VERSLAG GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR
Dossiernummer: 2025/00008
Referentie omgevingsloket: OMV_2025005254
De aanvraag, ingediend door Fluvius System Operator CV gevestigd te Trichterheideweg 8 te 3500 Hasselt, werd ontvangen op 15/01/2025 en op 07/02/2025 ontvankelijk en volledig verklaard.
De aanvraag gaat over een terrein, gelegen Dorsvlegelstraat 9, kadastraal gekend als afdeling 1 sectie B nr. 952S32/deel.
De aanvraag gaat over het plaatsen van een E-cabine.
De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.
De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de geldende wettelijke bepalingen, (in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende Algemene Bepalingen inzake Milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid, het decreet Natuurbehoud en hun uitvoeringsbesluiten).
1. STEDENBOUWKUNDIGE BASISGEGEVENS
De locatie van de aanvraag is volgens het Origineel bij Koninklijk besluit goedgekeurd gewestplan op 3 april 1979 gelegen in woonuitbreidingsgebied.
De locatie van de aanvraag is niet gelegen binnen een bijzonder plan van aanleg.
De locatie van de aanvraag is niet gelegen binnen een ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.
Volgende verordeningen zijn van kracht:
• algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven goedgekeurd op 8 juli 2005;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, .... goedgekeurd op 10 februari 2023.
2. HISTORIEK
Volgende dossiers zijn relevant:
• Omgevingsvergunning 2020/00162 voor riolerings- en infrastructuurwerken voor een nieuw bouwproject geweigerd op 02/03/2021.
• Omgevingsvergunning 2021/00320 voor riolerings- & infrastructuurwerken voor een nieuw bouwproject goedgekeurd op 07/06/2022.
• Omgevingsvergunning 2022/00203 voor het bouwen van 20 sociale ben-woningen in halfopen en open verband met bijhorende carport en tuinberging goedgekeurd op 31/01/2023.
• Melding 2024/00236MM voor een tijdelijke bemaling voor de plaatsing van hemelwaterputten en de aanleg van funderingen, voor een totaaldebiet van 28.800 m³/jaar geakteerd op 18/11/2024.
3. BESCHRIJVING OMGEVING EN AANVRAAG
Beschrijving van de plaats & omgeving
Het perceel bevindt zich langs de doodlopende Dorsvlegelstraat, een gemeenteweg ten noordwesten van het centrum van de gemeente Zonhoven.
De directe omgeving is momenteel nog onbebouwd. De wegenis werd recent aangelegd met het oog op de oprichting van 20 sociale BEN-woningen.
De ruimere omgeving bestaat zowel uit vrijstaande als halfopen eengezinswoningen.
De bebouwing varieert sterk, dit zowel qua inplanting, bouwhoogte, dakprofiel alsook materiaalgebruik.
Het perceel van de aanvraag is onbebouwd en is 5,70m diep op 7m breed.
Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvraag gaat over het plaatsen van een E-cabine.
De cabine wordt ingeplant op de kop van de doodlopende Dorsvlegelstraat.
Op het openbaar domein zal een verharde toegangsweg naar het perceel gerealiseerd worden dat aantakt op de nieuwe wegenis.
Het gebouw wordt ingeplant op 2,05m van de linker perceelgrens en 1,50m van de overige perceelgrenzen.
Het gebouw heeft een oppervlakte van 9,315m² met een bouwbreedte van 2,70m en een bouwdiepte van 3,45m. Er wordt een kelderfundering voorzien met een diepte van 1,15m. Het gebouw wordt uitgevoerd met een plat dak met een dakrandhoogte van 2,50 m t.o.v. het maaiveld (exclusief dakplaat).
Aan de voorzijde en de rechterzijde van de cabine wordt een groenstrook (gras) aangelegd over een breedte van 0,75m. De overige zone wordt voorzien met groenaanplanting (heester hoog).
De cabine wordt uitgevoerd in gewapend beton in een groene kleur (RAL 6003). De verluchtingsroosters in de achtergevel worden uitgevoerd in aluminium in dezelfde groene kleur (RAL 6003).
4. OPENBAAR ONDERZOEK
Het dossier werd volgens de vereenvoudigde procedure behandeld.
Er werd bijgevolg geen openbaar onderzoek gehouden.
5. ADVIEZEN
Aan volgende adviesverleners werd advies gevraagd:
Dienst Water en Domeinen provincie Limburg
Watering De Herk
Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, dienst preventie.
6. EFFECTEN OMGEVING
Project-MER
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van bijlage I, II en III van het besluit inzake projectmilieueffectrapportage van 10 december 2004 en latere wijzigingen.
Stikstofdecreet
Het plaatsen van een prefab HS-cabine is een project met een beperkte omvang en duur.
Rekening houdend met de beperkte vervoersbewegingen zal zelfs bij de oprichting van de cabine op het meest kritische habitat de impact van het verkeer nog niet zorgen voor een overschrijding van de 1% de minimis. De impactscore van de oprichting van een E-cabine ligt voor wat betreft mobiliteit lager dan 1%.
7. INHOUDELIJKE BEOORDELING
Decretale beoordelingselementen
In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de VCRO kan gesteld worden dat de Dorsvlegelstraat een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag gaat niet over de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook.
Verder is het goed niet getroffen door een rooilijn.
Waterparagraaf
Hemelwaterverordening
Het besluit van de Vlaamse regering van 10 februari 2023 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater is niet van toepassing omdat het hemelwater van de overdekte constructies en /of verhardingen op eigen terrein in een onverharde zone infiltreert zonder dat hiervoor een afvoersysteem moet worden aangelegd en zonder dat het water naar andere percelen of het openbaar domein afvloeit.
Het hemelwater van de bebouwing infiltreert in de aangrenzende groenzone waarvan de oppervlakte meer dan 1/4de van de afwaterende oppervlakte bedraagt.
Watertoets
Het decreet over het integraal waterbeleid van 18 juli 2003, gewijzigd door het wijzigingsdecreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013, legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd worden. Deze watertoets schat de eventuele schadelijke effecten in ten koste van de watersystemen bij de inname van ruimte.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006, en latere wijzigingen, legt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets.
De watertoets is een onderzoek van de vergunningverlenende overheid naar mogelijke schadelijke effecten op het watersysteem die veroorzaakt kunnen worden door het aangevraagde project.
Het voorliggende bouwproject heeft geen omvangrijke oppervlakte maar ligt in een pluviaal overstromingsgevoelig gebied. Het terrein is niet in fluviaal overstromingsgebied gelegen, noch in een gebied voor zeeoverstromingen.
Met betrekking tot de impact op oppervlaktewater (grondwater) en de ligging in pluviaal overstromingsgebied, werd de aanvraag voor advies voorgelegd aan de waterbeheerder, Watering De Herk.
Het advies van 10/03/2025 van de waterbeheerder is voorwaardelijk gunstig:
“Watering de Herk geeft een voorwaardelijk gunstig advies.
De adviesvraag handelt over de richtlijn gewijzigd overstromingsregime.
Het perceel is gelegen in een pluviaal overstromingsgebied of aan de rand ervan : het kritisch overstromingspeil bedraagt 39m62 TAW. Er mag gebouwd worden omdat de berging die verloren gaat, beperkt blijft en er dus geen bijkomende schade veroorzaakt wordt aan derden of aan het watersysteem voor zover voldaan wordt aan de onderstaande constructievoorwaarden:
Het vloerpeil moet minstens 10 cm boven het kritisch overstromingspeil gelegen zijn (i.e. 39m72 TAW).
Geen openingen in de constructie (in buitenmuren en bodem) mogen voorzien worden onder het kritisch overstromingspeil plus 10 cm.
Kelders en ondergrondse garages moeten waterdicht worden uitgevoerd.
Niet-waterdichte doorvoer van nutsleidingen en andere leidingen onder het kritisch overstromingspeil is verboden.
Ondergrondse tanks moeten verankerd worden tegen opwaartse druk, bijvoorbeeld d.m.v. een betonnen voetplaat of dekplaat.
Elektrische installaties die niet waterdicht afgeschermd zijn, moeten 10 cm boven het kritisch overstromingspeil opgesteld worden.
Ophoging van het perceel moet beperkt blijven tot het gebouw zelf.
Alleen waterdoorlatende verhardingen zijn toegelaten. Er kan hierop enkel uitzondering gemaakt worden indien om technische redenen geen waterdoorlatende verharding mogelijk is.
CONCLUSIES ONDERZOEK WATERBEHEERDER
Uit de toepassing van de nadere regels voor de toepassing van de watertoets bij besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006, en latere wijzigingen, is gebleken dat het plaatsen van een e-cabine een verandering van de toestand van watersystemen (of bestanddelen ervan) tot gevolg heeft. Deze verandering heeft geen betekenisvol schadelijk effect op het watersysteem voor zover de voorwaarden bovenaan dit advies worden opgenomen in de vergunning.
De watering is waterbeheerder voor dit projectgebied, maar voor zowel het advies in het kader van de bindende bepalingen in verband met de waterloop (afstandsregels en machtigingen) als het advies in het kader van de watertoets treedt de Dienst Water en Domeinen van de provincie Limburg op als ondersteunende adviesverlenende instantie.
De watering neemt dit advies met de hierin opgenomen beoordeling en conclusie over en maakt dit advies tot het hare.”
Er moet in alle redelijkheid geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt is mits de voorwaarden van de waterbeheerder gevolgd worden.
Door de toename van de verharde oppervlakte wordt de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Dit moet gecompenseerd worden overeenkomstig de normen vastgelegd in de geldende gewestelijke hemelwaterverordening.
Zoals hoger aangehaald voldoet het voorliggende ontwerp aan deze verordening.
Natuurtoets
Het perceel is niet gelegen binnen of grenzend aan een speciaal beschermingsgebied. Omwille van de ligging, de aard van het project en de afstand tot de waardevolle natuurgebieden wordt gesteld dat er geen impact is van de projectaanvraag op de natuurwaarden.
Erfgoed- & Archeologietoets
Het perceel is niet gelegen binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht. Er zijn geen monumenten in de omgeving.
Conform het Onroerenderfgoeddecreet d.d. 12/07/2013 en latere wijzigingen is geen bekrachtigde archeologienota verplicht voor de aanvraag gezien de oppervlakte van het perceel groter is dan 3000 m² en de bodemingreep minder dan 1000m² bedraagt.
Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Bij de omgevingsvergunning voor het uitvoeren van riolerings- en infrastructuurwerken (d.d. 07/06/2022) alsook bij de omgevingsvergunning voor het bouwen van 20 sociale BEN-woningen in halfopen en open verband (d.d. 31/01/2023) werd de zone voor de e-cabine reeds aangegeven.
Het plaatsen van een nieuwe e-cabine bij een project voor woningbouw (met nieuwe wegenis) is gebruikelijk en noodzakelijk. Het oprichten van een e-cabine is dan ook onlosmakend verbonden met het vergunde project en functioneel inpasbaar in de omgeving.
Mobiliteitsimpact
nvt
Schaal
De cabine wordt ingeplant op de kop van de doodlopende Dorsvlegelstraat.
Het gebouw wordt ingeplant op 2,05m van de linker perceelgrens en 1,50m van de overige perceelgrenzen.
Het gebouw heeft een oppervlakte van 9,315m² met een bouwbreedte van 2,70m en een bouwdiepte van 3,45m. Er wordt een kelderfundering voorzien met een diepte van 1,15m. Het gebouw wordt uitgevoerd met een plat dak met een dakrandhoogte van 2,50 m t.o.v. het maaiveld (exclusief dakplaat).
Het bouwvolume is dan ook beperkt.
Ruimtegebruik en bouwdichtheid
Het perceel en de cabine hebben een beperkte oppervlakte waardoor het ruimtegebruik eerder beperkt is.
Visueel-vormelijke elementen
De cabine wordt uitgevoerd in gewapend beton in een groene kleur (RAL 6003). De verluchtingsroosters in de achtergevel worden uitgevoerd in aluminium in dezelfde groene kleur (RAL 6003). Door de groene kleur in een groene omkadering zal de cabine minimaal opvallen. Hierdoor, alsook door de inplanting, zal de cabine niet als storend worden ervaren.
Aan de voorzijde en de rechterzijde van de cabine wordt een groenstrook (gras) aangelegd over een breedte van 0,75m. De overige zone wordt voorzien met groenaanplanting (hoge heester).
Cultuurhistorische aspecten
Het perceel is niet gelegen in of nabij een beschermd dorpsgezicht. De aanvraag is niet gelegen in een beschermde archeologische site. De aanvraag is, bekeken vanuit de erfgoedaspecten, aanvaardbaar.
Bodemreliëf
Volgens de aanvraag wordt het bestaande reliëf niet gewijzigd.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen
Tijdens de oprichting van de cabine zal enige hinder naar de omgeving toe ontstaan die gebruikelijk is en tijdelijk van aard. Na de werken valt geen hinder te verwachten.
De hinder is eerder beperkt gezien de directe omgeving nog onbebouwd is.
Bespreking van de adviezen
• Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, dienst preventie heeft op 19 februari 2025 aangegeven dat ze geen advies gaan verstrekken.
• Het advies van Dienst Water en Domeinen provincie Limburg d.d. 7 maart 2025 is voorwaardelijk gunstig, nl.:
“(…)
Deel 2 Wateradvies i.v.m. de watertoets
(art. 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018)
1. Beschrijving van het watersysteem
Het betreft een activiteit binnen het stroomgebied van een onbevaarbare waterloop van tweede categorie.
Het perceel is volgens het gewestplan gelegen in woongebied
Het perceel is daarenboven gelegen in:
- Het bekken van de Demer
- Het deelbekken Midden-Demer
2. Waterplannen
Het stroomgebiedbeheerplan van de Schelde is van toepassing.
3. Toetsen aan de doelstellingen decreet integraal waterbeheer, gecoördineerd op 15 juni 2018 – artikel 1.2.2
De adviesvraag handelt over de richtlijn gewijzigd overstromingsregime.
Het perceel is gelegen in een pluviaal overstromingsgebied of aan de rand ervan: het kritisch overstromingspeil bedraagt 39m62 TAW. Er mag gebouwd worden omdat de berging die verloren gaat, beperkt blijft en er dus geen bijkomende schade veroorzaakt wordt aan derden of aan het watersysteem voor zover voldaan wordt aan de onderstaande constructievoorwaarden:
Het vloerpeil moet minstens 10 cm boven het kritisch overstromingspeil gelegen zijn (i.e. 39m72 TAW).
Geen openingen in de constructie (in buitenmuren en bodem) mogen voorzien worden onder het kritisch overstromingspeil plus 10 cm.
Kelders en ondergrondse garages moeten waterdicht worden uitgevoerd.
Niet-waterdichte doorvoer van nutsleidingen en andere leidingen onder het kritisch overstromingspeil is verboden.
Ondergrondse tanks moeten verankerd worden tegen opwaartse druk, bijvoorbeeld d.m.v. een betonnen voetplaat of dekplaat.
Elektrische installaties die niet waterdicht afgeschermd zijn, moeten 10 cm boven het kritisch overstromingspeil opgesteld worden.
Ophoging van het perceel moet beperkt blijven tot het gebouw zelf.
Alleen waterdoorlatende verhardingen zijn toegelaten. Er kan hierop enkel uitzondering gemaakt worden indien om technische redenen geen waterdoorlatende verharding mogelijk is.
Deel 3 Conclusies onderzoek waterbeheerder
Uit de toepassing van de nadere regels voor de toepassing van de watertoets bij besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006, en latere wijzigingen, is gebleken dat het plaatsen van een e-cabine een verandering van de toestand van watersystemen (of bestanddelen ervan) tot gevolg heeft. Deze verandering heeft geen betekenisvol schadelijk effect op het watersysteem voor zover de voorwaarden bovenaan dit advies worden opgenomen in de vergunning.
Het wateradvies is dan ook voorwaardelijk gunstig.”
De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden.
• Het advies van Watering De Herk d.d. 10 maart 2025 is voorwaardelijk gunstig, zoals aangehaald onder de titel ‘Watertoets’.
De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden.
8. ADVIES GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, en dat het gevraagde verenigbaar is met een goede ruimtelijke ordening, mits het opleggen van voorwaarden.
De gemeentelijke omgevingsambtenaar adviseert volgende voorwaarden op te leggen:
Stedenbouwkundige voorwaarden
• Het advies van de Provincie Limburg, Dienst water en domeinen, moet gevolgd worden.
• Het advies van Watering De Herk moet gevolgd worden.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar d.d. 10/03/2025 en volgt dit standpunt integraal.
Het college van burgemeester en schepenen beslist tot het voorwaardelijk afleveren van de omgevingsvergunning aan Fluvius System Operator CV gevestigd te Trichterheideweg 8 te 3500 Hasselt voor het plaatsen van een e-cabine, gelegen te Dorsvlegelstraat 9 kadastraal gekend als afdeling 1 sectie B nr. 952S32/deel.
Volgende voorwaarden wordt opgelegd:
Stedenbouwkundige voorwaarden