Terug
Gepubliceerd op 09/04/2025

2025_CBS_00417 - OMV - Tijdelijke vergunning - Boddenveldweg 11 - 2024/00268 - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 01/04/2025 - 13:30 Gemeente
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bram De Raeve, burgemeester; Frank Vandebeek, 1ste schepen; Johan Vanhoyland, 2de schepen; Wouter De Raeve, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Frederick Vandeput, 3de schepen

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2025_CBS_00417 - OMV - Tijdelijke vergunning - Boddenveldweg 11 - 2024/00268 - Goedkeuring 2025_CBS_00417 - OMV - Tijdelijke vergunning - Boddenveldweg 11 - 2024/00268 - Goedkeuring

Motivering

Feiten context en argumentatie

VERSLAG GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Dossiernummer:    2024/00268
Referentie omgevingsloket:    OMV_2024159802

De aanvraag, ingediend door de heer Bart Telen en de heer Bram De Raeve namens het gemeentebestuur Zonhoven als contactadres Kerkplein 1 te 3520 Zonhoven, werd ontvangen op 05/12/2024 en op 19/12/2024 ontvankelijk en volledig verklaard.

De aanvraag gaat over een terrein, gelegen Boddenveldweg 11, kadastraal gekend als afdeling 2 sectie C nr. 830D.

De aanvraag gaat over het plaatsen van een tijdelijke fietsenstalling.

De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de geldende wettelijke bepalingen, (in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende Algemene Bepalingen inzake Milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid, het decreet Natuurbehoud en hun uitvoeringsbesluiten).

1.    STEDENBOUWKUNDIGE BASISGEGEVENS

De locatie van de aanvraag is volgens het Origineel bij Koninklijk besluit goedgekeurd gewestplan op 3 april 1979 gelegen in bufferzone en ambachtelijke bedrijven en kmo's.
De locatie van de aanvraag is gelegen binnen het bijzonder plan van aanleg B.P.A. GENKERBAAN - GROTE HEMMENWEG, goedgekeurd op 8 juni 2000.
De locatie van de aanvraag is gelegen binnen het ruimtelijk uitvoeringsplan grup afbakening regionaalstedelijk gebied Hasselt-Genk, goedgekeurd op 20 juni 2014.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

Volgende verordeningen zijn van kracht:
• algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven goedgekeurd op 8 juli 2005;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, .... goedgekeurd op 10 februari 2023.

2.    HISTORIEK

Volgende dossiers zijn relevant:
• Stedenbouwkundige vergunning (1990/00115) voor bouwen van een sociaal en administratief gebouw - goedgekeurd op 03/09/1990.
• Stedenbouwkundige vergunning (1991/00042) voor bouwen van een koelruimte - goedgekeurd op 25/03/1991.
• Stedenbouwkundige vergunning (1991/00120) voor aanleggen van een verkoopspunt - goedgekeurd op 16/09/1991.
• Stedenbouwkundige vergunning (2002/08905) voor bijbouwen van een berging - goedgekeurd op 23/09/2002.

3.    BESCHRIJVING OMGEVING EN AANVRAAG

Beschrijving van de plaats & omgeving

Het perceel bevindt zich langs de Boddenveldweg, een gemeenteweg ten oosten van het centrum van de gemeente.

De nabije omgeving bestaat hoofdzakelijk uit bedrijven.  Aan de overzijde van de weg in de ambachtelijke zone bevindt zich een productiebedrijf voor aluminium schrijnwerk en aan de linkerzijde bevindt zich een zuivel productiebedrijf.

Ter hoogte van de omliggende wegen bevindt zich residentiële bebouwing.

Op het perceel bevindt zich een administratief gebouw dat tijdelijk wordt gebruikt als pop-up gemeentehuis met parkeergelegenheid.

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag gaat over het plaatsen van een tijdelijke fietsenstalling.

Op minimum 48,25m achter de voorste perceelgrens en op minimum 9m achter het administratief gebouw wordt een tijdelijke fietsenstalling geplaatst.

De fietsenstalling heeft een oppervlakte van 40m² (8m x 5m).
De kroonlijsthoogte is gelegen op 2m en de nokhoogte op 2,80m ten opzichte van het maaiveld.
De fietsenstalling wordt opgetrokken in witte PE-doek met in de voor- en achtergevel enkele doorzichtige delen.
De fietsenstalling zal geplaatst worden voor een termijn van 18 maanden.

4.    OPENBAAR ONDERZOEK 

Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.

Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 29 december 2024 t.e.m. 27 januari 2025.

De reden voor het openbaar onderzoek is de volgende:
De aanvraag wijkt af van volgende BPA-voorschriften:
- Materiaalgebruik:
De BPA-voorschriften stellen dat de zichtbaar blijvende gevels moeten uitgevoerd worden in welgevormde bakstenen, natuur- of kunstmatige stenen of andere materialen die esthetisch verantwoord zijn. De daken zullen afgedekt worden met gebakken pannen, natuurleien, zink, koper of andere esthetisch verantwoorde materialen.

De tijdelijke fietsenstalling wordt opgetrokken in witte PE-doek met doorzichtige delen.

5.    ADVIEZEN

    Er zijn geen adviezen vereist.

6.    EFFECTEN OMGEVING

Project-MER
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van bijlage I, II en III van het besluit inzake projectmilieueffectrapportage van 10 december 2004 en latere wijzigingen.

Stikstofdecreet
De aanvraag betreft een oprichting van een tijdelijke constructie waardoor de impactscore lager is dan 1%.

7.    INHOUDELIJKE BEOORDELING

Decretale beoordelingselementen

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de VCRO kan gesteld worden dat de Boddenveldweg een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag gaat niet over de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook.
Verder is het goed niet getroffen door een rooilijn.

Zonering

Het perceel is volgens het zoneringsplan voor riolering, van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), gelegen in centraal gebied. Er is al geruime tijd riolering aanwezig en die is aangesloten op een waterzuivering. Er moet geen septische put voorzien worden.

Waterparagraaf
Hemelwaterverordening:

Het besluit van de Vlaamse regering van 10 februari 2023 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater is niet van toepassing omdat het hemelwater van de overdekte constructies op eigen terrein in een onverharde zone infiltreert zonder dat hiervoor een afvoersysteem moet worden aangelegd en zonder dat het water naar andere percelen of het openbaar domein afvloeit.

Watertoets

Het decreet over het integraal waterbeleid van 18 juli 2003, gewijzigd door het wijzigingsdecreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013, legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd worden. Deze watertoets schat de eventuele schadelijke effecten in ten koste van de watersystemen bij de inname van ruimte.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006, en latere wijzigingen, legt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets.

De watertoets is een onderzoek van de vergunningverlenende overheid naar mogelijke schadelijke effecten op het watersysteem die veroorzaakt kunnen worden door het aangevraagde project.

Het voorliggende bouwproject heeft geen omvangrijke oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied of een risicozone voor overstromingen, zodat in alle redelijkheid moet geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt is. Enkel wordt door de toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Voor het betrokken project werd de watertoets uitgevoerd.

Daaruit volgt dat een positieve uitspraak mogelijk is indien de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater wordt nageleefd. Zoals hoger aangehaald voldoet het voorliggende ontwerp aan deze verordening.

Natuurtoets

Het perceel is niet gelegen binnen of grenzend aan een speciaal beschermingsgebied.  Omwille van de ligging, de aard van het project en de afstand tot de waardevolle natuurgebieden wordt gesteld dat er geen impact is van de projectaanvraag op de natuurwaarden.

Erfgoed- & Archeologietoets

Het perceel is niet gelegen binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht. Er zijn geen monumenten in de omgeving.
Conform het Onroerenderfgoeddecreet d.d. 12/07/2013 en latere wijzigingen is geen bekrachtigde archeologienota verplicht voor de aanvraag gezien de oppervlakte van het perceel groter is dan 3000 m² en het goed zich niet in een beschermde archeologische site en ook niet in een vastgestelde archeologische zone bevindt. De vergunningsplichtige bodemingreep is kleiner dan 1000m², waardoor er geen bekrachtigde archeologienota verplicht is.

Afwijkingsbepalingen

De VCRO voorziet verschillende afwijkingsbepalingen. Er kan enkel toepassing worden gemaakt van deze afwijkingen op gemotiveerd verzoek van de vergunningsaanvrager.

Er wordt een afwijking gevraagd conform art. 4.4.9/1. van de VCRO gezien het BPA waarbinnen de aanvraag zich situeert op het ogenblik van indiening van de aanvraag ouder is dan 15 jaar.  Hierdoor kan er afgeweken worden van de stedenbouwkundige voorschriften van dit BPA.  De stedenbouwkundige voorschriften van het BPA vormen een aanvulling op de gebiedsaanduidingen opgesomd in art. 4.4.9/1. VCRO en de gevraagde afwijkingen betreffen geen wegenis, openbaar groen of erfgoedwaarden, waardoor de afwijkingsmogelijkheid van toepassing is.  De verdere beoordeling van de gevraagde afwijking gebeurt onder de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening.

Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening

De aanvraag voldoet grotendeels aan de voorschriften van het BPA. Gezien de voorschriften de criteria van een goede ruimtelijke ordening weergeven, stemt de aanvraag hiermee overeen, met uitzondering van de gevraagde afwijkingen:

De BPA-voorschriften stellen dat de zichtbaar blijvende gevels moeten uitgevoerd worden in welgevormde bakstenen, natuur- of kunstmatige stenen of andere materialen die esthetisch verantwoord zijn.  De daken zullen afgedekt worden met gebakken pannen, natuurleien, zink, koper of andere esthetisch verantwoorde materialen.

De tijdelijke fietsenstalling wordt opgetrokken in witte PE-doek met doorzichtige delen.

Gezien de constructie wordt geplaatst voor een tijdelijke termijn (18 maanden) is het evident dat niet gekozen wordt voor de materialen omschreven in het BPA.

Tevens is de constructie beperkt zichtbaar van op de openbare weg.

De footprint op het terrein is eerder beperkt. Er resteert een ruime groenzone rond de aanwezige bebouwing en verharding.

Resultaten van het openbaar onderzoek

Er werden geen bezwaren ingediend.

8.    ADVIES GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, en dat het gevraagde verenigbaar is met een goede ruimtelijke ordening voor de voorgestelde termijn van 18 maanden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar d.d. 03/03/2025 en volgt dit standpunt integraal.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist tot het afleveren van een tijdelijke omgevingsvergunning aan de heer Bart Telen en de heer Bram De Raeve namens gemeente Zonhoven met als contactadres Kerkplein 1 te 3520 Zonhoven voor het plaatsen van een tijdelijke fietsenstalling, gelegen te Boddenveldweg 11 kadastraal gekend als afdeling 2 sectie C nr. 830D, en dit voor de voorgestelde termijn van 18 maanden.