreft slechts gevelwijzigingen en een beperkte heraanleg van een terras achter de woning dat qua omvang zal verkleinen.

Ruimtegebruik en bouwdichtheid

De bestaande en tevens vergunde toestand omvat een behoorlijk hoge verhardingsgraad. De aanpassing van het terras, met name de reductie van 31,57m² naar 18,15m² is dan ook positief te noemen.
De aangevraagde gevelwijzigingen hebben geen impact op het ruimtegebruik en de bouwdichtheid.

Visueel-vormelijke elementen

De materialen voor buitenschrijnwerk en gevelafwerking sluiten aan op de bestaande materialen en tinten. Er zal architecturaal een mooi geheel gevormd worden.

Cultuurhistorische aspecten

Het perceel is niet gelegen in of nabij een beschermd dorpsgezicht. De aanvraag is niet gelegen in een beschermde archeologische site. De aanvraag is, bekeken vanuit de erfgoedaspecten, aanvaardbaar.

Bodemreliëf

Volgens de aanvraag wordt het bestaande reliëf niet gewijzigd.

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen

De aanvraag  zal geen hinder veroorzaken.

8.    ADVIES GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen en dat het gevraagde verenigbaar is met een goede ruimtelijke ordening.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar d.d. 04/03/2025 en volgt dit standpunt integraal.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist tot het afleveren van de omgevingsvergunning aan mevrouw Ann Dams wonende te Oppelsenweg 56 te 3520 Zonhoven en APOTHEEK ANN DAMS BV gevestigd te Oppelsenweg 56 te 3520 Zonhoven voor het beperkt wijzigen van gevels en de heraanleg van een terras, gelegen te Oppelsenweg 56 kadastraal gekend als afdeling 3 sectie E nr. 666X.