VK Tegelwippen
In 2025 wordt opnieuw het 'Vlaams Kampioenschap Tegelwippen' georganiseerd . In 2023 nam de gemeente Zonhoven deel aan de actie. Er wordt voorgesteld opnieuw deel te nemen aan de campagne die loopt van 21 maart tot en met 31 oktober 2025.
Concreet is het de bedoeling om het grootste aantal gewipte tegels per inwoner (TPI) te behalen. Er bestaan verschillende categorieën waarvoor prijzen gewonnen kunnen worden (beste gemeente, beste individu,...).
Het VK Tegelwippen is een ideaal platform voor onthardingsacties en ruimere klimaat- en vergroeningsacties zoals Zonhofje binnen onze gemeente verder te promoten. Door mee te doen aan het VK tegelwippen verhogen we op een toegankelijke manier de aandacht voor ontharding en zullen onze inwoners extra gemotiveerd worden om tegels (of andere verhardingen) uit te breken in de voor-, achter- of geveltuin.
In het kader van het klimaatactieplan, en door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact hebben we ons geëngageerd om 1m² / inwoner te ontharden. De voorbije jaren heeft de gemeente al mooie onthardingsprojecten gerealiseerd met het Moenshof, de Vier Wijersstraat en het Dorpshart. Ook dit jaar zullen verschillende onthardingsprojecten gerealiseerd worden waarbij de gemeente het goede voorbeeld geeft. Terugkoppeling richting college volgt.
Tijdens de campagne van 21 maart tot en met 31 oktober krijgen deelnemende gemeenten het nodige communicatiemateriaal toegestuurd om de campagne te promoten. Inschrijven voor deelname aan de campagne dient te gebeuren voor 21 maart 2025. De deelname is volledig gratis.
Maai Mei Niet
Jaarlijks organiseert Knack, met de steun van KULeuven/Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en het Ministerie voor Natuur, de campagne 'Maai Mei Niet'.
Gedurende de volledige maand mei worden burgers, bedrijven en lokale besturen opgeroepen om de grasmachine aan de kant te laten staan en het gras te laten groeien. Door een maand lang het gazon niet te maaien, krijgen de bloemen in de grasmat de kans om tot bloei te komen. Dit is nodig om voldoende voedsel voor insecten zoals de bij en de vlinder te voorzien.
Naast meer voedsel voor insecten, heeft het gras laten staan nog voordelen. Kort gemaaid gras wilt groeien, en heeft daarvoor veel water nodig. Door gras minder frequent te maaien heeft het minder water nodig. Bovendien houden de wortels van langer gras het water beter vast. Dit zorgt ervoor dat het gras in perioden van droogte minder snel zal uitdrogen. Langer gras heeft dus verschillende voordelen: het is beter bestand tegen droogte, het zorgt voor verkoeling, bloemen krijgen de kans te groeien en het is een bron van voedsel voor verschillende nuttige insecten. Uit het grootschalige burgerwetenschapsproject 'CurieuzeNeuzen in de Tuin' blijkt dat langer gras kan zorgen voor een daling in de bodemtemperatuur van 3°C.
Met de gemeente Zonhoven geven we graag het goede voorbeeld door deel te nemen aan deze campagne.
Concreet worden tijdens de maand mei grote grasvelden, met uitzondering van enkele trapveldjes, deels en tijdelijk niet gemaaid. Onder andere volgende locaties: bepaalde zones op de Basvelden, zones nabij het trapveldjes zoals Grote Zouwstraat, speeltuin Ten Eikenen, grasveld Kapelhof (bloemenstrook), grasveld hoek Hoeveweg-Hortweidenweg, ...
Waar mogelijk, wordt gekozen om het lange bloemrijke gras ook na de maand mei te laten staan om de biodiversiteit te bevorderen. Dit gebeurt steeds in overleg met de maaiploegen. Daarnaast zal er langs paden en banken wel nog gemaaid worden. Verder wordt het kerkhof Halveweg beheerd zoals de rest van het jaar waarbij bloemenweides 2x per jaar gemaaid worden en de rest een wekelijkse maaibeurt krijgt.
Het doel van deze campagne is bewustwording te creëren van de positieve gevolgen van langer gras. Het maakt onze tuinen weerbaarder voor de veranderende weersomstandigheden en het geeft een heuse boost aan de biodiversiteit in onze tuinen. Op het aangepaste maaibeheer en de bloemen die hieruit voortkomen worden jaarlijks positieve reacties van omwonenden ontvangen. Om de campagne en zijn doelstellingen bekend te maken, wordt ter plaatse communicatiemateriaal voorzien.
Week van de Bij
De campagne 'Maai mei niet' sluit naadloos aan bij de 'Week van de Bij' die van zondag 25 mei tot en met zondag 1 juni 2025 plaatsvindt. Deze week wordt georganiseerd door het Departement Omgeving om bewustwording te creëren en nuttige bestuivers te ondersteunen. Dit jaar staat de 'Week van de Bij' in het teken van pesticidevrije tuinen. Chemische bestrijdingsmiddelen schaden nuttige bestuivers, terwijl er ook ecologische oplossingen voor bestaan. De gemeente Zonhoven communiceert de campagne via haar kanalen.
Daarnaast stelt de dienst de realisatie van een 'bijenburcht' in Park den Dijk voor. Dit is een kleine ingreep in het landschap waarbij nestgelegenheid voor wilde bijen gecreëerd wordt. Voor de aanleg van de bijenburcht kan gebruik gemaakt worden van de lopende overeenkomst met Regionaal Landschap Lage Kempen. Verdere uitwerking gebeurt ism dienst FAM en RLLK.
Nota dienst:
De dienst wenst deel te nemen aan bovenstaande campagnes om allereerst te starten met naamsbekendheid van deze campagnes en bewustwording te creëren bij de bevolking. Vanaf 2026 willen we richting jaarlijkse thematische acties gaan binnen een campagne, waarbij we intensiever inzetten op 1 campagne met concrete acties naar de bevolking. Dit na goedkeuring van het MJP 2026-2031.
Het college van burgemeester en schepenen gaat niet akkoord met deelname aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen in 2025.
Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met deelname aan de campagne 'Maai Mei Niet' en maait op dezelfde plaatsen als vorige jaren én in het Dorpshart minder. De nodige communicatie wordt hieraan gekoppeld.
Het college van burgemeester en schepenen gaat niet akkoord met de aanleg van een bijenburcht voor wilde bijen in Park den Dijk.