Terug
Gepubliceerd op 09/04/2025

2025_CBS_00424 - OMV - Vergunning - Kerkenbeemdweg 39 - 2024/00293 - Goedkeuring

College van burgemeester en schepenen
di 01/04/2025 - 13:30 Gemeente
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bram De Raeve, burgemeester; Frank Vandebeek, 1ste schepen; Johan Vanhoyland, 2de schepen; Wouter De Raeve, 4de schepen; Johan Schraepen, 5de schepen; Ria Hendrikx, voorzitter BCSD; Bart Telen, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Frederick Vandeput, 3de schepen

Secretaris

Bart Telen, Algemeen directeur
2025_CBS_00424 - OMV - Vergunning - Kerkenbeemdweg 39 - 2024/00293 - Goedkeuring 2025_CBS_00424 - OMV - Vergunning - Kerkenbeemdweg 39 - 2024/00293 - Goedkeuring

Motivering

Feiten context en argumentatie

VERSLAG GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Dossiernummer:    2024/00293
Referentie omgevingsloket:    OMV_2024152446

De aanvraag, ingediend door mevrouw Amy Monten wonende te Kerkenbeemdweg 39 te 3520 Zonhoven en mevrouw Anne-Marie Zabot wonende te Kerkenbeemdweg 39 te 3520 Zonhoven, werd ontvangen op 22/12/2024 en op 11/02/2025 ontvankelijk en volledig verklaard.

De aanvraag gaat over een terrein, gelegen Kerkenbeemdweg 39, kadastraal gekend als afdeling 3 sectie F nr. 228C.

De aanvraag gaat over het wijzigen van de voorgevels, het plaatsen van afsluitingen en verhardingen en het bouwen van een aangebouwde carport met geïntegreerde tuinberging.

De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de geldende wettelijke bepalingen, (in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende Algemene Bepalingen inzake Milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid, het decreet Natuurbehoud en hun uitvoeringsbesluiten).

1.    STEDENBOUWKUNDIGE BASISGEGEVENS

De locatie van de aanvraag is volgens het Origineel bij Koninklijk besluit goedgekeurd gewestplan op 3 april 1979 gelegen in woongebied.
De locatie van de aanvraag is gelegen binnen het bijzonder plan van aanleg B.P.A. CENTRUM I - SOCIALE WONINGBOUW DIJK, goedgekeurd op 10 juni 1974.
De locatie van de aanvraag is gelegen binnen het ruimtelijk uitvoeringsplan grup afbakening regionaalstedelijk gebied Hasselt-Genk, goedgekeurd op 20 juni 2014.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

Volgende verordeningen zijn van kracht:
• algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven goedgekeurd op 8 juli 2005;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009;
• gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, .... goedgekeurd op 10 februari 2023.

2.    HISTORIEK

Volgende dossiers zijn relevant:
•    Stedenbouwkundige vergunning (1995/07317) voor het bouwen van woningen (10) - goedgekeurd op 07/02/1996.

3.    BESCHRIJVING OMGEVING EN AANVRAAG

Beschrijving van de plaats & omgeving

Het perceel ligt aan de Kerkenbeemdweg en de Donkweg, twee gemeentewegen in het centrum van Zonhoven. De omgeving kenmerkt zich door een mix van vrijstaande, halfopen en gesloten eengezinswoningen, met hier en daar een meergezinswoning. Deze bebouwing bevindt zich in woongebied of woonuitbreidingsgebied en bestaat doorgaans uit één tot twee bouwlagen onder hellende daken, afgewerkt met gevelsteen in verschillende tinten en texturen.

Op het perceel staat een eengezinswoning die niet conform de vergunning is geplaatst: de woning staat op 6 meter van de rechter perceelsgrens en minder dan 5 meter van de achterste perceelsgrens. Daarnaast is er een vrijstaand bijgebouw zonder vergunning opgericht. Met uitzondering van de noodzakelijke inrit naar de garage en het toegangspad naar de voordeur zijn geen van de aangelegde verhardingen vergund. In de voortuin zijn bovendien met behulp van hagen of klimplanten gesloten afsluitingen aanwezig met een hoogte van meer dan 1 meter.

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag betreft de regularisatie van de inplanting van de woning, de wijziging van de voorgevels, de uitbreiding van de woning met een carport (inclusief tuinhuis), de aanleg van verhardingen en het plaatsen van open en gesloten afsluitingen.

Door de bijzondere ligging beschikt het perceel over twee voorgevels en voortuinen. De woning is geplaatst op 6,18 meter van de rooilijn met de Kerkenbeemdweg en op meer dan 18,6 meter van de rooilijn met de Donkweg. De uitbreiding aan de linkerzijde bestaat uit een carport met een geïntegreerde tuinberging. De carport heeft een totale diepte van 8,8 meter en een grondoppervlakte van 55 m². De tuinberging neemt hiervan 10,17 m² in beslag in de rechter achterzijde. Door deze uitbreiding zal de woning tot aan de linker perceelsgrens reiken. De carport, met een hoogte van 3 meter, biedt plaats aan 2 voertuigen. De huidige inpandige garage wordt omgevormd tot berging.

In de voorgevel langs de Donkweg wordt het bestaande raam op het gelijkvloers vervangen door een deur van ongeveer dezelfde breedte.

Er worden nieuwe verhardingen aangelegd in waterdoorlatende klinkers waaronder een toegangspad naar de voordeur en een oprit die ter hoogte van de rooilijn 3 meter breed zal zijn. In de voortuin langs de Donkweg komt een terras in hetzelfde materiaal, dat nu reeds aangesloten wordt op de regenwaterput met het oog op een toekomstige gewenste overkapping. Daarnaast wordt een tuinpad aangelegd in de zij- en achtertuin.

Het grootste deel van de rooilijn wordt afgesloten met een open draadafsluiting van 2 meter hoog, voorzien van beplanting met een hoogte van 1 meter. Langs de zijdelingse perceelsgrenzen in de voortuin komt op minstens 2 meter van de rooilijnen een houten schutting van 2 meter hoog. Loodrecht op de voorgevel langs de Kerkenbeemdweg wordt aan de rechterzijde van de woning een draadafsluiting van 2 meter hoog geplaatst.

Het totale aandeel verhardingen en andere constructies op het perceel bedraagt ongeveer 34%, terwijl de verhardingsgraad van de gezamenlijke voortuinen beperkt blijft tot circa 13%.

4.    RAADPLEGING EIGENAARS AANPALENDE PERCELEN 

Het dossier werd volgens de vereenvoudigde procedure behandeld.
Er werd bijgevolg geen openbaar onderzoek gehouden.
Aangezien de aanvraag gaat over de oprichting, uitbreiding of afbraak van scheidingsmuren of muren die in aanmerking komen voor gemene eigendom, werden de betrokken aanpalende eigenaars aangeschreven per beveiligde zending met de vraag hun standpunt kenbaar te maken binnen de 30 dagen.

5.    ADVIEZEN

Aan volgende adviesverlener werd advies gevraagd:
Fluvius.

6.    EFFECTEN OMGEVING

Project-MER
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van bijlage I, II en III van het besluit inzake projectmilieueffectrapportage van 10 december 2004 en latere wijzigingen.

Stikstofdecreet
Voor een eengezinswoning, kunnen we uitgaan van ongeveer 2920 vervoersbewegingen per jaar (4 personen x 2 vervoersbewegingen/persoon x365 dagen/jaar= 2920 jaarlijkse vervoersbewegingen). Dit is minder dan 70.000 jaarlijkse vervoersbewegingen (VITO tabel 3, licht verkeer, KDW =6 en afstand = 0). Dit betekent dat zelfs indien een huis op het meest kritische habitat uitgebreid wordt, de impact van het verkeer niet zal zorgen voor een overschrijding van de 1% de minimis. We kunnen bijgevolg met absolute zekerheid besluiten dat de impactscore van de uitbreiding van deze eengezinswoning, voor wat betreft mobiliteit, lager is dan 1%.

7.    INHOUDELIJKE BEOORDELING

Decretale beoordelingselementen

In toepassing op de artikelen 4.3.5. tot en met 4.3.8. van de VCRO kan gesteld worden dat de Kerkenbeemdweg een voldoende uitgeruste openbare weg is.
De aanvraag gaat niet over de oprichting van een bedrijfswoning.
De aanvraag ligt niet in een reservatiestrook.
Verder is het goed niet getroffen door een rooilijn.

Zonering

Het perceel is volgens het zoneringsplan voor riolering, van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), gelegen in centraal gebied. Er is al geruime tijd riolering aanwezig en die is aangesloten op een waterzuivering. Er moet geen septische put voorzien worden.

Waterparagraaf
Hemelwaterverordening

De aanvraag valt onder de toepassing van het besluit van de Vlaamse regering van 10 februari 2023, houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De plannen geven aan dat de uitbreidingswerken ook (ingrijpende) werken aan het hemelwaterafvoersysteem en het afvoersysteem van afvalwater omvatten.
De dakoppervlakte van de nog niet aangesloten bestaande woning bedraagt 98m². De plannen geven aan dat voor de woning, de uitbreiding van de woning met een horizontale dakoppervlakte van 55 m² en het aansluiten van 22m² verharding een hemelwaterput voorzien wordt met een inhoud van 10000 liter en recuperatie van het hemelwater voor buitenkraan.
De overloop van de hemelwaterput wordt aangesloten op een open infiltratievoorziening met een opvangcapaciteit van 4690 liter (minimaal vereist 4686 liter) en een infiltratieoppervlakte van 15,41m² (minimaal vereist 11,36m²).
De verordening is niet van toepassing voor wat betreft de aanleg van de overige voorziene verhardingen omdat het hemelwater dat op de verharding valt niet wordt opgevangen en afgevoerd, maar op natuurlijke wijze op eigen terrein in de bodem kan infiltreren door het gebruik van waterdoorlatende materialen en kan afwateren in de aangrenzende groenzones.
De aanvraag voldoet aan deze stedenbouwkundige verordening. Gezien de aanvraag voldoet aan de hemelwaterverordening, doorstaat deze ook de droogtetoets. Het effect van droogte wordt namelijk gemilderd door het regenwater dat op het terrein terecht komt maximaal vast te houden.

Watertoets

Het decreet over het integraal waterbeleid van 18 juli 2003, gewijzigd door het wijzigingsdecreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013, legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets genoemd worden. Deze watertoets schat de eventuele schadelijke effecten in ten koste van de watersystemen bij de inname van ruimte.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006, en latere wijzigingen, legt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets.
De watertoets is een onderzoek van de vergunningverlenende overheid naar mogelijke schadelijke effecten op het watersysteem die veroorzaakt kunnen worden door het aangevraagde project.
Het voorliggende bouwproject heeft geen omvangrijke oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied of een risicozone voor overstromingen, zodat in alle redelijkheid moet geoordeeld worden dat het schadelijk effect beperkt is. Enkel wordt door de toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Voor het betrokken project werd de watertoets uitgevoerd.
Daaruit volgt dat een positieve uitspraak mogelijk is indien de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater wordt nageleefd. Zoals hoger aangehaald voldoet het voorliggende ontwerp aan deze verordening. 

Natuurtoets

Het perceel is niet gelegen binnen of grenzend aan een speciaal beschermingsgebied. Omwille van de ligging, de aard van het project en de afstand tot de waardevolle natuurgebieden wordt gesteld dat er geen impact is van de projectaanvraag op de natuurwaarden.

Erfgoed- & Archeologietoets

Het perceel is niet gelegen binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht. Er zijn geen monumenten in de omgeving. 
Conform het Onroerenderfgoeddecreet d.d. 12/07/2013 en latere wijzigingen is geen bekrachtigde archeologienota verplicht voor de aanvraag gezien de oppervlakte van het perceel kleiner/groter is dan 3000 m² en het goed zich niet in een beschermde archeologische site en ook niet in een vastgestelde archeologische zone bevindt.

Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening

Gezien het BPA ouder is dan 15 jaar en enkel bestaat uit een bestemmingsplan zonder voorschriften is het noodzakelijk om de aanvraag te beoordelen in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening.

Functionele inpasbaarheid

De bestaande woonfunctie blijft behouden en past functioneel op deze locatie in het centrum van Zonhoven.

Mobiliteitsimpact

De gemeente Zonhoven hanteert als parkeernorm voor een woning: 1,5 parkeerplaats per wooneenheid (naar boven af te ronden). De aanvraag voldoet hieraan, aangezien er ruimte is voor 2 voertuigen onder de carport en voldoende parkeerruimte voor bezoekers op de inrit.

Schaal

De hoogte van de woning blijft ongewijzigd en de uitbreiding blijft met een hoogte van 3 meter onder het maximum van 4 meter dat in de meldingsprocedure voor aangebouwde bijgebouwen wordt voorgeschreven. Vanwege de bijzondere ligging en het feit dat de uitbreiding zich slechts in één richting uitstrekt, is de schaalvergroting in het straatbeeld en op perceelniveau aanvaardbaar.

Ruimtegebruik en bouwdichtheid

De woondichtheid blijft ongewijzigd en is aanvaardbaar. De bebouwde en verharde oppervlakte op het perceel en de verhardingsgraad van de voortuin zullen met respectievelijk 34% en 13% onder de normen van 40% en 50% zoals gehanteerd in de gemeente Zonhoven blijven, en zijn daardoor hiermee in overeenstemming. De ontharding van de voortuin en de bouw van een carport met geïntegreerde tuinberging zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor dit gunstig ruimtelijk rendement. Het is daarom aangewezen dat bijkomende overdekte of niet-overdekte constructies in de toekomst tenminste vergunningsplichtig zijn en dat er geen vrijstaande bijgebouwen of extra verhardingen geplaatst kunnen worden door gebruik te maken van het Vrijstellingsbesluit. Dit zal als voorwaarde worden opgelegd in de vergunning.

Visueel-vormelijke elementen

De carport wordt uitgevoerd in Trespa en de tuinberging in hout, beide materialen die vaak voorkomen. De nieuwe deur bestaat uit hetzelfde materiaal als het bestaande buitenschrijnwerk. De aanvraag past visueel en vormelijk goed in de omgeving.

Cultuurhistorische aspecten

Het perceel is niet gelegen in of nabij een beschermd dorpsgezicht. De aanvraag is niet gelegen in een beschermde archeologische site. De aanvraag is, bekeken vanuit de erfgoedaspecten, aanvaardbaar.

Bodemreliëf

Volgens de aanvraag wordt het bestaande reliëf niet gewijzigd.

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen

Voor de plaatsing van de carport met tuinberging tot op de perceelsgrens werden de eigenaars van het naastliggende betrokken perceel in het kader van artikel 83 van het uitvoeringsbesluit van het Omgevingsvergunningsdecreet aangeschreven. Aangezien zij geen bezwaar hebben ingediend en er bovendien van hen een ondertekende goedkeuring bij de aanvraag is gevoegd, kunnen we aannemen dat zij geen hinder ervaren.
Het plaatsen van de houten schutting met een hoogte van 2m langs de linker perceelsgrens tot op 2m van de rooilijn wordt omwille van veiligheidsredenen normaal gesproken in onze gemeente niet toegestaan. Toch kunnen we stellen dat de aanvraag, vanwege de afstand van de inrit tot deze perceelsgrens in combinatie met de bocht van de openbare weg en het voetpad, geen beperkingen oplegt op de zichtbaarheid van het verkeer en andere meer kwetsbare weggebruikers.
Dezelfde houten schutting komt in de voortuin langs de oostelijke perceelsgrens tot op 5m van de rooilijn. Volgens de gemeente Zonhoven is dit een voldoende veilige afstand.

Resultaten van de raadpleging van de eigenaars van de aanpalende percelen

Er werd geen reactie ontvangen van de eigenaars van de aanpalende percelen. 

Bespreking van de adviezen

•    Het advies van Fluvius d.d. 13 februari 2025 is voorwaardelijk gunstig.

Fluvius legt voorwaarden op over hun algemene richtlijnen en geeft opmerkingen inzake de Hemelwaterverordening.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar sluit zich aan bij dit advies. De voorwaarden en bemerkingen gesteld in het advies, moeten gevolgd worden. 

8.    ADVIES GEMEENTELIJKE OMGEVINGSAMBTENAAR

Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de wettelijke bepalingen, en dat het gevraagde verenigbaar is met een goede ruimtelijke ordening, mits het opleggen van voorwaarden.  
Gezien open afsluitingen met een hoogte van 2m en gesloten afsluitingen in de voortuin met een hoogte tot 1m als vrijgesteld beschouwd kunnen worden, worden hier verder geen uitspraken over gedaan.

De gemeentelijke omgevingsambtenaar adviseert volgende voorwaarden op te leggen:
Stedenbouwkundige voorwaarden
• Alle toekomstige bijkomende bebouwing en verharding op het terrein mag enkel geplaatst worden na het verkrijgen van een omgevingsvergunning.
• Het advies van Fluvius moet gevolgd worden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar d.d. 21/03/2025 en volgt dit standpunt integraal.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist tot het voorwaardelijk afleveren van de omgevingsvergunning aan mevrouw Amy Monten wonende te Kerkenbeemdweg 39 te 3520 Zonhoven en mevrouw Anne-Marie Zabot wonende te Kerkenbeemdweg 39 te 3520 Zonhoven voor het wijzigen van de voorgevels, het plaatsen van afsluitingen en verhardingen en het bouwen van een aangebouwde carport met geïntegreerde tuinberging, gelegen te Kerkenbeemdweg 39 kadastraal gekend als afdeling 3 sectie F nr. 228C.

Artikel 3

Volgende voorwaarde wordt opgelegd:
Stedenbouwkundige voorwaarden

  • Alle toekomstige bijkomende bebouwing en verharding op het terrein mag enkel geplaatst worden na het verkrijgen van een omgevingsvergunning.
  • Het advies van Fluvius moet gevolgd worden.