Terug
Gepubliceerd op 26/03/2025

2025_CBS_00359 - Aktename melding voor droogzuiging - 2025/00044MM - Beemdstraat, Bremstraat, Keurstraat, Schoenmakersweg en Schutenseweg - Kennisneming

College van burgemeester en schepenen
di 18/03/2025 - 13:30 Gemeente
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bram De Raeve, burgemeester; Frank Vandebeek, 1ste schepen; Johan Vanhoyland, 2de schepen; Frederick Vandeput, 3de schepen; Wouter De Raeve, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2025_CBS_00359 - Aktename melding voor droogzuiging - 2025/00044MM - Beemdstraat, Bremstraat, Keurstraat, Schoenmakersweg en Schutenseweg - Kennisneming 2025_CBS_00359 - Aktename melding voor droogzuiging - 2025/00044MM - Beemdstraat, Bremstraat, Keurstraat, Schoenmakersweg en Schutenseweg - Kennisneming

Motivering

Feiten context en argumentatie

Het betreft een technisch noodzakelijke droogzuiging voor de aanleg van waterleidingen te Keurstraat, Beemdstraat, Bremstraat, Schoenmakersweg en Schutenseweg.

Voor de aanleg van de waterleidingen moet een grondwatertafelverlaging van 1,7 m bekomen worden. Het project werd opgedeeld in 4 fasen waarbij voortschrijdend gewerkt word: er zijn telkens maximaal twee pompen tegelijk in werking waarbij na voltooiing van een streng (80 m) de pomp verplaatst wordt naar een volgende zone. Voor de enkelvoudige lijnbemaling worden om de 3 m filters geplaatst, op een diepte van max. 6 m-mv. 

De eerste fase beslaat de Keurstraat (480 m), die verder opgedeeld wordt in 3 deelfasen van max. 160 m. Op de Keurstraat zijn 3 lozingspunten voorzien waarbij het bemalingswater op het RWA-stelsel geloosd wordt. De totale bemalingsduur voor fase één bedraagt 35 dagen.

Fase twee beslaat de Beemdstraat (240 m), die verder opgedeeld wordt in één fase van 160 m en één fase van 80 m. Het gevraagde lozingspunt voor deze bemalingsstreng bevindt zich eveneens op het RWA-stelsel van de Keurstraat aangezien er geen gescheiden stelsel aanwezig is op de Beemdstraat. De totale bemalingsduur voor fase twee bedraagt 25 dagen.

De derde fase beslaat de Bremstraat (480 m), en wordt verder opgedeeld in drie fasen van 160 m. Het gevraagde lozingspunt voor deze bemalingsstreng bevindt zich op het RWA-stelsel van de Schutenseweg aangezien er geen gescheiden stelsel aanwezig is op de Bremstraat. De totale bemalingsduur voor fase twee bedraagt 35 dagen.

Tijdens fase vier wordt een gedeelte van de Schoenmakersweg - Schutenseweg bemaald (320 m). Deze lijnbemaling wordt verder opgedeeld in twee fasen van elk 160 m. De gevraagde lozingspunten voor deze fase bevinden zich op het RWA-stelsel van de Schutenseweg en/of het RWA-stelsel van de Schoenmakersweg. De totale bemalingsduur voor fase twee bedraagt 25 dagen.

Het gevraagde debiet bedraagt 85,5 m³/uur, gedurende 120 dagen. Dit komt neer op een jaardebiet van 246.360 m³.

De invloedstraal van de bemaling reikt bij fasen 1 en 3 tot in een PFAS no regret zone. In de bemalingsnota wordt gemotiveerd dat de verplaatsing van eventuele PFAS deeltjes in de praktijk verwaarloosbaar zal zijn:

“Om te bepalen of eventuele verontreinigde deeltjes binnen de PFAS no regret zone aangetrokken zullen worden door de bemaling, wordt uitgegaan van een conservatieve aanname waarbij de deeltjes geen retardatie bezitten en de natuurlijke grondwaterstroming verwaarloosd wordt. Op basis hiervan wordt een maximale verplaatsing van ±29m bekomen (bij een effectieve porositeit van 0,30) voor een bemalingsduur van 30 dagen. PFAS hebben een retardatiefactor van 3 à 7, zodat de verplaatsingen zich in de praktijk beperken tot maximaal 9,7m.

Er dient hierbij bemerkt te worden dat bij de berekening uitgegaan van een veiligheidsmarge voor de bemalingsduur zodat de verplaatsingen in de praktijk verwaarloosbare waarden zullen aannemen.”

De omgevingsambtenaar volgt deze redenering, maar wijst wel op het belang de bemaling zo veel mogelijk in tijd en debiet te beperken. Er dient gebruik gemaakt te worden van een peilgestuurde bemaling. 

De aanvraag is realistisch en kan gunstig beoordeeld worden gezien het beperkt debiet en de beperkte tijdsduur.

ADVIES

Uit bovenstaande motiveringen blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen inzake milieu en ruimtelijke ordening.

Bijgevolg adviseert de omgevingsambtenaar het dossier gunstig voor een bronbemaling te Keurstraat, Beemdstraat, Bremstraat, Schoenmakersweg en Schutenseweg, voor een debiet van 2053 m³/dag, 246.360 m³/jaar, mits volgende voorwaarden:

  • Een goed functionerende debietsteller moet aanwezig zijn op elke pomp.   
  • De start en stopdatum van de bemaling met telkens de stand van de debietsteller wordt gemeld aan de gemeentelijke dienst milieubeleid via leefmilieu@zonhoven.be.
  • Er dient gewerkt te worden met peilgestuurde bemaling om het opgepompte debiet zo laag mogelijk te houden en de invloed op de PFAS no regret zone zo beperkt mogelijk te houden.
  • Wekelijks dient er een registratie te gebeuren van de opgepompte debieten grondwater. Deze gegevens worden in een logboek bijgehouden dat ter inzage wordt gehouden voor de toezichthoudende overheid. 
  • De sectorale voorwaarden van Vlarem II, hoofdstuk 5.53, moeten nageleefd worden.
  • De droogzuiging wordt onmiddellijk verwijderd zodra dit bouwtechnisch mogelijk is en wordt beperkt in tijd en debiet tot het absolute, noodzakelijke, minimum. 
  • De lozing van het grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken.
  • Indien de stroomgroep geluidshinder vormt voor de omwonenden, moeten onmiddellijk gepaste maatregelen genomen worden om de hinder tot een absoluut minimum te beperken.
  • De bemaling mag de duur van 120 dagen niet overschrijden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het besluit van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.